Dalende koersen en stijgende rente bieden ook kansen.

Beursberichten september 2023

8
September 2023

De meeste aandelenmarkten sloten de maand augustus lager af, in Europa daalden een aantal beurzen zelfs aanzienlijk. De terugkerende rentevrees en tegenvallend economisch nieuws vanuit China lagen hier voornamelijk aan ten grondslag. Bovendien kwam een aantal ondernemingen, na een reeks positieve winstcijfers, met teleurstellende resultaten. Dalende koersen en stijgende rentes bieden echter ook kansen.

Dollar en Eurozone

De dollar steeg na een periode van zwakte en de 10-jaars rente bereikte een niveau dat sinds 2007 niet meer is voorgekomen. Verder bleef de economische ontwikkeling van ’s werelds grootste economie sterk, terwijl in de eurozone de voorspellende indicatoren minder goed bleven. Hier wijst het ondernemersvertrouwen zeker niet op economische groei. Het aantal nieuwe orders neemt af, waarbij met name Duitsland te kampen heeft met een krimp in vrijwel alle belangrijke sectoren.

China

De Chinese aandelenmarkten daalden door bezorgdheid over de gezondheid van de Chinese economie en in het bijzonder de vastgoedsector. De torenhoge schulden veroorzaken één van de grootste crisissen ooit in dit land. Verder verlaagde de Chinese centrale bank de belangrijkste rentetarieven voor de tweede keer in drie maanden; een teken dat ook de autoriteiten zich steeds meer zorgen maken over de gezondheid van de Chinese economie.

Jackson Hole

Een belangrijke gebeurtenis in augustus was de jaarlijkse bijeenkomst van de centrale bankiers in Jackson Hole. Tijdens deze bijeenkomst gaf FED-voorzitter Powel toe dat het vorig jaar ingezette monetaire beleid ‘restrictief’ is en dat men zich ervan bewust is voorzichtig te moeten zijn. De groei van de Amerikaanse economie is nog robuust, in hoeverre het huidige renteniveau op termijn deze groei ‘schade’ zal toebrengen valt nog te bezien. De kans dat een verdere renteverhoging nodig is schat de markt momenteel op 50-50. Een deel van de markt verwacht een daling eind dit jaar of begin volgend jaar. Redenen voor een verdere stijging zijn echter de nog steeds hardnekkige inflatie en de afwezigheid van de ‘kopers’ van Amerikaanse obligaties (te weten China en de FED).  

In de VS was in juli nog sprake van een stijging van de industriële productie, echter suggereren enquêtes van bedrijven dat er een krimp in het verschiet ligt. De samengestelde Purchasing Managers Index voor de VS daalde in augustus, zowel voor de dienstensector als de verwerkende industrie. De laatste gegevens met betrekking tot augustus laten ook een duidelijke vertraging zien in de werkgelegenheidscomponent van deze index. Dit kan in combinatie met een iets hoger werkloosheidspercentage wel eens belangrijke gevolgen hebben voor het wel of niet voortzetten van het huidige beleid.

Zoals eerder aangegeven is de rente-omgeving niet te voorspellen, de centrale banken bevinden zich in een lastige situatie. Wij blijven momenteel voorzichtig, maar zien wel aantrekkelijke waarderingen voor wat betreft een aantal kwaliteitsaandelen, zoals Nestlé en Roche.

Deel dit artikel
Disclaimer:
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is of je je inleg deels of zelfs helemaal verliest. De mate van risico verschilt per belegging.

Meer nieuws

Je dromen en doelen realiseren.
Het begint met een afspraak.

Wat wil je graag bereiken? Je bent van harte welkom op ons kantoor voor een kop koffie, een goed gesprek en een antwoord op al je vragen.

Gratis financieel plan

Krijg zicht op je huidige financiële situatie en ontdek hoe je jouw dromen en doelen kunt bereiken.

Lees meer

Blijf op de hoogte

De markt is continu in beweging. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we praten je elke maand bij.

Meld je aan