OUR BLOG

12 okt 2018

September 2018

De wereldwijde onrust op de beurzen zette in de afgelopen maand stevig door. De aanhoudende onzekerheid over de handelsoorlog tussen de VS en China, de politieke situatie in Italië en Turkije, de ontwikkelingen rondom de Brexit en de snel oplopende rente in de VS zorgen op dit moment voor stevige negatieve koersuitslagen op de wereldwijde effectenbeurzen. Volgens president Trump is de huidige uitverkoop op de beurzen niet alleen te wijten aan het Amerikaans-Chinese handelsconflict, maar vooral aan de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. ‘De federal reserve draait door met het verhogen van de rente’, aldus Trump in een telefonisch interview met Fox News vorige week. ‘ze verhogen de rente en het is belachelijk. De Fed is gek geworden’ haalde de president zelfs ongekend hard uit. De FED krikte de rente dit jaar al drie keer op en er wordt verwacht dat de rente in december verder zal worden verhoogd. Op zich zijn deze renteverhogingen niet slecht, de FED probeert hiermee de snel groeiende economie in de VS iets af te remmen en ze bouwen hiermee ook munitie op voor het moment dat een renteverlaging in de toekomst weer nodig zou zijn.

De afgelopen weken hadden vooral Europese beurzen last van de zich voortslepende Brexit onderhandelingen, van onrust op de ‘emerging markets’ (valutadalingen in o.a. Turkije), hogere inkoopkosten door de olieprijsstijging en van het gebrek aan begrotingsdiscipline bij de nieuwe Italiaanse regering. De feeststemming van 2016-2017 is dan ook in geen velden of wegen meer te bekennen. Zo staat de AEX, op het moment van schrijven – 4,9 %, de Euro Stoxx 50, een index met de grootste Europese bedrijven, – 8.27 %, en de Duitse DAX zelfs – 10.54%. Helaas ontkomen onze portefeuilles ook niet aan de malaise op de beurs en zijn de rendementen scherp gedaald de afgelopen maand. Het sentiment is momenteel erg negatief, op elke slak wordt zout gelegd en de uitslagen zijn extreem. Angst regeert momenteel, vaak een slechte raadgever.

De “echte” economie is nog steeds in goeden doen, de Amerikaanse economie zet zelfs record op record, met liefst 4,1% BBP-groei over Q2’18. Het is dan ook onze verwachting dat vanaf volgende week de focus weer komt te liggen op de bedrijfscijfers. Het kwartaalcijferseizoen begint dan, dit zal ons meer vertellen over hoe het bedrijfsleven naar de nabije toekomst kijkt.

Mutatie september

Koop Leonteq Certificate on BESI

Door de enorme koersdaling, de (daardoor) extreem hoge volatiliteit in dit aandeel en het hoge dividend rendement konden we een aantrekkelijke strategie op het aandeel BESI structureren. Dit certificaat loopt maximaal 3 jaar. Ieder jaar op 31 augustus wordt er gekeken of de koers hoger is dan de startkoers. Is dit het geval na jaar 1 dan wordt er 31% rendement uitgekeerd, gebeurt dit pas na jaar 2 dan wordt er 62% uitgekeerd. Gebeurt het pas op het eind van de looptijd, dus na 3 jaar, dan wordt 93% uitgekeerd.
Staat de koers einde looptijd onder de startkoers, dan is de hoofdsom gegarandeerd tot aan een daling van 30%. Daalt het aandeel meer dan 30% dan wordt de gehele procentuele daling ten laste van de hoofdsom gebracht.

Verkoop PostNL
Gezien het huidige negatieve beurssentiment hebben we het aandeel PostNL verkocht en hiermee de winst gerealiseerd. Met name het cyclische karakter van de logistieke sector gaf hierin de doorslag.

Vooruitblik
Op basis van de forse koersdalingen van de afgelopen weken zou je bijna denken dat we voor een economische recessie staan. De realiteit is dat de economische groei wereldwijd wat afzwakt naar een wat meer trendmatige groei. Ook in de eurozone hebben we in de eerste helft van dit jaar een vertraging gezien naar een normaler groeitempo. Maar dat is ook niet zo vreemd, na de bijzonder hoge groeipercentages van vorig jaar. En hoewel de economische cyclus in de VS ver gevorderd is zijn er (nog) geen tekenen van een mogelijke recessie zichtbaar. De recente belastingverlagingen van president Trump verlengen de cyclus. Natuurlijk bestaat het gevaar dat een verdere escalerende handelsoorlog deze voordelen teniet zal doen. Maar tot nu toe blijven landen echter onderhandelen en is er zelfs een akkoord met Canada en Mexico en zijn er openingen met de Eurozone te melden.

Hopelijk kan een oplossing voor dit conflict in het laatste kwartaal alsnog de omslag naar positieve resultaten over 2018 maken, maar uiteraard is dit onzeker. Wel zeker is dat veel aandelenkoersen nu dermate hard gedaald zijn dat de waardering extreem laag is geworden. We zien prachtige bedrijven handelen onder de 4* EV/EBITA’20, of op 5-8* EBITA wat zwaar onder de niveaus ligt die we historisch gewend zijn. Dit is overigens geen garantie dat koersen niet nog verder kunnen dalen. Er gaat geen bel voor de laagste koers. Wel zien we serieuze ‘value for money’ situaties ontstaan, waarop we actief trachten in te spelen.

wesley