Beursberichten

Beursberichten Mei 2023

8
May 2023

Verrassend goede kwartaalresultaten.

De winstontwikkeling in zowel Europa als in de VS over het eerste kwartaal is in de meeste gevallen beter dan verwacht. Veel bedrijven konden hun prijzen verhogen, wat de inflatoire druk vooralsnog niet doet afnemen. Dit en de onzekerheid over de economische vooruitzichten zorgen ervoor dat uitspraken over de rest van het jaar echter wel gepaard gaan met de nodige voorzichtigheid.

Bijna driekwart van de bedrijven overtroffen de verwachtingen; het hoogste percentage in jaren. De resultaten laten zien dat met name de Europese bedrijven te maken hebben met wat economische tegenwind maar dit relatief goed kunnen doorstaan. Ondanks nauwelijks volumegroei kunnen de winstmarges over het algemeen goed worden vastgehouden.    

De financiële markten waren afgelopen maand wat minder beweeglijk en sloten april licht hoger af. Macro economische zorgen en zorgen over een eventuele bankencrisis verdwenen wat naar de achtergrond. In de VS zien we een duidelijke verzwakking na een sterk groeicijfer over het eerste kwartaal. De verwachting is dat we de laatste renteverhoging in de VS hebben gehad met als doel de inflatie terug te dringen. Momenteel staat echter de schuldpositie van de Amerikaanse overheid weer in de belangstelling, de deadline voor de verhoging van het schuldenplafond komt steeds meer in zicht. Dit kan (zoals ook in het verleden al is voorgekomen) tot volatiliteit op de financiële markten zorgen.

Economische data uit Europa lieten geen eenduidig beeld zien, enerzijds groeide de industriële productie maar daalde de inkoopmanagersindex van de verwerkende industrie. In Europa blijft de inflatie hardnekkig, met name de kerninflatie; hier is de verwachting een verdere renteverhoging in nog twee stappen tot een niveau van 3,75%. China laat een duidelijk herstel zien, met name de export steeg in dubbele cijfers. De onderliggende vraag groeit en de logistieke problemen als gevolg van de lockdowns zijn inmiddels verleden tijd.

Hoewel veel aandelen sinds begin dit jaar duidelijk in koers zijn opgelopen zien wij nog meer opwaarts potentieel. Het lijkt er op dat de financiële markten door het recessiegevaar heen willen kijken. Tegenvallend economisch nieuws kan de rente weer doen dalen wat het huidige koersniveau kan ondersteunen. Nog steeds is er sprake van redelijke waarderingen in combinatie met een aantrekkelijk dividendrendement. Anderzijds zullen wij niet aarzelen in geval van flink opgelopen koersen de winsten te verzilveren.

Deel dit artikel
Disclaimer:
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is of je je inleg deels of zelfs helemaal verliest. De mate van risico verschilt per belegging.

Meer nieuws

Je dromen en doelen realiseren.
Het begint met een afspraak.

Wat wil je graag bereiken? Je bent van harte welkom op ons kantoor voor een kop koffie, een goed gesprek en een antwoord op al je vragen.

Gratis financieel plan

Krijg zicht op je huidige financiële situatie en ontdek hoe je jouw dromen en doelen kunt bereiken.

Lees meer

Blijf op de hoogte

De markt is continu in beweging. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we praten je elke maand bij.

Meld je aan