Aandelenmarkten gevangen tussen hoop en vrees.

Beursberichten april 2024

3
May 2024

De meeste aandelenmarkten lieten deze maand een beperkte daling zien en zitten momenteel ‘gevangen’ tussen hoop en vrees voor wat betreft de richting van de rente. Licht tegenvallende inflatiecijfers en een daardoor verminderde kans op renteverlagingen stelden beleggers teleur. Bovendien werden kwartaalresultaten wisselend ontvangen waarbij in een aantal gevallen forse koersdalingen het gevolg waren.

Gedurende de afgelopen weken speelde de Amerikaanse centrale bank een grote rol; de FED liet doorschemeren dat er onvoldoende voortgang is geboekt met de bestrijding van de inflatie. Ook de economie bleef tot nu toe stevig doorgroeien. Begin vorige week nog stelde men dat de verwachte renteverlagingen zouden worden uitgesteld. Wel werd expliciet de verwachting uitgesproken dat het huidige beleid de inflatie uiteindelijk zal terugdringen. Een renteverhoging is naar verluid onder de huidige omstandigheden onwaarschijnlijk.

Afgelopen vrijdag echter bleek dat er in april veel minder banen zijn gecreëerd dan verwacht. Dit cijfer, het kleinste aantal in zes maanden, vergroot toch weer de kans op een renteverlaging in de zomer en daarom reageerden de markten positief. Het percentage werklozen steeg onverwacht met 0,1 procentpunt naar 3,9%. Dit in combinatie met een wat trager dan verwachte loonontwikkeling deed de lange termijn rente dalen na een wekenlange, bijna ononderbroken stijging. Wij houden er rekening mee dat de groei van de Amerikaanse economie zal vertragen en de inflatie uiteindelijk zal dalen.  

In de eurozone wordt verwacht dat de Europese centrale bank reeds in juni de rente zal verlagen. De economische ontwikkeling blijft zwak hoewel er wat lichtpuntjes zijn. Voorwaarde is wel dat de loonkosten niet verder oplopen.

Keerzijde van deze wat zwakkere maand was dat er koopgelegenheden kwamen, met name in kwaliteitsaandelen; ondernemingen met sterke producten of technologieën welke consistent groeien en voldoende cashflow genereren. Voorbeelden hiervan zijn ASML, Straumann en LVMH.

Opvallend is dat een aantal achtergebleven aandelen momenteel goed performen. Vooral In het mid- en smallcap segment lijken significante koersdalingen achter de rug en is er sprake van geleidelijke koersstijgingen.

Deel dit artikel
Disclaimer:
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is of je je inleg deels of zelfs helemaal verliest. De mate van risico verschilt per belegging.

Meer nieuws

Je dromen en doelen realiseren.
Het begint met een afspraak.

Wat wil je graag bereiken? Je bent van harte welkom op ons kantoor voor een kop koffie, een goed gesprek en een antwoord op al je vragen.

Gratis financieel plan

Krijg zicht op je huidige financiële situatie en ontdek hoe je jouw dromen en doelen kunt bereiken.

Lees meer

Blijf op de hoogte

De markt is continu in beweging. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we praten je elke maand bij.

Meld je aan