Beursupdate juni 2024

Beursberichten juni 2024

5
July 2024

De Europese aandelenmarkten daalden deze maand licht waarbij vooral de Franse beurs werd geraakt. De Europese verkiezingen zorgden voor de nodige onzekerheid, wat leidde tot een renteverschil tussen Duitse en Franse obligaties van meer dan 0,8%, een historisch hoog niveau.

In het tweede kwartaal stegen de beurzen per saldo licht, waarbij de AEX-index met een sterke weging in technologie er met kop en schouders bovenuit stak. De koersen van mid- en smallcaps bleven aanzienlijk achter.  

De slechte uitslag voor de Franse president Emmanuel Macron in de recente Europese verkiezingen zorgde voor de nodige volatiliteit op de Europese beurzen. Hij kondigde vervroegde landelijke verkiezingen aan, hetgeen een schrikreactie op de financiële markten veroorzaakte. Franse aandelen daalden relatief sterk en de rente steeg, wat vooral nadelig was voor de banken.

Sinds begin dit jaar presteren de wereldwijde financiële markten goed, hoewel slechts een klein aantal aandelen verantwoordelijk is voor de prestaties van de indices. In de VS draagt Nvidia alleen al bij aan een derde van de year-to-date prestatie van de S&P 500. Technologie blijft de best presterende sector.  

Na een stagnatie tussen het derde kwartaal 2022 en eind 2023 vertonen de Europese economieën dit jaar weer lichte groei. Dit zou de winstontwikkeling ten goede moeten komen en kan de aandelenmarkten op termijn enige steun geven, waarbij achtergebleven aandelen dit keer wel zouden kunnen profiteren.  

Geopolitieke problemen, zoals de oorlog in Oekraïne en spanningen tussen de VS en China, blijven zorgen baren voor beleggers. Daarnaast kunnen verkiezingen in de VS en Europa de financiële markten sterk beïnvloeden.

In de VS spelen het begrotingstekort en de lange rente een belangrijke rol. Het tekort is ook een belangrijk thema in de politieke strijd rond de presidentsverkiezingen later dit jaar. Het is moeilijk te voorspellen hoe deze zullen aflopen en hoe de financiële markten daarop zullen reageren.

Bovenstaande laat zien dat de grote beleggingsrisico’s zich vooral voordoen bij vastrentende beleggingen. Dit kan leiden tot langdurige druk op de kapitaalmarktrente, zelfs bij een versoepeling van het monetair beleid. Wisselkoersschommelingen kunnen ook grote gevolgen hebben voor de concurrentie tussen landen en economische blokken.

Voor beursgenoteerde bedrijven lijken de genoemde risico’s te overzien en daardoor zijn deze aantrekkelijk. We geven de voorkeur aan aandelen van bedrijven die toegang hebben tot groeimarkten, zoals technologie. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen maatschappelijk verantwoorde bedrijfsactiviteiten en rendement. Onethisch handelen vormt op lange termijn een groot risico voor beleggingen, daarom is een zorgvuldige selectie van aandelen essentieel.

Deel dit artikel
Disclaimer:
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is of je je inleg deels of zelfs helemaal verliest. De mate van risico verschilt per belegging.

Meer nieuws

Je dromen en doelen realiseren.
Het begint met een afspraak.

Wat wil je graag bereiken? Je bent van harte welkom op ons kantoor voor een kop koffie, een goed gesprek en een antwoord op al je vragen.

Gratis financieel plan

Krijg zicht op je huidige financiële situatie en ontdek hoe je jouw dromen en doelen kunt bereiken.

Lees meer

Blijf op de hoogte

De markt is continu in beweging. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we praten je elke maand bij.

Meld je aan