OUR BLOG

24 feb 2017

Wij kopen Flow Traders , een hedge tegen toenemende volatiliteit

Het Amsterdamse Flow Traders is 10 juli 2015 naar de beurs gegaan op een koers van €32,-, de actuele koers is 32,75. Het lijkt er op dat het aandeel Flow Traders net zo weinig volatiel is als de aandelenbeurs op dit moment. Niets is echter minder waar. In 2015 kende Flow Traders, door de enorme beweeglijkheid van de aandelenmarkten, een recordjaar qua omzet en handelsresultaat. De koers van het aandeel steeg in 2016 tot een hoogtepunt van maar liefst 49 Euro. In 2016 is de volatiliteit echter gedaald naar een historisch dieptepunt, hierop is de koers teruggevallen naar een dieptepunt van 26 Euro .

Voor een bedrijf dat zijn geld verdient door bied en laatprijzen af te geven in beursgenoteerde producten, met name ETF’s, zijn dit geen ideale marktomstandigheden. Ondanks deze lage volatiliteit heeft Flow Traders haar marktaandeel in al haar markten waarin zij actief zijn weten te vergroten. Handelaren bij Flow Traders sluiten elke dag hun posities. Opmerkelijk feit is dat zij al 31 maanden zonder verliesdag opereren.

De ETF markt blijft groeien de komende jaren, dus zonder volatiliteit is er voldoende winstgroei te behalen de komende jaren. In beweeglijke jaren kan de winst extreme meevallers laten zien, hier was 2015 een goed voorbeeld van. In 2016 heeft Flow Traders 2,16 per aandeel verdiend. Wij verwachten een groei van de ETF-markt van 6-8% per jaar de komende 5 jaren. De winstmarges zijn flink aangezien men de technologie reeds in huis heeft en men slechts dient te investeren in mensen. Hierdoor denken wij dat de WPA de komende jaren op kan lopen naar €3,00 per aandeel.

Waarom nu kopen?
De voornaamste reden om nu te kopen zijn de geweldige cijfers die Flow Traders vorige week presenteerde en het teleurstellende koersverloop van het aandeel. Na bekendmaking van de cijfers steeg de koers met 11% naar niveaus boven de €35,. Deze winst is bijna volledig ingeleverd doordat 3 investeerders van het 1e uur een gedeelte van hun aandelen verkochten. De 2 oprichters en investeerder Summit Partners verkochten in totaal 12,5% aandelen. Deze aandelen werden geplaatst bij institutionele beleggers op een koers van €31,70. De dagen daarna was er hierdoor veel aanbod in de markt. We zien de laatste dagen het aanbod opdrogen en koers begint weer te klimmen. Wij denken dan ook dat de €35,- op korte termijn weer op de borden zal staan.

Onderliggend doet de economie het goed , zowel in de VS als in Europa. China blijft groeien en heeft doelen gesteld,(zie blog: Het jaar van de haan Xi Jinping) .

Maar zo langzamerhand vinden wij de aandelenmarkt wel wat duur worden. Wij verwachten meer volatiliteit de komende maanden. Hier zijn diverse redenen voor te vinden: renteverhogingen in de VS, verkiezingen in diverse Europese landen, Donald Trump, einde ECB opkoopprogramma, Griekenland. Het wordt dus nog een spannend jaar.

Gaat de beurs flink bewegen de rest van het jaar, dan denken wij dat de koers weer richting niveaus van boven de €40 kan. Dit hebben we namelijk in 2016 al gezien, terwijl de basis van Flow Traders alleen maar stabieler en winstgevender is geworden.

wesley