De afgelopen maand was wederom teleurstellend voor de financiële markten.

Beursberichten Oktober 2022

4
October 2022

De afgelopen maand was wederom teleurstellend voor de financiële markten. Een verder oplopende rente, onrust in het Verenigd Koninkrijk omtrent de stimuleringsmaatregelen van de nieuwe regering Truss en de gebeurtenissen in Rusland deden de aandelenkoersen dalen. Vorige week schrokken de markten bovendien van de lekken in de Nord Stream-gaspijpleidingen.

Ondertussen blijft de inflatie verder oplopen, zowel in de VS als in Europa. Om dit te bestrijden heeft de FED deze maand voor de derde keer op rij de rente met 75 basispunten verhoogd. Zolang de arbeidsmarkt niet wordt verstoord heeft de FED de handen vrij om de rente verder te verhogen. In tegenstelling tot de Europese Centrale Bank heeft deze een mandaat wat bestaat uit twee onderdelen, namelijk prijsstabiliteit en het nastreven van maximale werkgelegenheid. De economische groei wordt bewust afgeremd teneinde de inflatie terug te dringen. Prijsstabiliteit op de lange termijn geeft de markten rust. Dat de inflatie nog geen daling vertoont, mag niemand verbazen. De eerste renteverhoging was begin dit jaar, het effect hiervan zal op zijn vroegst een half jaar later zichtbaar zijn.

Dat een recessie aanstaande is, lijdt geen twijfel. De financiële markten hebben dit reeds ingeprijsd, de grote vraag is echter wanneer de bodem wordt bereikt. De beurzen overdrijven altijd zowel naar boven als naar beneden, dit heeft onder meer te maken met het grote gewicht van fondsen in indextrackers. Als bezitters deze verkopen, zijn de beheerders verplicht de onderliggende aandelen tegen welke prijs dan ook te verkopen, ongeacht de kwaliteit van de bedrijven. In turbulente tijden zoals deze ontstaat vaak een kopersstaking, grote orders veroorzaken dan grote bewegingen naar beneden. Dit kan nog worden versterkt door het gedrag van hedgefunds doordat deze ‘short’ gaan, zij verkopen aandelen die zij nog niet hebben met de bedoeling deze later op lagere koersen terug te kopen. Dit kan aandelen ver doen dalen, ook kwaliteit wordt dan ‘meegezogen’. Helaas is een goedkope markt geen reden voor spoedig herstel, daarvoor is een trigger nodig. Meestal is dit iets onverwachts, wellicht een daling van de inflatie of positief nieuws vanuit Oekraïne.

Als aandelen zonder bedrijfsspecifiek nieuws worden afgestraft omdat de markt corrigeert, ontstaan er koopkansen; af en toe op absurd lage niveaus. Wij denken dat de bodem nog niet is bereikt en dat de risico’s te groot zijn om volop te kopen. Hier en daar zijn er ons inziens wel lichtpuntjes zoals de daling van de olie- en metaalprijzen; dit kan een daling van de inflatie inluiden. Aardgas blijft duur, maar de prijs is wel gehalveerd sinds augustus. Als de gasprijs normaliseert, zouden de beurzen wel eens een flink herstel kunnen laten zien.

Vertrek Rutger Veerman

Per eind september is Rutger Veerman niet meer werkzaam bij Noordam Vermogensbeheer.

“Na vijf mooie, leerzame jaren heb ik er voor gekozen om een volgende stap in mijn carrière te maken. Met een dubbel gevoel neem ik afscheid van Noordam, ik ga het team missen. Via deze weg wil ik mijn (ex)collega’s en onze mooie klantenkring bedanken voor de afgelopen jaren.”

Deze maand start Rutger als data-analist bij Achmea. We gaan hem uiteraard missen, maar wensen hem veel plezier en succes met zijn nieuwe baan.

Nieuwe huisstijl

Afgelopen maand is er een uitnodiging verstuurd naar onze relaties. Mocht u deze niet ontvangen hebben, dan kunt u deze als zodanig beschouwen. Bij Noordam is er namelijk een verandering op komst. Na al die jaren was het tijd voor een nieuwe huisstijl – een huisstijl die beter laat zien waar we voor staan. De afbeelding boven deze nieuwsbrief geeft alvast een voorproefje op de nieuwe vormgeving. Half oktober gaan we officieel ‘om’ met de lancering van onze nieuwe website. En verder? Verder blijft alles zoals u van Noordam gewend bent, beloofd! Dertien oktober aanstaande willen we met elkaar proosten op onze nieuwe huisstijl. Met een gezellige borrel en walking dinner. We zouden het leuk vinden als u er ook bij bent. Graag vernemen we of u 13 oktober a.s. aanwezig kunt zijn om met ons te proosten op de nieuwe huisstijl.

Deel dit artikel
Disclaimer:
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is of je je inleg deels of zelfs helemaal verliest. De mate van risico verschilt per belegging.

Meer nieuws

Je dromen en doelen realiseren.
Het begint met een afspraak.

Wat wil je graag bereiken? Je bent van harte welkom op ons kantoor voor een kop koffie, een goed gesprek en een antwoord op al je vragen.

Gratis financieel plan

Krijg zicht op je huidige financiële situatie en ontdek hoe je jouw dromen en doelen kunt bereiken.

Lees meer

Blijf op de hoogte

De markt is continu in beweging. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we praten je elke maand bij.

Meld je aan