OUR BLOG

17 sep 2020

September 2020

De beurzen hebben de afgelopen weken een pas op de plaats gemaakt. Waar wij in juli onder aanvoering van de Verenigde Staten (lees technologie aandelen) een post-corona high neerzetten, hebben de beurzen het de laatste weken lastig onder druk van diezelfde technologie aandelen. Natuurlijk waren de macro-economische cijfers over het 2e kwartaal historisch slecht. Met een economische krimp van rond de 10% voor veel Westerse landen zou je het ergste vrezen, maar gelukkig kijken de financiële markten een aantal maanden vooruit. Men gaat nog steeds uit van het zogenaamde V-shape scenario voor de wereldwijde economie. Het zal naar verwachting  een van de kortste recessie ooit worden. Het coronavirus lijkt een onderdeel van het dagelijks leven te zijn, het bedrijfsleven heeft zich aangepast en de productiviteit is bijna weer op het oude niveau.

Maar, er zijn ook andere risico’s. Met name de wederom oplopende spanningen tussen de VS en China. De dreigende taal van de VS richting China helpt het sentiment niet. Washington dreigt na Huawei, ook hun grootste chipproducent, SMIC, in de ban te doen.

De onderhandelingen over de hoogte en inhoud van een nieuw economisch steunpakket in de VS tussen de Democraten en Republikeinen in het Amerikaanse Congres verlopen weer bijzonder stroef. Dit zal met de naderende Amerikaanse verkiezingen zeker niet eenvoudiger worden.

Verder lopen de spanningen rond de Brexit weer flink op. Boris Johnson wil een wetsvoorstel in stemming brengen dat in strijd is met de Brexit-overeenkomst. Dit valt uiteraard niet in goede aarde in Brussel en vergroot de kans op een zogenaamde no-deal Brexit.

Tot nu toe lijkt de forse steun van centrale banken en overheden de meeste economieën te ondersteunen. Twijfels over een duurzaam herstel zullen er blijven, wat wellicht weer meer steunmaatregelen als gevolg zal hebben.

Een faillissementsgolf in een aantal sectoren lijkt onvermijdelijk hetgeen tot ontslagen zal leiden met als gevolg  een veranderend consumentengedrag. Ondanks dit alles is er nog steeds sprake van herstel: de ‘surprise’ indices, die meten of de economische data beter of slechter zijn dan verwacht, laten voor zowel de VS, Europa en China een duidelijk positief signaal zien.

Opvallend is de sterke euro (of de zwakke dollar) vanwege de aankondiging door de FED van een meer langdurige lage renteverwachting.

De wereldwijde aandelenmarkten bewegen al enige tijd binnen een bandbreedte en hebben moeite met een duidelijke richting. Het (2e kwartaal) cijferseizoen loopt op zijn einde. De cijfers, die in veel gevallen toch minder slecht waren dan verwacht, zijn intussen geprijsd.

 

Gedeeltelijke Verkoop Unilever
Begin juli, noteerde Unilever laag en hadden wij onze positie in Unilever uitgebreid naar 3%.  De koers herstelde daarna vrij snel waarop wij onze positie weer hebben teruggebracht naar 2%. Hiermee realiseerden wij een mooie winst.

 

Koop RELX
RELX hebben wij eerder in portefeuille gehad. RELX kent een defensief karakter en heeft de laatste jaren een transformatie ondergaan van uitgever naar een  data-bedrijf.  RELX is voor minder 10% afhankelijk van haar divisie die congressen organiseert en dit is door Corona volledig stil komen te liggen. Hierop is de koers flink gedaald. De rest van het bedrijf groeit echter gestaag door waardoor wij het een aantrekkelijk instapniveau vonden.

 

Verkoop Bristol Myers
De laatste tijd weinig beweging in dit aandeel en goedkeuringen van medicijnen lieten langer op zich wachten. Wij begonnen ons geduld met Bristol Meyers  te verliezen en draaiden liever naar het veelbelovende Galapagos. Wij hebben op Bristol Meyers wel een mooie winst gerealiseerd.

 

Koop Walmart Inc.
Walmart is de grootste supermarktketen ter wereld. Lange tijd was er de vrees dat ze door de opkomst van E-commerce de slag met bedrijven als Amazon zouden verliezen. Walmart heeft de laatste jaren echter heel veel geïnvesteerd in hun onlinestrategie en over kruidenieren hoef je ze niets te leren. Wij denken dat Walmart de enige serieuze concurrent voor Amazon is in de VS. Daarnaast heeft Walmart middels een aantal deelnemingen serieuze posities in andere groeimarkten. Zo is Walmart voor 82% eigenaar van het Indiase Flipkart. Flipkart is met een marktaandeel van 35% veruit de marktleider in India op E-commerce gebied.

 

Galapagos
Een aantal positiewisselingen in het aandeel. Na teleurstellende berichten m.b.t. goedkeuring in de VS van hun medicijn Filgotinib, is in eerste instantie de positie verkocht op een niveau van 124. Later nadat het aandeel o.i. te ver was doorgezakt de positie weer teruggekocht rond de 110. Wij blijven vertrouwen houden in de pijplijn van medicijnen van Galapagos

 

Verkoop ASR
ASR heeft ons niet gebracht wat we er aanvankelijk van hadden verwacht, zeker na Corona is de koers ver teruggezakt. Wij hebben ons na Corona voorgenomen om minder in traditionele financials te beleggen en namen ons voor bij een herstel in deze sector onze belangen te verkleinen. Na een mooi herstel van de koers en het ontvangen van een mooi dividend (€2) hebben we onze positie in dit aandeel verkocht. Wij denken dat het aandeel nog steeds aantrekkelijk is gewaardeerd maar dat de sector in Europa voorlopig slecht blijft liggen.

 

Koop VISA
Uit de opbrengst van ASR hebben wij aandelen Visa gekocht. Visa speelt wereldwijd een steeds grotere rol door hun positie in het elektronisch betalingsverkeer. Visa is een mooi voorbeeld van een traditioneel bedrijf wat getransformeerd is naar een fintech bedrijf.

 

Vooruitblik
Ons beleggingsbeleid zal zich blijven focussen op de sectoren Technology, Food en Healthcare. De financiële markten lijken uit te gaan van een normalisering op de lange termijn. Er zijn bovendien weinig alternatieven met de extreem lage rentestand. Correcties worden dan ook snel  gevolgd door een  herstel.

Wij zijn op dit moment behoudend ingericht qua aandelenweging en hebben de ruimte om eventueel bij te kopen mocht er een correctie ontstaan. In vastgoed en obligaties zijn wij onderwogen, dit houden wij voorlopig zo. Wij blijven op zoek naar fondsen die een alternatief bieden voor de aandelen en obligaties. Zo hebben we recent de eerste posities ingenomen voor defensieve klanten in een geldmarktfonds van Vontobel en in een fonds met gestructureerde producten, het Fortem Progressive Growth Fund. Goede kans dat wij hier op korte termijn ook voor neutrale en offensieve cliënten positie in zullen nemen.

 

Noordam Vermogensbeheer bekend van TV!
In de zomermaanden zijn wij een aantal keren op TV geweest bij het programma Ondernemerslounge.  Nieuw voor Noordam om dit eens te proberen met als belangrijkste doel onze naamsbekendheid te vergroten. Wij hebben vele positieve reacties gehad, wellicht heeft u het gemist door het tijdstip van uitzending of doordat het een nieuw programma betrof.

Mocht u het willen terugkijken dan kan dit vanaf nu ook via onze website:

https://www.noordamvb.nl/videos/

wesley