Correctie zet door...

Beursberichten oktober 2023

6
October 2023

De in augustus ingezette correctie op de aandelenmarkten kreeg in september een vervolg. Een verder oplopende rente, een snel stijgende olieprijs en een Europese economie die lijkt te krimpen waren hiervan de oorzaak. Met name dat laatste deed een aantal ondernemingen flink in koers dalen, waardoor in onze ogen mooie koopgelegenheden zijn ontstaan. De meest recente economische cijfers waren echter wel weer beter dan verwacht; krimp en groei wisselen elkaar af.

De Amerikaanse dollar

De Amerikaanse economie blijft tot nu toe sterk, al lijken ook hier af en toe signalen van afzwakking te zijn. Vroeg of laat zal de aanzienlijke stijging van de rente ook hier zijn gevolgen hebben. Die rente was ook een ondersteunende factor voor de dollar, die in waarde steeg ten opzichte van de euro en die ten opzichte van de Chinese yuan het hoogste niveau sinds 2008 (!) bereikte.

Aandelenwaardering

Goed economisch nieuws is slecht nieuws voor de financiële markten en veel draait momenteel om de rente. De hoop op een rentedaling op niet al te lange termijn lijkt vervlogen, hoewel dit ons inziens wel ruimschoots in het huidige koersniveau is verdisconteerd. De relatieve waardering van Europese aandelen t.o.v. Amerikaanse aandelen heeft door de recente koersdalingen een historisch dieptepunt bereikt.  

Olieprijs en inflatie

De olieprijs steeg deze maand voor het eerst dit jaar tot boven de 90 dollar per vat; exportbeperkingen van zowel Saoedi-Arabië als Rusland werden verlengd tot het eind van het jaar. Op het moment van schrijven is deze weer hard gedaald, de vrees neemt toe dat de hogere rentes de economie gaan afremmen wat de vraag naar olie negatief zal beïnvloeden. Dit laat weer zien dat de ontwikkeling van de olieprijs van vele factoren afhankelijk is en dus onvoorspelbaar. Verder bleef in de eurozone de inflatie net als in augustus onveranderd, terwijl de kerninflatie licht daalde. De nieuwe orders in de Duitse industrie daalden in juli met maar liefst bijna 12%, een cijfer dat aantoont dat die economie flink onder druk blijft staan.

Chinese situatie

De Chinese economie lijkt licht te verbeteren, met name de neerwaartse druk op de productieactiviteiten is afgenomen. De dienstensector laat nog steeds een daling zien. Nieuwe stimuleringsmaatregelen zijn aangekondigd, afgewacht dient te worden of dit de financiële markten kan overtuigen. De hoge schulden en de problemen in de vastgoedsector blijven obstakels voor de Chinese groei op de middellange termijn.

Vooruitblik

Wij verwachten de komende periode nog wel de nodige onrust. Daarom hebben wij in onze portefeuilles de afgelopen week cash vrijgemaakt om deze weer aan te wenden ingeval zich mooie kansen voordoen.

Verkopen

Na aanzienlijke koerswinsten hebben we de posities in Novartis en Shell verkocht. Laatstgenoemde vanwege de snel opgelopen olieprijs, hiermee anticipeerden we op een prijsdaling.

Deel dit artikel
Disclaimer:
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is of je je inleg deels of zelfs helemaal verliest. De mate van risico verschilt per belegging.

Meer nieuws

Je dromen en doelen realiseren.
Het begint met een afspraak.

Wat wil je graag bereiken? Je bent van harte welkom op ons kantoor voor een kop koffie, een goed gesprek en een antwoord op al je vragen.

Gratis financieel plan

Krijg zicht op je huidige financiële situatie en ontdek hoe je jouw dromen en doelen kunt bereiken.

Lees meer

Blijf op de hoogte

De markt is continu in beweging. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we praten je elke maand bij.

Meld je aan