Beursherstel zet eindejaarsrally vroeg in.

Beursberichten december 2023

6
December 2023

De meeste aandelenmarkten herstelden vorige maand fors, de belangrijkste reden was de sterk dalende rente. De inflatie lijkt onder controle, doordat de stijging van het prijspeil minder is dan verwacht en daarmee richting de doelstelling van de centrale banken gaat. Zelfs in de VS, waar de groeicijfers nog altijd sterk zijn, daalde de zogenaamde kerninflatie en daarmee het renteniveau. De dollar daalde eveneens vanwege het vooruitzicht van een minder restrictief monetair beleid van de FED.

Europese rente

Ondanks het feit dat de Europese Centrale Bank en de FED formeel een hogere rente niet uitsluiten gaan de financiële markten er vanuit dat dit niet meer het geval zal zijn. Een bijkomend signaal is de afkoeling op de arbeidsmarkt, een met name voor de FED belangrijke ontwikkeling.

Olie en inflatie

Opmerkelijk is de daling van de olieprijs, het laagste niveau sinds juli. De prijs per vat zit daarmee duidelijk onder het niveau bij het uitbreken van het conflict in de Gazastrook. De groeivertraging in de meeste regio’s in de wereld doet de vrees voor onevenwichtigheid tussen vraag en aanbod toenemen, ondanks de huidige geopolitieke situatie. Een lagere olieprijs zal ook een drukkend effect hebben op de inflatie.

Wereldwijde economie

Tegenover het sterke groeicijfer over het derde kwartaal waren er in de VS ook cijfers welke een ander beeld doen vermoeden. De industriële productie bleef stabiel en het consumentenvertrouwen daalde zelfs tot het laagste niveau in 11 maanden.

In de eurozone daalden de kleinhandelsverkopen en de industriële productie, waarbij Duitsland er ook nu weer in negatieve zin uitsprong. In Frankrijk en Spanje was het beeld tegengesteld.

In China lijkt het tij wat te keren, ondanks de nog steeds teruglopende investeringen in vastgoed. Zowel de industriële productie als de kleinhandelsverkopen groeiden boven verwachting maar het aantal in aanbouw genomen nieuwe woningen bleef dalen en ligt nu op het laagste niveau sinds 2005(!).

 

Wij verwachten dat het sentiment van dalende rentes nog wel even zal aanhouden en wellicht de vroeg ingezette eindejaarsrally kan verlengen.

Deel dit artikel
Disclaimer:
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is of je je inleg deels of zelfs helemaal verliest. De mate van risico verschilt per belegging.

Meer nieuws

Je dromen en doelen realiseren.
Het begint met een afspraak.

Wat wil je graag bereiken? Je bent van harte welkom op ons kantoor voor een kop koffie, een goed gesprek en een antwoord op al je vragen.

Gratis financieel plan

Krijg zicht op je huidige financiële situatie en ontdek hoe je jouw dromen en doelen kunt bereiken.

Lees meer

Blijf op de hoogte

De markt is continu in beweging. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we praten je elke maand bij.

Meld je aan