Onze visie op Bitcoin en wat wij ermee doen voor onze klanten.

Noordam en Bitcoin

8
April 2024

Noordam belegt van oudsher voor haar klanten in de bekende beleggingscategorieën aandelen, obligaties en beursgenoteerd vastgoed. Regelmatig krijgen wij vragen van (potentiële) klanten over Bitcoin als belegging, met name wanneer deze veelvuldig in het nieuws zijn. Het antwoord was altijd: ‘Het is een voor ons moeilijk te doorgronden materie en wij zijn niet in staat om er op fundamentele basis een waarde aan te hangen. Bovendien is het te volatiel’. Wij zijn daarom terughoudend om hierin te beleggen binnen een goed gespreide effectenportefeuille.

Een aantal weken geleden is Olivier van den Brink als stagiaire bij Noordam gestart. Hij investeert al jaren in Crypto’s, heeft passie en daardoor veel kennis op dit gebied. Recent heeft Olivier ons via een presentatie overtuigd om ons hier toch verder in te verdiepen.

Wat is Crypto?

Crypto is een vorm van digitale valuta. Het is gebouwd op een complex netwerk dat we ook wel kennen als ‘de blockchain’. Het is goed te vergelijken met één grote transparante boekhouding van aan- en verkopen van valuta's. Het is het eerste gedecentraliseerde, digitale activa dat zonder centrale bank of centrale beheerder werkt. Transacties vinden plaats tussen de gebruikers onderling, dus zonder tussenschakels.

Het werd allemaal bedacht in 2009 door een anoniem persoon onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Eén van de sterkste punten van Bitcoin is dat er door de tijd heen schaarste zal ontstaan. Bitcoin heeft een vastgestelde maximale voorraad van 21 miljoen munten, die door de jaren beschikbaar komt. Hierdoor is het een schaars goed, vergelijkbaar met edelmetalen zoals goud.

Onze blik

We hebben bij Noordam tijdelijk een specialist in huis op het gebied van Cryptovaluta waarmee we alle opties kunnen verkennen en bespreken. Deze samenwerking heeft ons nieuwe inzichten gegeven. In de visie van Olivier past een Bitcoin-ETF goed binnen onze bestaande offensieve portefeuilles. Deze ETF (een product dat een onderliggende beursindex of product kopieert) is de enige mogelijkheid voor vermogensbeheerders om in Bitcoin te beleggen. De recente goedkeuring van Amerikaanse Bitcointrackers bevestigen de rol van de Bitcoin als een volwaardig alternatief en dus een separate beleggingscategorie.  

Toch blijven we bij Noordam nog wat terughoudend richting Crypto’s om drie belangrijke redenen:

• Crypto’s keren geen dividend uit

• De volatiliteit is vaak lastig te verklaren

• Het tegenpartijrisico m.b.t. de Bitcoin-ETF

In de afgelopen weken hebben we uitgebreide tests uitgevoerd met de Bitcoin-ETF binnen offensieve portefeuilles. Het buitengewone rendement verbaast ons niet, gezien de explosieve groei van cryptovaluta gedurende het afgelopen decennium. We zien ook dat Bitcoin enorm volatiel is geweest, en niet altijd meebeweegt met aandelenmarkten. In onze analyse van historische koersgegevens van Bitcoin wordt duidelijk dat het toevoegen hiervan een aanzienlijke meerwaarde biedt voor het diversifiëren van onze portefeuille. We streven niet simpelweg naar het verdelen van risico's, maar naar het doelbewust beheren ervan. Wij geloven dat Bitcoin een strategisch instrument is om onze blootstelling aan risico's te beheersen en tegelijkertijd groeimogelijkheden te maximaliseren.

Conclusie

We zijn nog steeds wat sceptisch over Crypto’s, mede vanwege de complexiteit van het netwerk. Ook is het nog relatief nieuw en om die reden erg volatiel, we nemen dus extra risico door in Bitcoin te beleggen. Wij zijn ons hiervan bewust, maar een verder oplopende schuldenlast van overheden en twijfels over problemen in het financieel systeem zouden Crypto’s wel eens ‘een veilige haven’ status kunnen bezorgen. Mensen uit brede lagen van de bevolking ontdekken de functie van de Bitcoin: een verzekering tegen die risico’s. Als gevolg hiervan bieden wij nu de mogelijkheid om te beleggen in de Bitcoin-ETF binnen onze offensieve portefeuilles, vooralsnog uitsluitend op speciaal verzoek van onze klanten.

Deel dit artikel
Disclaimer:
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is of je je inleg deels of zelfs helemaal verliest. De mate van risico verschilt per belegging.

Meer nieuws

Je dromen en doelen realiseren.
Het begint met een afspraak.

Wat wil je graag bereiken? Je bent van harte welkom op ons kantoor voor een kop koffie, een goed gesprek en een antwoord op al je vragen.

Gratis financieel plan

Krijg zicht op je huidige financiële situatie en ontdek hoe je jouw dromen en doelen kunt bereiken.

Lees meer

Blijf op de hoogte

De markt is continu in beweging. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we praten je elke maand bij.

Meld je aan