OUR BLOG

12 mrt 2021

Wat te doen met mijn effectenportefeuille nu de rente stijgt?

Juist op het moment dat iedereen ervan uitging dat de rente niet meer kon stijgen, iedereen gewend was aan negatieve rentes en iedereen zich verbaast over de kracht van de economie ondanks Corona, gebeurt er dan eindelijk iets op de rentemarkt; de rentes zijn wereldwijd vanaf het dieptepunt zowaar met een 0,5 tot 1,0% gestegen.

Kranten staan ineens vol artikelen waarin men waarschuwt voor de consequenties van deze flinke rentestijging. Groeibedrijven zouden veel moeilijker kunnen groeien, de huizenmarkt zal tot stilstand komen en staatsobligaties zijn tikkende tijdbommen.

Wat ons betreft is er nog geen echte reden om in paniek te raken maar een gesprek met uw private banker of vermogensbeheerder is wel een aanrader. Een trendbreuk in de wereldwijde rentestanden aangewakkerd door hoge inflatie is een reden om eens kritisch te kijken naar de asset mix van je effectenportefeuille.

Om te beginnen bij het defensieve stuk. Hoeveel geld heeft u nog belegd in obligaties? Nog belangrijker, welk type obligaties? Hoe langer de looptijd, hoe slechter de debiteur en hoe groter de kans op teleurstellende rendementen de komende jaren. Bij Noordam Vermogensbeheer hebben wij de afbouw van onze obligaties al twee jaar geleden ingezet, deze week hebben wij onze laatste Europese bedrijfsobligaties met een vaste couponrente verkocht. Wij alloceren nog meer naar alternatieve strategieën zoals hedge funds die, ongeacht de stand van de rente of de prestaties van de aandelenindicies, in staat zijn een absoluut rendement te genereren. Wij hebben hiervoor een aantal uitstekende Nederlandse fondsen in portefeuille. De trouwe lezer van onze nieuwsbrieven weet dat wij al jaren in Mint Tower Arbitrage Fund, Boussard & Gavaudan en Antaurus Europe Fund investeren. We hebben hier recent nog drie nieuwe fondsen aan toegevoegd. Onze inschatting is dat dit mandje van hedge funds ons 6% rendement per jaar moet kunnen opleveren.

Obligaties die wij nog wel aantrekkelijk vinden zijn inflation linked bonds, obligaties waarvan de hoofdsom jaarlijks wordt gecorrigeerd voor inflatie. Verder blijft het echt uitkijken en oppassen voor ongelukken.

Voor de aandelenmarkt is een stijgende rente een belangrijke concurrent. Risicomijdende beleggers hebben immers weer een beter alternatief voor aandelen. Wij denken dat dit niet zo’n vaart zal lopen. Een rente die stijgt van 0% naar 1% doet mensen niet hals over kop terugkeren richting sparen of obligaties. Op de beurs wordt echter nogal eens overdreven emotioneel gereageerd en zien wij bij renteverhogingen toch koersdruk.

Noordam Vermogensbeheer vindt de stand van de rente niet het belangrijkste om in de gaten te houden. Wij vinden het belangrijker om te kijken waar er inflatie ontstaat, van welke producten de prijzen het snelst stijgen en welke bedrijven de meeste pricing power hebben om die prijsstijgingen door te berekenen.

Met het teruggaan naar een normale economie in het vooruitzicht zijn de prijzen van zowat alle grondstoffen enorm hard gestegen de afgelopen weken. In sommige sectoren is het niet zo eenvoudig om dit aan de eindklant door te berekenen en in andere sectoren kan dit juist wel gemakkelijk. Wij geven hieronder onze top 5 sectoren waarin bedrijven te vinden zijn die juist veel meer gaan omzetten door inflatie:
1. Energiesector – bedrijven als Royal Dutch Shell kunnen hogere prijzen enorm snel doorberekenen. Van minst favoriete sector naar meest favoriete sector in een paar maanden tijd.
2. Luxe consumenten goederen – dit geldt alleen voor de absolute marktleiders. Producten die men wil kopen ongeacht het prijskaartje. Denk hierbij aan bedrijven als Apple, LVMH en Richemont.
3. Technologie/software – bedrijven als ASML, Microsoft, Netflix en Google passen hun prijzen gewoon aan het algemene prijsniveau aan. Dit soort bedrijven hebben bijna een monopolie en willen hun personeel goed blijven betalen.
4. Toerisme en horeca: iedereen wil er straks massaal op uit. Er blijkt een enorme behoefte aan luxe en plezier te zijn na de lockdowns. Prijzen stijgen al met tientallen procenten. Booking.com, Airbnb, Accor in de toeristen sector. Bovendien denken wij aan bedrijven als McDonalds en Starbucks welke eveneens voldoende pricing power hebben.

Belangrijker nog is om te bekijken waar hoge inflatie pijn veroorzaakt. Drie sectoren waar voorzichtigheid geboden is.
1. Farmaciesector – actief in steeds meer gereguleerde markten kunnen niet zomaar prijzen verhogen terwijl men hogere grondstofprijzen direct voelt.
2. Chemiesector – Grondstofprijzen zijn heel bepalend voor deze sector. Het doorberekenen van hogere grondstofprijzen kan vaak pas nadat lange afnamecontracten zijn afgelopen.
3. Voedingssector- met name bedrijven met minder sterke merken.

Los van bovenstaande uiteenzetting zijn er nog wel een aantal factoren om rekening mee te houden bij hoge rentes en hogere grondstofprijzen. Opkomende landen hebben vaak extra last van hogere rentes doordat zij veel groei met vreemd vermogen financieren. Dit geldt sowieso voor bedrijven met torenhoge schulden welke beleggers meer zullen mijden. Banken en verzekeraars daarentegen profiteren van hogere rentes. Deze sectoren zijn dan ook reden om groter op te nemen in de portefeuilles.

Samenvattend.
Onze visie is om obligaties nu te verkopen, de rente kan stabiliseren maar het is waarschijnlijker dat hij sneller zal stijgen. Aandelen zijn een perfecte vluchthaven maar het is wel belangrijk om in de juiste sectoren te investeren. Daarnaast is het van belang om kritisch te kijken naar regio’s. Wij kiezen voor een overweging in de VS en Europa, hier verwachten wij de meeste inhaalvraag en uitbundigheid na het heropenen van de economie. Emerging markets bouwen wij af en wij zijn ook voorzichtig met China. In China zijn de lockdowns al langer verleden tijd en is er al een enorme inhaalvraag geweest. De Chinezen zullen eerder weer het Westen opzoeken als het luchtruim weer volledig opengaat.

wesley