OUR BLOG

16 mrt 2020

Plan van aanpak Coronavirus

Naar aanleiding van de huidige gebeurtenissen op de financiële markten willen wij u een update geven.

Paniek op financiële markten
Het zijn roerige tijden. Het Corona-virus heeft de wereldwijde economie abrupt lamgelegd. Ondanks dat wij de dreiging van het Corona-virus vanaf de uitbraak in China serieus hebben genomen hadden wij niet verwacht dat er zo’n wereldwijde paniek zou ontstaan. Vorig week vrijdag (13 maart j.l.) zijn wij met ons team nog eens kritisch door onze portefeuille gegaan en zagen wij juist koopkansen na de 15% correctie vanaf de top.

Op dat moment dachten wij nog dat beleggers de situatie rationeel zouden blijven bekijken en ook zouden inzien dat wij in het Westen, in navolging van China, deze situatie ook moeten kunnen overwinnen. Dat dit gepaard zou gaan met een complete lockdown van de economie hebben wij achteraf gezien wel onderschat. Bovenop alle Corona-problematiek ontstond er vorige week grote onrust op de financiële markten door een ineenstorting van de olieprijs (-30% in het weekend). Juist deze factor zorgt er nu voor dat er enorm paniekerig wordt gereageerd door alle marktpartijen.

De Amerikaanse olie-sector is zwaar gefinancierd en hier dreigen faillissementen te vallen mocht de olieprijs niet herstellen. Kunnen onze banken dit aan, zeker nu er in de horeca, toerisme en luchtvaart sector ook harde klappen zullen vallen? Twijfels over onze banken zijn gevaarlijk voor het financiële systeem en er wordt dan ook goed leiderschap verwacht van de top. Tot op dit moment wekken de centrale banken echter de indruk volledig in paniek te zijn. Gisteravond werden wij verrast door de FED die haar rente naar nul verlaagde en weer voor $700 miljard aan monetaire verruiming aankondigde. Zij deden dit om de markt vertrouwen te geven maar het lijkt (vooralsnog) averechts te werken.

Effectenportefeuilles Noordam
Onze effectenportefeuilles hebben de slechtste week in ons bestaan achter de rug. Waar wij bij de eerste 15% daling van de aandelenmarkten de verliezen tot 4-5% wisten te beperken, zijn wij de afgelopen week wel hard geraakt. Tegen het huidige gebrek aan ratio op de beurs is dan ook weinig kruid gewassen. Wij hebben waardedalingen gezien op plaatsen waar je dit in deze economische situatie niet zou verwachten. In blinde paniek verkopen is in dit soort markten onverstandig. Er kunnen ieder moment maatregelen aangekondigd worden die de markt tot rust brengen en dan kun je maar zo weer tientallen procenten hoger staan. Wanneer stap je dan weer in? Vaak verkoop je dan laag om vervolgens op een hoger niveau weer in te moeten stappen.

Achteraf gezien hadden wij maandag beter alsnog aandelen kunnen verkopen, maar wij hebben goede bedrijven in portefeuille die ook nu nog voldoende winstgevend zijn. Wij houden vertrouwen in onze aandelen maar zullen wel een ander aanpassen om beter voorbereid te zijn op een recessie.

Qua obligaties en hedgefunds hebben we een stabiele buffer in onze portefeuilles die voor meer stabiliteit moeten zorgen. Op paniekdagen zien wij ook daar wel eens grote uitslagen maar dit komt normaliter snel weer goed als de paniek wegebt.

Plan van aanpak
Wij gaan de komende dagen het roer in de portefeuilles enigszins omgooien en grijpen daarmee terug naar scenario’s waarmee we door vorige crises heen zijn gekomen. Wij nemen een aantal tactische maatregelen waarvan wij denken dat het de portefeuilles defensiever maakt en waarmee wij makkelijker kunnen inspelen wanneer het sentiment verbetert:

  • Focus op drie sectoren: voeding, farmacie en software
  • Sterkere concentratie/smallere portefeuilles
  • Inzetten van opties om te profiteren van de hoge volatiliteit.

Wij zullen waar mogelijk onze posities vergroten in aandelen als Nestlé, Unilever en Ahold. In de farmacie en medische sector vergroten wij de posities in Medtronic en Johnson & Johnson en kopen Novartis. Qua software, lees technologie zullen we onze posities vergroten in Apple, Microsoft en Amazon. Van al deze 9 bedrijven zijn wij van mening dat zij in deze tijden juist meer verdienen doordat er meer vraag is naar hun producten of diensten. Daarnaast zijn het allemaal bedrijven met een bijzonder sterke balanspositie.

Wij bouwen af in andere sectoren, zodat wij straks minder posities hebben. Het voordeel van minder maar wel grotere posities is dat wij deze makkelijker kunnen combineren met opties. Wij zullen onze exposure naar aandelen voorlopig niet vergroten, ondanks de aantrekkelijke instapniveaus. Hiervoor wachten wij op positieve signalen omtrent de olieprijs en het Corona-virus.

Het inzetten van opties, en dan met name het schrijven van call-opties, is in dit soort markten interessant. De optiepremies zijn torenhoog waardoor wij extra inkomen kunnen genereren zonder veel upside weg te hoeven geven, ook kunnen wij posities in risico-sectoren zoals bijvoorbeeld ING Groep en Royal Dutch Shell proberen op een hoger niveau kwijt te raken terwijl we het risico op de positie verlagen.

Qua obligaties en hedgefunds lijken wij weinig te hoeven aanpassen. Mint Tower Arbitrage Fund (+6% YTD) en Antaurus Europe Fund (-5% YTD) laten zien een defensiever karakter te hebben. Onze obligaties houden het redelijk tot goed, behalve op momenten dat de liquiditeit wegvalt. Dan zien wij wel eens opmerkelijke koersbewegingen. Mochten hierdoor mooie kansen ontstaan dan kan het zijn dat wij onze positie in bedrijfsobligaties juist vergroten.

Conclusie
Ondanks de heftige bewegingen van de laatste weken, het Corona-virus en de mogelijke recessie zien wij voldoende kansen om dit jaar een groot gedeelte van de geleden verliezen in te lopen. Wij zitten pas in het 1e kwartaal en er kan dus nog veel gebeuren. Juist in crisistijd ontstaan de mooiste beleggingskansen.

wesley