OUR BLOG

12 dec 2018

The Wall of Worry

Aan het begin van het jaar was iedereen positief over de rendementskansen voor beleggers. Geholpen door de ECB zou 2018 het jaar van Europa worden en de Amerikaanse economie, weliswaar gesteund door belastingverlagingen, zou het iets rustiger aan gaan doen. Hoe anders zijn de vooruitzichten nu. Een muur van problemen is voor ons opgedoemd. Een kleine opsomming van problemen die markten moeten verteren komende tijd:

  • Komt er een (harde) Brexit
  • Escaleren de problemen tussen VS & China, VS & Europa in een verdere handelsoorlog.
  • Begrotingsproblemen in Italië
  • Politieke onrust in Duitsland (immigratiebeleid)
  • Houdt Macron de regie in handen in Frankrijk (gele hesjes)
  • Financiële problemen bij grote ondernemingen (General Electric, Deutsche Bank)

Al bovenstaande problemen tezamen zorgen voor een toenemende angst voor een recessie op korte termijn. Het verleden leert ons echter dat recessies vaak plotseling ontstaan. Bovenstaande problemen zijn bekend bij beleggers en grotendeels in de koersen verdisconteerd. Een optimist zou zeggen, het nieuws in 2019 kan alleen nog maar meevallen.

Positieve berichtgeving of zelfs oplossingen voor bovenstaande problemen, welk probleem afzonderlijk dan ook, kunnen grote koersstijgingen veroorzaken. Bedrijven draaien namelijk nog steeds op volle toeren en verwachten hun winsten in 2019 verder te kunnen verhogen.
Echter, zijn de aandelenkoersen gemiddeld al 15 tot 20% gedaald vanaf de top. Sterker, nog in cyclische sectoren zien we koersdalingen tot wel 40%.

Kijken we naar de Europese industrie aandelen dan is een recessie meer dan in geprijsd. We zien waarderingen vergelijkbaar met 2008 en koersniveaus vergelijkbaar met 2015. Bizar, gezien het feit dat de bedrijfswinsten in deze sectoren velen malen hoger zijn dan een aantal jaar geleden.

De ‘Wall of Worry’ zoals hij nu regelmatig wordt beschreven door marktvorsers zou wel eens een ideaal instapmoment kunnen betekenen. Een bekend beursgezegde luidt: ‘Every bull market has to climb a wall of worries’. Dat beursgezegde lijkt meer op te gaan dan ooit.

wesley