Beursberichten Maart 2023

14
March 2023

Ondanks een verdere stijging van de lange-termijn rente, sloten de meeste aandelenmarkten de maand februari positief af. De belangrijkste reden hiervoor zijn de winstcijfers, deze waren in de meeste gevallen conform verwachting en in een aantal gevallen zelfs beter dan verwacht.

Op basis van de meest recente cijfers lijkt de inflatie nog niet onder controle. Met name in Duitsland, Frankrijk en Spanje is deze in februari onverwachts weer gestegen, na de geleidelijke afkoeling in de maanden daarvoor. Verrassend, hoewel het slechts gaat om het inflatiecijfer van één maand.

Veel grondstofprijzen waren al fors gedaald, waardoor de financiële markten op het verkeerde been leken te zijn gezet. Dit resulteerde in voortijdig geloven dat de inflatie bedwongen was en de beleidsrente van de centrale banken weer snel naar beneden zou kunnen. Er is dus wellicht wat te snel gereageerd op de minste aanwijzing dat de trend leek te zijn gekeerd. Zowel FED-voorzitter Jerome Powell als ECB-voorzitter Christine Lagarde hebben zelfs meerdere malen geprobeerd de markten duidelijk te maken dat de situatie onjuist werd ingeschat.

Ondertussen is er wel sprake van flinke loonstijgingen, als gevolg van een (nog steeds) krappe arbeidsmarkt. De ervaring leert dat de centrale banken de inflatie bedwingen door werkloosheid te creëren. Het goede nieuws is echter dat de aanbodschok, welke aan de basis lag van de inflatie, vanzelf zou moeten verdwijnen en al gedeeltelijk verdwenen is. Ondernemingen signaleren dit al, waarin het einde van de lockdowns in China een grote rol speelt. De piek in de voedsel- en olieprijzen zou daardoor gepasseerd moeten zijn.

Februari is traditiegetrouw een belangrijke maand voor beleggers, de meeste bedrijfsresultaten worden dan bekend gemaakt. Deze waren over het algemeen goed, in tegenstelling tot de vrees voor tegenvallers en teruggeschroefde verwachtingen. Een voortzetting van het positieve sentiment van januari met nog hogere aandelenkoersen, hoewel de rente toch weer opliep. Dit zorgde tussentijds voor kleine dalingen, welke telkens weer werden gevolgd door een snel herstel.

De laatste week van de maand stond in het teken van de inkoopmanagersindex en de Amerikaanse arbeidsmarkt. Helaas wakkerden beide cijfers de rentevrees aan.

Zoals eerder aangegeven is het voorgaande gebaseerd op enkele maandcijfers en is het afwachten wat de komende maanden zullen brengen. Ondanks het meest recente nieuws omtrent de Silicon Valley Bank, waarbij de Amerikaanse overheid dit weekend al fors ingreep, zijn wij gematigd optimistisch gestemd. Tenslotte zwakken economische cijfers vroeg of laat af, waardoor de inflatie vanzelf weer daalt. Daarnaast is de rente sinds afgelopen vrijdag fors gedaald, wat de markten steun zou moeten geven.

Deel dit artikel
Disclaimer:
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is of je je inleg deels of zelfs helemaal verliest. De mate van risico verschilt per belegging.

Meer nieuws

Je dromen en doelen realiseren.
Het begint met een afspraak.

Wat wil je graag bereiken? Je bent van harte welkom op ons kantoor voor een kop koffie, een goed gesprek en een antwoord op al je vragen.

Gratis financieel plan

Krijg zicht op je huidige financiële situatie en ontdek hoe je jouw dromen en doelen kunt bereiken.

Lees meer

Blijf op de hoogte

De markt is continu in beweging. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we praten je elke maand bij.

Meld je aan