Aandelen die hoog scoren op duurzaamheid.

13
September 2022

De noodzaak en politieke druk om te verduurzamen zal alleen maar groter worden. Ook als er, hopelijk snel, een einde komt aan de oorlog in Oekraïne.

Als belegger wil je weten welke aandelen hoog scoren op duurzaamheid. Daarom zal in dit artikel aandelen worden gepresenteerd welke een hoge duurzaamheidsscore hebben.

Bij duurzaam beleggen vindt een extra selectie plaats op basis van duurzaamheidscriteria. De duurzaamheidscriteria staan ook wel bekend als de Environmental, Social en Governance-criteria (ESG-criteria). Nederlandse bedrijven als Adyen, ASML en Wolters Kluwer scoren hoog op duurzaamheid en zijn ook opgenomen in de AEX ESG index. Andere bedrijven als Shell, Arcelor Mittal en DSM hebben geen plek in de ESG Index. Een interessant gegeven; wanneer je investeert in de AEX ESG index, valt je totale rendement per jaar een paar procent hoger uit dan bij de standaard AEX index. Internationaal gezien hebben bekende bedrijven als Adobe, Accenture en Visa een hoge duurzaamheidsscore.

De genoemde bedrijven dragen vooral bij aan een gezond welzijn van mensen, een leefbare maatschappij en goede arbeidsomstandigheden. Ook maken deze bedrijven een impact door bedrijven en industrieën in de groene sector te steunen en bij te dragen aan goede doelen.

Daarnaast zijn er ook bedrijven die direct bijdragen aan een schoner milieu en een beter klimaat. Deze bedrijven hebben vooral een groen karakter. Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn Alfen, Ebusco, Orsted en Renewi. Deze groene bedrijven focussen met hun bedrijfsactiviteiten direct op ecologisch voordelen voor een betere wereld. Zo produceert Ebusco volledig elektrische bussen, is Alfen een fabriek van hoog- en laagspanningsapparaten, ontwikkelt Orsted windparken en zonneparken voor groene energie en houdt Renewi zich bezig met afvalverwerking en recycling.

Welke aandelen van de genoemde bedrijven Noordam Vermogensbeheer opneemt in haar portefeuilles, lees je in het volgende artikel van deze reeks.

Deel dit artikel
Disclaimer:
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is of je je inleg deels of zelfs helemaal verliest. De mate van risico verschilt per belegging.

Meer nieuws

Je dromen en doelen realiseren.
Het begint met een afspraak.

Wat wil je graag bereiken? Je bent van harte welkom op ons kantoor voor een kop koffie, een goed gesprek en een antwoord op al je vragen.

Gratis financieel plan

Krijg zicht op je huidige financiële situatie en ontdek hoe je jouw dromen en doelen kunt bereiken.

Lees meer

Blijf op de hoogte

De markt is continu in beweging. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we praten je elke maand bij.

Meld je aan