OUR BLOG

09 mei 2017

Volker Wessels: Bij twijfel niet inhalen

Deze week gaat Volker Wessels naar de beurs. Bij de aankondiging begin dit jaar werd onze interesse direct gewekt. Gelet op de problemen bij andere grote Nederlandse bouwers sinds de kredietcrisis vallen de sterke prestaties van Volker Wessels al langer op.

Dik Wessels gaat 30% van zijn bedrijf naar de beurs brengen nadat hij dit in 2009 juist voor een appel en ei van de beurs heeft gehaald. Een voorbeeld van slim ondernemerschap. Vaak is het zo dat als een bedrijf gedeeltelijk naar de beurs wordt gebracht, dit tegen een aantrekkelijke waardering gaat omdat er in de toekomst nog meer aandelen verkocht gaan worden. Een succesvolle emissie is dan belangrijk om vertrouwen bij investeerders te creëren.

Wij hadden dan ook de intentie om mee te gaan doen aan deze emissie. Sinds vorige week is de prijs (althans de bandbreedte van de prijs) bekend geworden en dit doet ons toch twijfelen. Voor een bouwbedrijf vinden wij 16 tot 18 keer de winst betalen toch echt te ambitieus.

Nu zijn er argumenten uit het prospectus te halen waardoor een hoge waardering wellicht gerechtvaardigd is. Zo zijn de winstmarges al jaren bovengemiddeld, wordt er een winstgroei van 8 tot 10% per jaar verwacht tot 2019 en beschikt Volker Wessels over een mooi gespreide productmix. Maar toch, als de voorspellingen van Volker Wessels uitkomen dan ligt er een winst in het verschiet van 144 miljoen Euro in 2019. Bij de huidige prijsrange betekent dit een marktkapitalisatie van 1.7 miljard tot 2 miljard Euro. Mocht de prijs aan de onderkant van de range uitvallen dan betaal je 12,5 keer de winst in 2019, aan de bovenkant van de range betaal je 14,3 keer de winst.

Op deze waardering durven wij niet blind in te schrijven, ondanks dat we Volker Wessels een mooi bedrijf vinden. Voor de speculatieve belegger die vertrouwt op een verder herstel van de Nederlandse woningmarkt is inschrijven het overwegen waard. Wij wachten liever de definitieve prijs bij beursgang af en nemen dan de beslissing om misschien alsnog in te stappen.

wesley