OUR BLOG

21 sep 2017

Rente: er gaat geen bel op de bodem…

Een veel gebruikte uitspraak op de beurs is dat er geen bel afgaat wanneer een aandeel of index de laagste koers bereikt. Qua stand van de rente vraagt menigeen zich ook af wanneer de markt draait en de rente gaat stijgen. Dit is interessant om te weten bij het afsluiten van een hypotheek of andere vorm van financiering, maar zeker ook voor je obligatieportefeuille. Vandaag wil ik jullie lezers attenderen op een belangrijke mededeling gisteren gedaan door de baas van de FED Janet Yellen, die weleens de bel op de bodem zou kunnen zijn.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik al eerder had verwacht dat de rente zou stijgen, al is het alleen al vanwege het positieve economische klimaat in Europa en de Verenigde Staten. Inflatie liep langzaam op. Er waren steeds minder redenen te verzinnen om vanuit de ECB de markten te blijven ondersteunen door het opkopen van obligaties. Eind 2016 is men in de VS reeds gestopt met het opkopen van obligaties. Dit heeft weinig effect gehad op de stand van de rente.

Gisterenavond tijdens de FED-meeting werd aangekondigd dat men in Amerika hun enorme voorraad obligaties gaat afbouwen. Men heeft de afgelopen jaren voor $4500 Miljard aan obligatie opgekocht. Janet Yellen kondigde gisteren dat aan deze voorraad met $10 miljard per maand te willen afbouwen door geld vrijgekomen uit aflopende obligaties niet te herinvesteren. De markt reageert hier tot nu luchtig op. $10 miljard per maand stelt niets voor is de algemene opinie.

Dit vind ik hoogst opmerkelijk, want er verandert wel iets wezenlijks. Ook al is het slechts een eerste kleine stap, de grootste koper van obligaties van de afgelopen jaren begint met afbouwen (verkopen). Quantitative easing was een populaire term de afgelopen jaren die verklaarde waarom rentes konden blijven dalen en aandelenmarkten bleven stijgen…

Let wel, we gaan nu naar quantitative tightening. Wanneer een centrale bank aankondigde meer aan quantitatieve easing te gaan doen stimuleerde dit aandelenmarkten en obligatiemarkten. Geldt dit nu straks ook andersom, dat wanneer de FED besluit om in plaats van $10 miljard per maand $30 miljard per maand op te gaan kopen beurzen dalen? Dat hoeft niet, maar zou wel kunnen.

Quantitative easing was onbekend terrein toen eraan werd begonnen. Het heeft de afgelopen jaren, afgemeten naar beursprestaties, positief gewerkt. Wat de impact is van deze wijziging is moeilijk in te schatten. Toch durf ik te beweren dat het voor de rente en daarmee de obligatiemarkten wel een game-changer is. Ik denk dat de bel voor de bodem geklonken heeft.

wesley