WIJ ZIJN NOORDAM
nieuws over beleggen
 • 21 september 2022
  Blog
  Zonnige toekomst voor duurzame aandelen
  De noodzaak en politieke druk om te verduurzamen zal alleen maar groter worden. Ook als er, hopelijk snel, een einde komt aan de oorlog in Oekraïne.
 • De duurzaamheidsaandelen van Noordam Vermogensbeheer
  13 september 2022
  Blog
  De duurzaamheidsaandelen van Noordam Vermogensbeheer
  Verduurzamen en duurzaam beleggen worden door noodzaak en politieke druk steeds belangrijker én rendabeler.
 • Nieuwsbrief september 2022
  9 september 2022
  Blog
  September 2022
  Dit keer in de nieuwsbrief van september het belang van belegd blijven, voorzichtigheid en alertheid op koopkansen.
 • Aandelen welke hoog scoren op duurzaamheid
  5 september 2022
  Blog
  Aandelen welke hoog scoren op duurzaamheid
  Welke aandelen hebben een hoge duurzaamheidsscore en hoe wordt deze score berekend?
 • Verschillen duurzaam beleggen, ESG-beleggen en impact investing
  30 augustus 2022
  Blog
  Verschillen duurzaam beleggen, ESG-beleggen en impact investing
  Hoe kijkt Noordam Vermogensbeheer aan tegen duurzaam beleggen en welke aandelen selecteren wij op basis van duurzaamheid?
 • 18 augustus 2022
  Blog
  Noordam Vermogensbeheer over duurzaam beleggen, ESG en Impact Investing
  Hoe kijkt Noordam Vermogensbeheer aan tegen duurzaam beleggen en welke aandelen selecteren wij op basis van duurzaamheid?
 • Nieuwsbrief augustus 2022
  5 augustus 2022
  Blog
  Augustus 2022
  Het opvallend sterke herstel van de financiële markten in het cijferseizoen, hoe is dat te verklaren? Lees het in de nieuwsbrief.
 • 6 juli 2022
  Blog
  Juli 2022
  Noordam Vermogensbeheer heeft de huidige marktomstandigheden aangegrepen om de aandelenpositie uit te breiden. Welke dat zijn lees je in deze blog.
 • 10 juni 2022
  Blog
  Juni 2022
  Hoe gaat Noordam Vermogensbeheer om met de huidige marktomstandigheden? Zijn de koersen ver genoeg gedaald om het aandelenbelang uit te breiden?
 • 1 juni 2022
  Blog
  Alle hens aan dek!
  Vorige week vonden na twee jaar eindelijk weer dé zeilwedstrijden van Spakenburg plaats. De Zuidwal Wedstrijden en de Blauwe Botter Race. Na een lang weekend zeilen eindigde Noordam Vermogensbeheer met de UK15 en de BU59 in de middenmoot, maar dat mocht de pret niet drukken.
 • 10 mei 2022
  Blog
  Mei 2022
  Welke kansen ziet Noordam Vermogensbeheer in een markt gedomineerd door oplopende rente, hoge inflatie en geopolitieke onzekerheden?
 • 13 april 2022
  Blog
  April 2022
  Welke gevolgen heeft de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en hoe reageert de makt op de oplopende rente? Je leest het in ons nieuwe blog!
 • 25 maart 2022
  Blog
  Jurian Duijst versterkt het team van Noordam Vermogensbeheer
  Noordam Vermogensbeheer heeft met de komst van Jurian Duijst haar team uitgebreid naar zes vermogensbeheerders. Wij stellen hem graag aan je voor!
 • 11 maart 2022
  Blog
  Maart 2022
  Deze maand had angst voor inflatie, hogere rentes en dalende aandelenkoersen en de Russische inval in Oekraïne hogere volatiliteit tot gevolg. Dat én meer lees je in ons blog.
 • 14 februari 2022
  Blog
  Februari 2022
  Welke gevolgen hebben de oplopende spanningen in Oekraïne en hoe reageert de markt hierop? Dat én meer lees je in ons blog.
 • 12 januari 2022
  Blog
  Outlook 2022 
  De inflatie stijgt, maar voor een aantal bedrijven is dit juist gunstig. Hoe ga je hier mee om als belegger? Wat verwachten we verder van 2022 en hoe pas je je portefeuille hier zo goed mogelijk op aan? Je leest het in ons nieuwe blog!
 • 12 januari 2022
  Blog
  Januari 2022
  Hoe sloten de beurzen 2021 af? Welk effect hebben de omikronvariant en de stijgende inflatie op de aandelenmarkt? Je leest het in onze nieuwsbrief.
 • 15 december 2021
  Blog
  December 2021
  De aandelenmarkten bewegen zich momenteel tussen hoop en vrees. Het inzetten op de verkeerde sectoren kan duur uitpakken. Hoe wij onze portefeuille aanpassen? Lees het in ons blog!
 • 17 november 2021
  Blog
  November 2021
  In de afgelopen maand werd de stijgende lijn weer gestaag opgepakt zonder al te veel schommelingen. De kwartaalcijfers worden beloond en het marktsentiment voor aandelen blijft sterk. Maar blijft deze stijgende lijn zich voortzetten? Lees het in ons blog!
 • 12 oktober 2021
  Blog
  Oktober 2021
  In de afgelopen maand werden de financiële markten met name gedomineerd door een oplopende rente als gevolg van relatief hoge inflatiecijfers. Echter, er was meer waar beleggers zich zorgen over maakten. Lees het in ons blog!
 • 10 september 2021
  Blog
  September 2021
  Het sentiment op de financiële markten was ook in de afgelopen maand positief. De goede bedrijfsresultaten en de stimulering van centrale banken droegen hieraan bij. De gebeurtenissen in Afghanistan werden voor kennisgeving aangenomen.
 • 10 augustus 2021
  Blog
  Augustus 2021
  Het zomerseizoen is ook op de aandelenbeurzen gestart waardoor het omzetniveau wat lager is dan de rest van het jaar. Het sentiment was niettemin in de afgelopen maand onverminderd positief.
 • 13 juli 2021
  Blog
  Juli 2021
  De financiële markten hebben een uitzonderlijk sterk halfjaar achter de rug. Een veel sneller dan verwacht economisch herstel in combinatie met een nog steeds stimulerend beleid van de centrale banken liggen hieraan hoofdzakelijk ten grondslag.
 • 25 juni 2021
  Blog
  Opbouw liquiditeiten
  De vrijwel onafgebroken opmars van de aandelenmarkten sinds begin dit jaar hebben al onze verwachtingen overtroffen. Zoals wij in de laatste nieuwsbrief al aangaven kan de afvlakking van recente rentestijging een ‘trigger’ zijn voor een verdere stijging op termijn.
 • 11 juni 2021
  Blog
  Juni 2021
  De meeste beursgenoteerde bedrijven hebben een prima eerste kwartaal achter de rug. Op de beurs werden de cijfers goed ontvangen, vanwege het snelle economisch herstel was dit voor de financiële markten echter geen verrassing. Opvallend is dat na tussentijdse koersdalingen telkens weer een snel herstel volgt, hetgeen een teken is van een sterk fundament voor het huidige niveau.
 • 19 mei 2021
  Blog
  Noordam Vermogensbeheer lanceert Noordam Pensioen!
  Bij Noordam Pensioen bouw je al vanaf 500 euro per maand fiscaal vriendelijk vermogen op als aanvulling op je pensioen. Het grootste voordeel? Ingelegde bedragen kun je fiscaal aftrekken, waardoor je minder belasting betaalt. En door te beleggen vergroot je de kans op een beter rendement en dus ook op een hoger pensioen.
 • 12 mei 2021
  Blog
  Mei 2021
  Het sentiment op de financiële markten bleef ook tijdens de afgelopen maand positief. De winstontwikkeling in het eerst kwartaal van dit jaar was beter dan verwacht, de opwaartse winstbijstelling van veel bedrijven was eerder regel dan uitzondering.
 • 23 april 2021
  Blog
  Noordam Vermogensbeheer introduceert het Noordam Valuation Index Certificaat
  De waarderingen van aandelen wereldwijd lopen hard op. Toch zijn er genoeg ondergewaardeerde pareltjes te vinden op de beurs. Met behulp van ons zelfontwikkelde Waarderingsmodel speuren wij kansrijke ondergewaardeerde aandelen op om in te investeren.
 • 16 april 2021
  Blog
  April 2021
  De lente begon vroeg dit jaar op de financiële markten. Het eerste kwartaal hebben de beurzen wereldwijd flinke stijgingen laten zien, hetgeen de Noordam portefeuilles een flinke plus heeft opgeleverd.
 • 19 maart 2021
  Blog
  Maart 2021
  Sinds onze laatste nieuwsbrief van begin februari hebben wij een flinke correctie achter de rug. Een abrupte rentestijging veroorzaakte nogal wat onrust op de financiële markten. Vooral aandelen uit de technologiesector kregen er eind februari flink van langs.
 • 12 maart 2021
  Blog
  Wat te doen met mijn effectenportefeuille nu de rente stijgt?
  Juist op het moment dat iedereen ervan uitging dat de rente niet meer kon stijgen, iedereen gewend was aan negatieve rentes en iedereen zich verbaast over de kracht van de economie ondanks Corona, gebeurt er dan eindelijk iets op de rentemarkt; de rentes zijn wereldwijd vanaf het dieptepunt zowaar met een 0,5 tot 1,0% gestegen.
 • 5 februari 2021
  Blog
  Januari 2021
  Ondanks de huidige situatie in de wereld is het jaar 2021 voor de Noordam klanten goed begonnen. Vrijwel alle portefeuilles staan in de plus, ondanks het feit dat de meeste beurzen in januari in de min eindigden. Nog steeds is technologie in trek, ondanks verhalen over sectorrotatie.
 • 21 december 2020
  Blog
  December 2020
  2020 was voor de financiële markten een jaar met pieken en dalen. Het coronavirus werd in eerste instantie vrijwel genegeerd, totdat er besmettingen in Italië werden geconstateerd. Aandelen belandden in een vrije val en de economieën leken voor lange tijd stil te vallen.
 • 18 december 2020
  Blog
  Noordam Beleggingsvisie 2021
  Bij een vooruitblik op een nieuw beleggingsjaar zijn wij geneigd alle bedreigingen op te sommen die mogelijk van invloed kunnen zijn op de beurzen. Ook als we vooruitkijken naar 2021 zijn er voldoende uitdagingen voor de financiële markten.
 • 27 november 2020
  Blog
  November 2020
  De in de vorige nieuwsbrief aangegeven draai naar een meer defensieve portefeuille betaalde zich in de laatste week van oktober al uit, die week verloren financiële beurzen flink terrein. De corona-epidemie laaide in veel landen ernstig op.
 • 25 november 2020
  Blog
  Noordam Vermogensbeheer in het Nederlands Dagblad
  Afgelopen zomer maakten wij al ons TV-debuut op RTL7 bij het programma Ondernemerslounge. Vanaf vandaag starten wij een marketingcampagne in het Nederlands Dagblad. Eerst verschijnen wij donderdag 26 november met een uitgebreid interview in de krant.
 • 19 oktober 2020
  Blog
  Oktober 2020
  De financiële markten hebben sinds onze laatste nieuwsbrief van begin september een kleine winst geboekt. Opmerkelijk, gezien de weer oplopende coronabesmettingen in Europa. Het was een aantal keren onrustig afgelopen maand, zeker toen bleek dat President Trump besmet was met het coronavirus.
 • 13 oktober 2020
  Blog
  Noordam verkoopt 6.5% Rabo Certificaten: Meer downside dan upside
  Wij hebben vorige week afscheid genomen van onze 6.5% Rabo Certificaten omdat wij de risico’s in de markt weer zien toenemen door de tweede Coronagolf in combinatie met naar verwachting tumultueuze verkiezingen in de Verenigde Staten.
 • 17 september 2020
  Blog
  September 2020
  De beurzen hebben de afgelopen weken een pas op de plaats gemaakt. Waar wij in juli onder aanvoering van de Verenigde Staten (lees technologie aandelen) een post-corona high neerzetten, hebben de beurzen het de laatste weken lastig onder druk van diezelfde technologie aandelen.
 • 25 augustus 2020
  Blog
  In Memoriam Aart Veerman (1959–2020)
  Wij zijn diep bedroefd dat op maandag 24 augustus 2020 onze collega, vriend en vader Aart Veerman na een kort ziekbed is overleden.
 • 15 juli 2020
  Blog
  Juli 2020
  De situatie in de wereld is weinig veranderd sinds onze laatste nieuwsbrief. De aandelenmarkten bleven positief gestemd, al is de opmars af en toe met horten en stoten. Centrale banken en overheden blijven de economie volop steunen en cijfers met betrekking tot het Coronavirus blijven grillig.
 • 16 juni 2020
  Blog
  Juni 2020
  Sinds onze laatste nieuwsbrief hebben de financiële markten de in maart ingezette opmars onverminderd voortgezet.
 • 11 juni 2020
  Blog
  Jitse Groen troeft met zijn Just Eat Takeaway concurrent Uber af
  Just Eat Takeaway heeft zich voorgenomen te fuseren met het Amerikaanse Grubhub. Is het een meesterzet of wordt de US een grote deceptie voor Just Eat Takeaway? Het fusievoorstel van Jitse Groen wordt door ons in ieder geval wel met gejuich ontvangen.
 • 15 mei 2020
  Blog
  Mei 2020
  Een stortvloed van slecht nieuws in de maand april. Waar wij al bang voor waren, werd bevestigd in de economische cijfers. Meer dan 30 miljoen werklozen in de VS, voorspellingen van ongekende krimp van economieën in het 2e kwartaal, wereldwijde lockdowns en forse winstdalingen gemeld uit het bedrijfsleven.
 • 10 april 2020
  Blog
  April 2020
  Maart 2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als een van de meest turbulente handelsmaand ooit. Voor het eerst in de afgelopen 100 jaar hebben wij te maken met een wereldwijde lockdown als gevolg van een pandemie.
 • 16 maart 2020
  Blog
  Plan van aanpak Coronavirus
  Het zijn roerige tijden. Het Corona-virus heeft de wereldwijde economie abrupt lamgelegd. Ondanks dat wij de dreiging van het Corona-virus vanaf de uitbraak in China serieus hebben genomen hadden wij niet verwacht dat er zo’n wereldwijde paniek zou ontstaan.
 • 6 maart 2020
  Blog
  Corona uitverkoop
  Twee weken geleden werd duidelijk dat het coronavirus zich buiten China had verspreid, de beurzen gingen fors onderuit en de toch al negatieve rente daalde nog verder. Wij verwachten dat op korte termijn de economische gevolgen van het virus duidelijk merkbaar zullen zijn.
 • 21 februari 2020
  Blog
  Februari 2020
  De ontwikkelingen rond het Coronavirus blijven het nieuws bepalen. Een aantal weken na de uitbraak van het virus leek de groei van het aantal geïnfecteerden en doden te stabiliseren en zelfs af te nemen. Maar de laatste dagen neemt het aantal gevallen juist weer toe en vraagt men zich ook af hoe betrouwbaar de verstrekte informatie is.
 • 28 januari 2020
  Blog
  Januari 2020
  Het positieve sentiment van de afgelopen maanden kreeg een vervolg in de maand december. Het beursjaar 2019 werd daarmee, ondanks alle onrust door de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China en de wel of niet “harde” Brexit, een prachtig beursjaar. Wel moet worden opgemerkt dat er veel verschil in rendement was tussen de verschillende sectoren.
 • 26 januari 2020
  Blog
  Netflix: powerhouse in plaats van house of cards
  In het Financieel Dagblad van 23 januari jongstleden stond een interessant stuk over Netflix van een van mijn favoriete ‘columnisten’, Bartjens. Zelden zo’n mooi voorbeeld gezien van een klassieke waarde belegger die de groeistrategie van een hedendaags technologieconcern niet op waarde weet in te schatten.
 • 17 januari 2020
  Blog
  Outlook 2020
  2019 is een uitstekend beleggingsjaar geweest, met name voor aandelen. Na een flinke dip in het laatste kwartaal van 2018 zijn de beurzen wereldwijd in 2019 hoger dan ooit gesloten. Hierdoor maken beleggers zich wel zorgen over de beleggingskansen voor 2020. Zit er nog meer in het vat? Is een veel gestelde vraag.
 • 13 december 2019
  Blog
  December 2019
  Wij zijn alweer toe aan de laatste nieuwsbrief van 2019. Het hele jaar heeft in het teken gestaan van de Brexit en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De continue verwachting van een uiteindelijk goede afloop heeft de wereldwijde aandelenbeurzen goed gedaan. Bijna alle indices zijn meer dan volledig hersteld van de verliezen in 2019.
 • 15 november 2019
  Blog
  Jan Jansens nieuwe aanwinst Noordam Vermogensbeheer
  Jan Jansens is de nieuwste aanwinst van ons team en brengt veel kennis en ervaring mee. Hij heeft gewerkt voor het Nederlandse pensioenfonds van Unilever waar hij verantwoordelijk was voor de intern beheerde aandelenportefeuille waarbij zeer goede resultaten zijn behaald.
 • 12 november 2019
  Blog
  November 2019
  Begin oktober hadden we nog te maken met een behoorlijke terugval op de financiële markten, ingegeven door een oplaaiende vrees voor een recessie. De lucht klaarde gedurende de maand steeds meer op door het vooruitzicht van een gedeeltelijke handelsovereenkomst tussen de VS en China.
 • 11 oktober 2019
  Blog
  Wie gaat aan tafel met Rembrandt?
  Onder de vele goede inzendingen op de vraag ‘In welke jaar overleed Rembrandt?’ hebben wij een zes-gangendiner in het Rijks, het restaurant van het Rijksmuseum verloot. Lees verder en bekijk de winnaar!
 • 11 oktober 2019
  Blog
  Oktober 2019
  De financiële markten leven tussen hoop en vrees. De maand september voerde hoop de boventoon, na de dip in augustus herstelde de beurs weer naar richting de recordniveaus van eerder dit jaar.
 • 4 oktober 2019
  Blog
  Fine Art & Antiques Fair
  Wij, als Noordam Vermogensbeheer, zijn er trots op dat we weer als marketingpartner op de Fine Art & Antiques Fair in Kasteel Groeneveld mochten staan. We kunnen terugkijken op een sfeervolle Fair boordevol kunst, antiek en gezelligheid.
 • 10 september 2019
  Blog
  Augustus 2019
  Het blijft een terugkerend verhaal maar telkens als de beurs een herstel laat zien, wordt dit ruw verstoord door nieuw wapengekletter in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Zo ook weer in de maand augustus.
 • 10 september 2019
  Blog
  Uitnodiging FINE art & antiques fair 2019
  Na de vele positieve reacties van onze relaties het afgelopen jaar, kunnen wij u met trots bekend maken dat Noordam Vermogensbeheer wederom marketingpartner is geworden van de FINE art & antiques fair 2019. FINE art & antiques fair is dé snel groeiende internationale kunstbeurs.
 • 29 augustus 2019
  Blog
  Investment Case: S4 Capital
  S4 Capital is een jong investeringsvehikel waarin Martin Sorrell met Nederlands talent bouwt aan een media-imperium gericht op de toekomst van digitale media. Alle facetten die nodig zijn om een bedrijf bij te staan met hun digitale reclamecampagnes wil S4 Capital aan kunnen bieden.
 • 24 juli 2019
  Blog
  Juli 2019
  Sinds onze laatste nieuwsbrief zijn de beurzen de weg omhoog weer ingeslagen. Wereldwijd bieden centrale banken hoop aan beleggers door concrete uitspraken te doen over stimuleringsmaatregelen op momenten dat de economie verzwakt. Dit is voor beleggers een reden om aandelenbelangen na de dip in mei weer uit te breiden.
 • 20 juni 2019
  Blog
  Juni 2019
  Zoals eerder gemeld hebben we uit voorzorg onze belangen in aandelen in aanloop naar de zomer wat afgebouwd, om meer ruimte te maken voor hedgefunds. Uit angst voor toenemende politieke spanningen en door een gebrek aan bedrijvennieuws leek het ons verstandig om defensiever gepositioneerd de zomer in te gaan.
 • 15 mei 2019
  Blog
  Mei 2019
  De afgelopen maand zetten de beurzen de opmars van het 1e kwartaal vrolijk voort. Het optimisme werd aangewakkerd door een voorlopig uitstel van de Brexit en hoopgevende berichten met betrekking tot een handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en China.
 • 13 mei 2019
  Blog
  Bedrijfsbezoek: Noordammers bij B&S Group
  B&S Group ging vorig jaar maart naar de beurs op een koers van € 14,50. Dit was op de onderkant van de IPO bandbreedte van € 14,50- € 17,75. Wij hebben destijds ingeschreven op de emissie maar mede door het slechte beursklimaat, zijn we weer rond de introductieprijs uitgestapt.
 • 6 mei 2019
  Blog
  Bedrijf achter de Beyond Burger gaat naar de beurs
  Heeft u hem al eens geproefd, de 100% plantaardige hamburger van Beyond Meat? Deze hamburger proeft daadwerkelijk naar vlees en wordt al in diverse restaurants geserveerd. Ook supermarktketen Whole Foods in de VS verkoopt al producten van Beyond Meat.
 • 19 april 2019
  Blog
  April 2019
  We staan voor de aftrap van het nieuwe cijferseizoen. De komende weken zullen veel bedrijven hun resultaten over het 1e kwartaal van 2019 openbaar maken. We zijn benieuwd of deze resultaten zullen voldoen aan de teruggeschroefde verwachtingen van analisten.
 • 16 april 2019
  Blog
  Beleggen in Long/Short Equity Hedgefunds
  Vanuit onze strategische visie kiezen wij ervoor om onze belangen in hedgefunds uit te breiden. De lage vergoeding die obligaties de laatste jaren geven hebben er eerder al toe geleid dat wij ruimte hebben ingebouwd om defensieve arbitrage strategieën middels hedgefunds op te nemen.
 • 27 maart 2019
  Blog
  Maart 2019
  Het marktherstel ging de afgelopen weken (februari tot en met half maart) door. Aandelenmarkten laten de afgelopen weken duidelijke plussen zien. Wel is het duidelijk dat de wereldeconomie wat aan het vertragen is.
 • 19 februari 2019
  Blog
  Februari 2019
  Het jaar 2019 is bijzonder sterk van start gegaan. Na de zeer scherpe daling in december 2018 lieten de beurzen in januari een sterk herstel zien. Dit zien we ook terug in het rendement van de portefeuilles.
 • 14 januari 2019
  Blog
  Januari 2019
  Nadat eerder dit jaar de beurzen van Europa en de opkomende markten het zwaar te verduren kregen, verloren de afgelopen periode nu ook de Amerikaanse beurzen flink terrein.
 • 14 januari 2019
  Blog
  Outlook 2019
  2019 wordt het jaar voor Europese aandelen. De Amerikaanse beurs is in verhouding veel duurder. Wij verwachten weliswaar een vertraging in de wereldwijde economische groei, maar denken dat een recessie afgewend zal worden.
 • 14 december 2018
  Blog
  December 2018
  Beurzen zijn in de laatste weken flink teruggevallen. Zo hebben we in Europa koersniveaus bereikt die we in 2015 als laatste gezien hebben. Een gelijkwaardige daling hebben we sinds de Brexit in juni 2016 niet meer gezien.
 • 12 december 2018
  Blog
  The Wall of Worry
  Aan het begin van het jaar was iedereen positief over de rendementskansen voor beleggers. Geholpen door de ECB zou 2018 het jaar van Europa worden en de Amerikaanse economie zou het iets rustiger aan gaan doen.
 • 23 november 2018
  Blog
  Oktober 2018
  In de maand oktober is de volatiliteit weer flink toegenomen en lieten de beurzen wereldwijd een flinke veer. Een korte opsomming van de resultaten van diverse aandelenindices leveren een somber beeld op.
 • 23 november 2018
  Blog
  Alibaba veel aantrekkelijker dan Amazon.
  Er is het afgelopen jaar een extreme onderwaardering ontstaan van Chinese internetbedrijven ten opzichte van Amerikaanse internetbedrijven. Historisch worden er altijd al wel hogere KW’s betaald voor Amerikaanse internetfondsen maar nu lijkt het volledig uit het lood geslagen.
 • 12 oktober 2018
  Blog
  September 2018
  De aanhoudende onzekerheid over de handelsoorlog tussen de VS en China, de politieke situatie in Italië en Turkije, de ontwikkelingen rondom de Brexit en de snel oplopende rente in de VS zorgen op dit moment voor stevige negatieve koersuitslagen op de wereldwijde effectenbeurzen.
 • 10 september 2018
  Blog
  Augustus 2018
  Handelsoorlog, schulden in dollars en politieke onrust zorgen de afgelopen weken voor stevige verliezen op de beurzen. Vooral de opkomende markten kwamen in een perfecte storm terecht. De Amerikaanse centrale bank (FED) is bezig met een aantal renteverhogingen.
 • 31 augustus 2018
  Blog
  Noordam marketingpartner FINE art & antiques fair 2018
  Met gepaste trots willen wij bekend maken dat Noordam Vermogensbeheer marketingpartner is geworden van de FINE art & antiques fair 2018.FINE art & antiques fair is dé nieuwe internationale kunstbeurs in en rond het centraal gelegen Kasteel Groeneveld Baarn.
 • 17 augustus 2018
  Blog
  Juli 2018
  Ook de maand juli werd nog steeds gedomineerd door de dreigende escalatie van de handelsconflicten. Hoewel de macro- en bedrijfseconomische cijfers boven verwachting sterk zijn, blijft de internationale politiek voor onzekerheid zorgen.
 • 18 juli 2018
  Blog
  Juni 2018
  Na het roerige eind van het eerste kwartaal zette de onrust op de beurzen in het begin van het tweede kwartaal door. Dit kwam voornamelijk door een dreigende handelsoorlog en de politieke onrust in Italië.
 • 13 juli 2018
  Blog
  Rutger Veerman, de nieuwste aanwinst van Noordam Vermogensbeheer
  Rutger Veerman is per juli in dienst genomen en is de zoon van Aart Veerman, die sinds juli van het afgelopen jaar Noordam Vermogensbeheer is komen versterken. Als jongvolwassene is Rutger (24) na zijn afstudeerstage verliefd geworden op het vak.
 • 22 juni 2018
  Blog
  Mei 2018
  De positieve trend van de aandelenbeurzen van afgelopen april werd vrolijk voorgezet in de maand mei. Op 22 mei jl. werd er zelfs een nieuw jaarrecord neergezet in de AEX-index op 572,05. Jammer genoeg werd dit record gevolgd met een relatieve scherpe daling.
 • 25 mei 2018
  Blog
  Privacy statement
  Het kan u haast niet ontgaan zijn: morgen, 25 mei 2018 treedt de algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. Deze verordening is de opvolger van de huidige Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).
 • 26 april 2018
  Blog
  Dhr. Van der Horst winnaar prijsvraag Vers Inspiratie Platform!
  De slotstand van de AEX-index per 20 april 2018 was 550,38. Tijdens het Vers Inspiratie Platform hebben meer dan 500 bezoekers een poging gedaan de beurs te voorspellen. Niemand heeft de eindstand exact voorspeld, dus hebben we gekeken wie de eindstand het dichtst benaderde.
 • 17 april 2018
  Blog
  April 2018
  Het afgelopen kwartaal kende twee gezichten. Tot eind januari hield de rally op de aandelenmarkten aan, maar vanaf februari zijn beleggers zenuwachtig geworden en is de volatiliteit op financiële markten toegenomen.
 • 13 april 2018
  Blog
  Wat wordt de AEX Slotstand per 20 april 2018?
  Tijdens het Vers Inspiratie Platform (19 en 20 maart) hebben veel mensen een dappere poging gewaagd om de slotstand van de AEX per 20 april juist in te schatten. De stand van de AEX lag gedurende deze twee dagen tussen de 531 en 536.
 • 20 maart 2018
  Blog
  Update Emissie Alfen: Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald
  Na nader onderzoek naar Alfen zijn wij teveel posten in de cijfers tegengekomen waar we onze vraagtekens bij zetten. Hierop hebben we besloten om onze investeringsplannen te herzien en niet in te schrijven op Alfen.
 • 16 maart 2018
  Blog
  Maart 2018
  Februari was een turbulente beursmaand. Vooral begin februari gingen de beurzen hard omlaag door zorgen dat de Federal Reserve de rente sneller dan verwacht gaat verhogen. Er is nu een einde gekomen van tien maanden met winsten op rij voor de graadmeters in New York.
 • 16 maart 2018
  Blog
  Drukke week voor Euronext met 3 emissies in 1 week
  Komende week gaan een drietal Nederlandse bedrijven naar de beurs. NIBC, Alfen en B&S Groep. Drie compleet verschillende bedrijven maar allen interessant genoeg om ons in te verdiepen.
 • 9 maart 2018
  Blog
  Handelsoorlog ja of nee?
  Vorige week verbaasde president Donald Trump vriend en vijand door fikse importheffingen op staal en aluminium aan te kondigen. Europa heeft direct geantwoord dat het hard zal terugslaan met belasting op Amerikaanse producten.
 • 26 februari 2018
  Blog
  Februari 2018
  Na het mooie beleggingsjaar 2017 met als slotstand 544,58 voor de AEX, is 2018 ook positief van start gegaan. De AEX tikte in de maand januari zelfs even boven de 570 punten aan. De portefeuilles deden het redelijk in lijn met de markt.
 • 15 februari 2018
  Blog
  Oplopende rentes een reden voor angst?
  De meest gehoorde reden voor de onrust van de afgelopen week is de oplopende rente. Wat betekent een oplopende rente voor de portefeuille. Voor uw positie in vastrentende waarden (lees: obligatie gedeelte) kan een oplopende rente dodelijk zijn.
 • 14 februari 2018
  Blog
  Uitnodiging presentatie Imagine Fund
  Deze week zijn we officieel begonnen met beleggen in ons nieuwe beleggingsfonds, het Imagine Fund. De oprichters van het fonds en cliënten van Noordam Vermogensbeheer zijn de eerste investeerders in het fonds.
 • 19 januari 2018
  Blog
  Januari 2018
  Na een weinig enerverende maand december ligt het jaar 2017 achter ons. We kunnen terugkijken op een uiterst succesvol beleggingsjaar. Wie had dat kunnen denken toen in 2016 Engeland besloot om afscheid te gaan nemen van Europa.
 • 29 december 2017
  Blog
  Happy 2018……… De AEX naar een stand van 584,10!
  De lijstjes en voorspellingen vliegen ons weer om de oren. Misschien is het leuk om even terug te kijken op onze voorspelling voor 2017. De AEX heeft het relatief goed gedaan t.o.v. de andere Europese beurzen.
 • 22 december 2017
  Blog
  December 2017
  De maand november gaf een wisselend beeld. Europese aandelen noteerden overwegend lager, zo daalde de Eurostoxx50 met bijna 3%. Amerikaanse beurzen zetten hun opmars echter onverminderd door.
 • 22 december 2017
  Blog
  Vooraankondiging lancering Imagine Fund
  In januari 2018 gaat het Imagine Fund live. Dit is een nieuw beleggingsfonds dat investeert in technologie. Het Imagine Fund ontstaat vanuit een samenwerking tussen Noordam Vermogensbeheer, Laurens Ockhuisen en Arjan Ockhuisen.
 • 22 december 2017
  Blog
  MIFID2: impact nieuwe Europese wet en regelgeving voor cliënten Noordam Vermogensbeheer
  Vanaf 1 januari 2018 treedt MIFID2 in werking. Nieuwe Europese wet- en regelgeving voor financiële instellingen. Na de kredietcrisis vonden Europese toezichthouders dat er strakkere regelgeving moest komen.
 • 17 november 2017
  Blog
  November 2017
  Na een positief september hebben de beurzen hun positieve trend in oktober voortgezet. Stijgende aandelenkoersen zowel in Europa als in de VS, een sterkere dollar, oplopende koersen van achtergestelde obligaties etc.
 • 6 november 2017
  Blog
  De grootste dreiging voor de techreuzen zijn de techreuzen zelf!
  Tijdens het fintech congres Money 20/20 in Las Vegas stelde Ralph Hamers van ING het volgende: De grootste dreiging voor de bankenwereld komt niet van start-ups, maar van grote techplatforms als Google, Apple en Amazon.
 • 26 oktober 2017
  Blog
  Retteketet voor Beter Bed ??
  De keten Beter Bed kennen we allemaal wel van bovenstaande reclamekreet. Wij willen ook graag het aandeel Beter Bed onder de aandacht brengen. De koers van het aandeel is flink gedaald.
 • 12 oktober 2017
  Blog
  Oktober 2017
  In de maand september hebben de aandelenmarkten de weg omhoog weer weten te vinden. In Amerika werden zelfs recordstanden neergezet. De US Dollar is echter nog steeds flink lager dan begin dit jaar.
 • 9 oktober 2017
  Blog
  6.5% Rabo certificaten: Koersdoel bereikt, wat nu?
  Al sinds de beursgang zijn de 6.5% Rabo Certificaten opgenomen in onze portefeuilles. Doorlopend als een van onze grootste posities. Na de laatste emissie in januari hebben we zoals eerder vermeldt flink bijgekocht op 108%.
 • 21 september 2017
  Blog
  Rente: er gaat geen bel op de bodem…
  Een veel gebruikte uitspraak op de beurs is dat er geen bel afgaat wanneer een aandeel of index de laagste koers bereikt. Qua stand van de rente vraagt menigeen zich ook af wanneer de markt draait en de rente gaat stijgen.
 • 19 september 2017
  Blog
  September 2017
  Sinds de top van de aandelenbeurzen half mei dit jaar is het niet best op de beurs. Ook de in maand augustus moesten aandelenmarkten weer inleveren. Daarnaast zette de US Dollar zijn daling versneld voort.
 • 1 september 2017
  Blog
  Eric van der Ley maakt de overstap naar Noordam Vermogensbeheer.
  Recent is Eric van der Ley (45) het team van Noordam Vermogensbeheer komen versterken. Eric heeft meer dan 15 jaar in Amsterdam gewerkt voor o.a. IMG Holland, Velthuyse -Mulder en de laatste jaren voor Beer & Van Stapele wealth management.
 • 15 juli 2017
  Blog
  Aart Veerman maakt de overstap naar Noordam Vermogensbeheer
  Als oudste zoon uit een ondernemersfamilie uit Huizen, werkt Aart al bijna 30 jaar in de professionele beleggerswereld. Vanuit het beheer van institutionele aandelenportefeuilles was Aart kind aan huis bij beursgenoteerde bedrijven.
 • 14 juli 2017
  Blog
  Juli 2017
  De maand juni begon voor beleggers nog positief, maar eindigde teleurstellend. De meeste aandelenmarkten moesten fors inleveren. Bijzonder slecht verging het de technologiesector. Vooral de grote technologie-aandelen als Amazon, Alphabet (Google) en Apple moesten het ontgelden.
 • 6 juli 2017
  Blog
  Beleggen in stenen? Prima, maar liever wel op de beurs
  Vastgoedbeleggingen zijn de laatste jaren weer uitermate populair. De lage rentestand en een aantrekkende economie doet de prijzen van woningen, kantoren en winkels weer stijgen. Maar wat is nu verstandiger? Zelf stenen kopen of beursgenoteerd vastgoed kopen.
 • 12 juni 2017
  Blog
  Covestro: kan de vraag niet aan
  Covestro is een afsplitsing van Bayer. Het werd najaar 2015 op de beurs geïntroduceerd. Inmiddels heeft Bayer het directe belang teruggebracht naar 49 en indirect, via een converteerbare obligatielening naar 44%. Covestro is een leidende producent van polymeren.
 • 12 mei 2017
  Blog
  Mei 2017
  Het was deze maand kwakkelen in Europa. Met spanning werd uitgekeken naar de verkiezingen in Frankrijk, deze onzekerheid bevroor de Europese markten. De AEX bewoog zich bijvoorbeeld tussen de 510-519. Tot opluchting van velen heeft Emmanuel Macron de Franse verkiezingen gewonnen.
 • 9 mei 2017
  Blog
  Volker Wessels: Bij twijfel niet inhalen
  Deze week gaat Volker Wessels naar de beurs. Bij de aankondiging begin dit jaar werd onze interesse direct gewekt. Gelet op de problemen bij andere grote Nederlandse bouwers sinds de kredietcrisis vallen de sterke prestaties van Volker Wessels al langer op.
 • 3 mei 2017
  Blog
  Ahold Delhaize Hamsteren ?!?!?!
  Een van de grote achterblijvers in de AEX index van het laatste jaar is Ahold. Best wel opvallend, de meeste analisten waren positief na de fusie met Delhaize. “Perfect fit”was het verhaal. Maar na een top van ruim €22 is het aandeel afgezakt naar het huidige niveau van €19.
 • 14 april 2017
  Blog
  April 2017
  Deze maand was er naast de laatste bedrijfsresultaten een hoofdrol weggelegd voor Fed president Janet Yellen en de Britse premier Theresa May. Yellen verhoogde de rente in de VS, May zette de Brexit officieel in gang. Ook de Nederlandse verkiezingen stonden in de belangstelling.
 • 6 maart 2017
  Blog
  Emissie Avantium: aantrekkelijk genoeg om in te schrijven!
  Avantium is in 2000 afgesplitst van Shell. Het Nederlandse bedrijf heeft een technologie ontwikkeld om plastic te maken uit suikers in plaats van uit aardolie. Een technologie die groen-beleggers zal aanspreken. Het plastic kan voor vele doeleinden gebruikt worden.
 • 24 februari 2017
  Blog
  Wij kopen Flow Traders , een hedge tegen toenemende volatiliteit
  Het Amsterdamse Flow Traders is 10 juli 2015 naar de beurs gegaan op een koers van €32,-, de actuele koers is 32,75. Het lijkt er op dat het aandeel Flow Traders net zo weinig volatiel is als de aandelenbeurs op dit moment. Niets is echter minder waar.
 • 16 februari 2017
  Blog
  Februari 2017: Goede start van het jaar
  Aandelenmarkten wereldwijd hebben de maand januari licht negatief afgesloten. In de eerste weken van het jaar ging we aanvankelijk nog omhoog maar de politieke spanningen in Europa en angst voor protectionisme brachten in de laatste week van januari toch koersdruk met zich mee.
 • 9 februari 2017
  Klantverhaal
  Interview met Henk J.Smits cliënt van het eerste uur
  November vorig jaar lanceerde Noordam Vermogensbeheer haar nieuwe website. Henk Smits, cliënt sinds de oprichting, reageerde direct op het item ‘vertel ons uw verhaal’. Hij wilde spontaan als referentie dienen en een mooie omschrijving op onze website laten plaatsen.
 • 23 januari 2017
  Blog
  Het jaar van de Haan Xi Jinping
  Het Chinese nieuwjaar begint 28 januari, 2017 is het jaar van De Haan. Het is ook het jaar van het 19e Partij Congres, dus ook een heel belangrijk jaar voor de Communistische Partij van China en haar leider Xi Jinping. Eenmaal in de 5 jaar presenteert de partij haar plannen.
 • 12 januari 2017
  Blog
  Wij kopen bij! Inschrijven op nieuwe certificaten Rabobank
  De Rabobank kondigde gisteren aan voor minimaal 1 miljard Euro aan nieuwe certificaten uit te geven. Nu is het 6.5% Rabo certificaat al sinds haar beursnotering één van onze favoriete beleggingen. Bij een maximale emissiekoers van 115,04% is het directe rendement nog altijd 5,65%.
 • 10 januari 2017
  Blog
  Januari 2017: Eindelijk rust voor beleggers
  Na een mooie decembermaand kunnen we alsnog terugkijken op een goed beleggingsjaar. Wie had dat gedacht na dat beroerde 1e kwartaal. Het is voor het tweede jaar op rij zeer volatiel geweest. De macro-economische agenda heeft vol spannende kwesties gestaan.
 • 29 december 2016
  Blog
  AEX index in 2017 naar een stand van 520,29!
  Het is weer de tijd van de lijstjes en voorspellingen voor het nieuwe jaar. Als Noordam willen we niet achterblijven, maar we doen het iets anders. In een bijzondere beleggingsvergadering hebben we per aandeel dat deel uitmaakt van de AEX index ons koersdoel bepaalt voor 2017.
 • 27 december 2016
  Blog
  Grote schoonmaak zet signaal op groen voor Europese banken
  Vorige week was een bijzondere week in bankenland. Deutsche bank schikt voor 7.1.miljard in Amerika en de koers stijgt 6% omdat de “boete” in eerste instantie het dubbele was. Welke politieke invloeden hiervoor zijn gebruikt zullen wij nooit weten. Dan schikt ook Credit Suisse voor een luttele 5,3. miljard.
 • 16 december 2016
  Blog
  December 2016: Verandering of verwondering
  Werden we eerder dit jaar nog verrast door de onverwachte keuze voor een Brexit, in het vierde kwartaal kwamen daar nog een aantal verrassingen bij; het referendum in Italië met het aftreden van Renzi, het akkoord van de olieproducerende landen en natuurlijk de verkiezingsoverwinning van Donald Trump.
 • 7 december 2016
  Blog
  Noordam op bezoek in Stockholm
  Afgelopen week zijn we op bezoek geweest bij Svenska Handelsbanken in Stockholm. Vorige maand hebben we in samenwerking met ING en Svenska Handelsbanken een gestructureerd product laten maken voor onze cliënten. Altijd leuk om werk en plezier met elkaar te combineren.
 • 18 november 2016
  Tips
  Wat zijn onze Donald Trump aandelen?
  Erg grappig om te zien hoe snel financiële analisten en opiniemakers hun mening bijstellen na de verkiezingen. Er werd van tevoren een bloedbad voorspeld bij een triomf van Trump, maar dit gebeurde dus niet. Gefronste wenkbrauwen bij menig analist.
 • 15 november 2016
  Blog
  Een nieuwe website
  Sinds 2005 staat Noordam Vermogensbeheer bekend als een betrouwbaar adres om je vermogen te laten renderen. De laatste jaren verandert er echter ook in de wereld van vermogensbeheer veel. Op het gebied van regelgeving, verdienmodellen en digitalisering.
 • Noordam Vermogensbeheer
  30 september 2016
  Blog
  Blog derde kwartaal 2016
  Het derde kwartaal kenmerkte zich door een behoorlijke beweging in de diverse beleggingscategorieën. In de grondstoffensector boekte bijvoorbeeld olie een kwartaalwinst van maar liefst 11%. Vanaf februari is de prijs van crude oil opgelopen van $28 naar $52.
 • Blog eerste half jaar Noordam Vermogensbeheer
  30 juni 2016
  Blog
  Blog eerste half jaar 2016
  Begin dit jaar schreven wij, ondanks de onrustige start, positief te zijn over aandelenbeleggingen. In het tweede kwartaal hebben we inderdaad een flinke opwaartse beweging gezien, totdat de zorgen omtrent een Brexit de kop op staken. Lang leek het erop dat de Engelsen bij Europa wilden blijven.
 • Blog eerste kwartaal Noordam Vermogensbeheer
  30 maart 2016
  Blog
  Blog eerste kwartaal 2016
  We schreven in onze laatste nieuwsbrief dat wij positief gestemd zijn voor 2016, inmiddels hebben we wel over stalen zenuwen moeten beschikken. In de eerste drie maanden van dit jaar werden we geconfronteerd met een tussentijdse daling van maar liefst 15%.