OUR BLOG

10 sep 2021

September 2021

Het sentiment op de financiële markten was ook in de afgelopen maand positief. De goede bedrijfsresultaten en de stimulering van centrale banken droegen hieraan bij. De gebeurtenissen in Afghanistan werden voor kennisgeving aangenomen.

Bij de meest recente bijeenkomst van de FED liet voorzitter Powell weten dat de Amerikaanse centrale bank niet meteen actie zal ondernemen als gevolg van de recente stijging van de inflatie. Dit drukte de rente en stimuleerde wederom de aandelenmarkten. Wel zal men eind van dit jaar de obligatie-aankopen om de economie te ondersteunen verminderen, hetgeen voor beleggers niet als een verrassing kwam. Er lijkt geen angst voor ‘tapering’ te zijn hoewel dit alsnog een thema kan worden.

Macro-economisch kwamen er de laatste weken teleurstellende cijfers uit. Het lijkt er op dat de sterk gestegen grondstoffenprijzen en tekorten (in het bijzonder chips) op diverse eindmarkten zorgen voor problemen in de productieketen. We hebben reeds gezien dat dit de productie in China raakt, in het Westen drukt dit het vertrouwen bij inkoopmanagers en consumenten.

Toch reageerde de beurs er nauwelijks op. Slecht economisch nieuws wordt als positief ervaren omdat dit de kans op renteverhogingen verkleint. De laatste paar dagen echter zijn na lange tijd ‘rode’ beursdagen. Zou dit een correctie inluiden?

Een door velen voorspelde koerscorrectie zal ongetwijfeld een keer komen, maar de vraag is wanneer. Er zijn nog steeds nauwelijks alternatieven voor aandelen. Bovendien staat veel geld ‘aan de zijlijn’, wij zijn er op voorbereid en zien die genoemde correctie als een koopgelegenheid waarvoor de beschikbare liquiditeiten kunnen worden aangewend. Wij zullen altijd voorkeur houden voor marktleiders in ieder segment. Pricing power, een duurzaam verdienmodel en goed management zijn belangrijke criteria waaraan onze investeringen dienen te voldoen. Bovendien prefereren wij ondernemingen met een stabiel dividendbeleid of aandelen inkoopprogramma’s.

Koop LVMH
Een nieuwe golf aan regelgeving in China veroorzaakte koersdruk op aandelen van bedrijven welke een groot deel van de omzet uit dit land halen. Peking wil de rijkdom herverdelen, voor verkopers van luxe goederen dreigen limieten. Wij vonden de koersdaling van dit onderscheidende kwaliteitsaandeel overdreven.

Verkoop Prosus
Aanhoudend politieke onzekerheid heeft ons doen besluiten het belang in Prosus te verkopen. Volgens de communistische partij vergroten sommige technologiebedrijven de ongelijkheid, dragen zij bij aan grotere financiële risico’s en ondermijnen zij de macht van de overheid. Tencent is nog steeds het grootste belang van Prosus, deze onderneming (waartegen al een antitrustonderzoek loopt) schortte onlangs de registratie van nieuwe gebruikers voor zijn app WeChat op.

 

Disclaimer:
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is of je je inleg deels of zelfs helemaal verliest. De mate van risico verschilt per belegging.

wesley