OUR BLOG

13 apr 2018

Wat wordt de AEX Slotstand per 20 april 2018?

Tijdens het Vers Inspiratie Platform (19 en 20 maart) hebben veel mensen een dappere poging gewaagd om de slotstand van de AEX per 20 april juist in te schatten. De stand van de AEX lag gedurende deze twee dagen tussen de 531 en 536.

Het sentiment van alle respondenten deed ons erg denken aan het sentiment van de gemiddelde belegger: het lag erg ver uit elkaar. Zo zitten er optimisten tussen die een sterke groei voor de AEX voorspelden naar ~610 punten. Aan de andere kant waren er ook een aantal AEX-pessimisten die de stand per 20 april inschatten op 500. Toch hebben de meeste respondenten de AEX redelijk onveranderlijk ingeschat met een stand van rond de 540.

In de grafiek hieronder ziet u de AEX afgebeeld over een periode van één jaar. Bij deze grafiek hebben we een aantal lijnen getekend. Deze lijnen noemen wij trendlijnen. Een trendlijn weerspiegelt een trend in de koersgrafiek, door verschillende hoogte en/of dieptepunten met elkaar te verbinden. In dit geval doen we dat voor de AEX.
De bovenste trendlijn is de absolute bovenkant van de AEX stand, wat neerkomt op een stand van ~575. De onderste trendlijn weerspiegelt de absolute onderkant van de AEX stand, wat neerkomt op een stand van ~520.
Zoals je kunt zien zitten we momenteel precies tussen de bovenste en onderste trendlijn in. Daarom hebben we de middelste trendlijn toegevoegd. Deze trendlijn hebben we getrokken over een kortere periode. Hierin zien we dat de AEX stand op het moment van schrijven (12 april) de trendlijn raakt.
De vraag is nu wat er de komende week gebeuren gaat. Als we de middelste trendlijn mogen geloven zal de AEX nog iets dalen naar een stand van ~542 per 20 april 2018, en hebben de respondenten die de AEX redelijk onveranderlijk ingeschat hebben het bij het juiste eind.

Toch blijft de beurs moeilijk in te schatten. Wanneer het sentiment omslaat kunnen we volgende week zomaar 15 punten hoger of lager staan. Om deze reden maakt vrijwel iedereen nog kans om de prijs binnen te slepen!

Wij willen u allemaal bedanken voor uw deelname aan het schatten van de AEX stand per 20 april 2018, en we zijn erg benieuwd welke stand uiteindelijk de juiste wordt. Houd onze website in de gaten wanneer het zover is! De beurs sluit vrijdag 20 april om 17:30. De winnaar zullen we daarom op maandag 16 april bekend maken.

wesley