Beursberichten Juni 2023

7
June 2023

Recessievrees overheerst, technologie gaat haar eigen weg.

Mei was een opmerkelijke maand voor de aandelenmarkten. Enerzijds scoorden niet alleen de cyclische bedrijven maar ook defensieve namen als Nestlé en Unilever ondermaats door de toenemende vrees voor een recessie. Anderzijds deed technologie het meer dan uitstekend, de Nasdaq klom met ruim 5%.

De maand kan als volgt worden samengevat: de vrees voor een macro-economische krimp stuurde de markt massaal naar de micro-economische overtuiging van de exponentiële groei van Artificial Intelligence. Ondernemingen als Microsoft, Amazon en Meta kwamen met goede resultaten en lijken relatief goed bestand tegen economische tegenwind. Ook in Europa blonk technologie uit, waardoor de Amsterdamse AEX met de drie grote ‘chipondernemingen’ ASMI, ASML en Besi goed stand hield.

De Duitse DAX bereikte eerder in mei nog een recordstand, doordat deze index uit meer industriële bedrijven bestaat viel deze in de laatste week aanzienlijk terug. Officieel is dit land in een recessie beland na twee opeenvolgende kwartalen van negatieve economische groei. De Franse beurs bereikte in april al zijn hoogste punt. Dit werd veroorzaakt door de terugval van de ‘luxe’ ondernemingen als LVMH en Kering, als logisch gevolg van de Amerikaanse en Chinese groeizorgen.  

De Chinese beurs daalde zelfs met 6% waarbij zowel de technologie-aandelen als de cyclische ondernemingen terugvielen. Recente economische cijfers duiden op een zwakke bouw- en vastgoedmarkt en de dalende export raakt de industrie. Het eerdere optimisme over het Chinese herstel na corona lijkt niet gerechtvaardigd. Dit heeft ook in Europa zijn weerslag op veel ondernemingen, met name de industrie en de luxe-sector. Beter verging het Japan na jaren van kwakkelende markten; de Nikkei index bereikte het hoogste peil in 33 jaar. Hier blijven de inflatie en de rente laag in combinatie met een gezonde economie.  

De inflatie lijkt nog niet in alle landen snel af te nemen, toch menen de meeste economen dat de renteverhogingen van de centrale banken bijna achter de rug zijn. Een lagere inflatie betekent in de nabije toekomst een lagere rente wat de economie weer wat ‘zuurstof’ kan geven.

Naar onze mening zijn een aantal aandelen te hard gedaald gedurende de laatste weken, wat weer kansen biedt.

Mede door onze overweging richting technologie hebben de portefeuilles in de maand mei een mooie plus genoteerd.

Deel dit artikel
Disclaimer:
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is of je je inleg deels of zelfs helemaal verliest. De mate van risico verschilt per belegging.

Meer nieuws

Je dromen en doelen realiseren.
Het begint met een afspraak.

Wat wil je graag bereiken? Je bent van harte welkom op ons kantoor voor een kop koffie, een goed gesprek en een antwoord op al je vragen.

Gratis financieel plan

Krijg zicht op je huidige financiële situatie en ontdek hoe je jouw dromen en doelen kunt bereiken.

Lees meer

Blijf op de hoogte

De markt is continu in beweging. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we praten je elke maand bij.

Meld je aan