Terugblik beleggersjaar 2022.

Beursberichten Januari 2023

11
January 2023

Een terugblik op 2022 en vooruitblik op het nieuwe jaar.

Het jaar 2022 gaat helaas de geschiedenisboeken in als het slechtste aandelenjaar sinds de financiële crisis van 2008. De obligatiemarkt kreeg het nog steviger te verduren, voor deze beleggingscategorie was vorig jaar het slechtste jaar ooit. Frappant was ook dat ieder kwartaal op het laagste punt werd afgesloten. Dit is de balans van een kalenderjaar dat werd gekenmerkt door een snel stijgende rente na jaren van dalende en zelfs negatieve rente.

Zelfs de meest defensieve portefeuilles waren dit keer niet defensief, meestal zijn obligaties een vluchthaven in moeilijke economische omstandigheden. Hierbij dient te worden aangetekend dat de waarderingen, na jarenlange stimulatie door de centrale banken, historisch hoog waren. Centrale banken hebben alles ingezet om met name de economieën na de financiële crisis en corona op gang te houden. Voormalig ECB voorzitter zei in 2012: “whatever it takes”. Je kunt je afvragen of dit terecht was, de financiële markten werden hierdoor te veel opgeblazen.

De torenhoge inflatiecijfers en de daaropvolgende rente-acties van de centrale banken lieten diepe sporen na in de beleggingsportefeuilles. Onze portefeuilles zijn nog eens extra geraakt vanwege de overweging in groeiaandelen (met name technologie) en het grotendeels ontbreken van financials en grondstoffen. Ondanks deze ontwikkeling houden wij vertrouwen in onze beleggingskeuzes. Onze focus blijft op bedrijven die duurzame winstgroei laten zien, welke op de lange termijn het hoogste rendement opleveren.  

Hoewel de recente cijfers wijzen op een afvlakkende en zelfs licht dalende inflatie, waarschuwden de centrale bankiers in de VS en Europa in december nog dat hun strijd tegen die inflatie nog niet gestreden is. Een overspannen arbeidsmarkt in combinatie met verstoorde productieketens in Azië waren hier de oorzaak van. Dit was voor de markten reden voor ongerustheid waardoor het sentiment in december weer omsloeg. De door velen gehoopte eindejaarsrally bleef dan ook uit.

Bij de derde kwartaalcijfers bleek wederom dat bedrijfswinsten meevielen. Ook (iets) lagere inflatiecijfers waren in deze periode reden voor euforie. Hierop is de 10-jaars rente in de Verenigde Staten al licht gedaald. De uitspraken van de centrale banken waren dan ook moeilijk te plaatsen. Blijft de inflatie afvlakken (waarvan wij duidelijke signalen zien) en blijven bedrijven hun winsten op peil houden, dan kunnen er in 2023 best mooie dingen gebeuren.

Veel aandelen zijn, zoals in eerdere nieuwsbrieven al door ons beschreven, aantrekkelijk gewaardeerd. Beleggen vergt geduld en niemand weet waar de bodem ligt, iets te veel betalen voor kwaliteit wordt echter nagenoeg altijd beloond. De verhouding van de koers tot de verwachte winst voor het gemiddelde Europese aandeel is gezakt tot onder het lange termijn gemiddelde sinds 1990.

Wij zijn ervan overtuigd dat onze portefeuilles sterker uit deze ‘bear market’ zullen komen. De eerste dagen van het nieuwe jaar zien er veelbelovend uit, veel slecht nieuws lijkt te zijn verdisconteerd. Koopjesjagers kiezen in de eerste handelsdagen van 2023 voor de zwaarst afgestrafte aandelen.

We kijken uit naar een veelbelovend 2023!

Deel dit artikel
Disclaimer:
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is of je je inleg deels of zelfs helemaal verliest. De mate van risico verschilt per belegging.

Meer nieuws

Je dromen en doelen realiseren.
Het begint met een afspraak.

Wat wil je graag bereiken? Je bent van harte welkom op ons kantoor voor een kop koffie, een goed gesprek en een antwoord op al je vragen.

Gratis financieel plan

Krijg zicht op je huidige financiële situatie en ontdek hoe je jouw dromen en doelen kunt bereiken.

Lees meer

Blijf op de hoogte

De markt is continu in beweging. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we praten je elke maand bij.

Meld je aan