OUR BLOG

12 jan 2022

Outlook 2022 

 

De start van 2022 is erg stroef en laten we hopen dat deze week geen voorbode is voor de rest van het jaar. Toch hing deze actuele beweging op de aandelenmarkten al langer in de lucht. Vanaf half november zagen we de stress toenemen over de hoogte van de inflatiecijfers, dit resulteerde in oplopende rentes en een vlucht uit bedrijven met een hoge waardering op de beurs. 

Snel aantrekkende economieën en daardoor onevenwichtigheden tussen vraag en aanbod in diverse sectoren zorgen voor hoge grondstofprijzen en een te krappe arbeidsmarkt. De ideale cocktail voor hoge inflatie wat in het meest logische geval zal leiden tot stijgende rentes. De twijfel, ofwel discussie bij analisten of centrale bankiers is of het tijdelijke inflatie (incidenteel door COVID) is of blijvende. Dit is in het kort de omschrijving van de actuele economische situatie. Beleggers zijn er niet gerust op en zijn met name bezorgd of de centrale banken de inflatiecijfers en rentestanden onder controle kunnen houden.  

Inflatie 

In tijden van inflatie is het van belang om te beleggen in bedrijven die in staat zijn om de hogere kosten door te berekenen aan hun eindklanten. Marktleiders in primaire levensbehoeften zullen alleen maar meer waard worden bij hoge inflatie. Belangrijk om te onthouden in tijden dat de beurs onrustig is.  

Verder zijn er aantal sectoren die in het bijzonder profiteren van bovenstaande marktomstandigheden. Om te beginnen banken en verzekeraars, de financiële sector wacht al lang op hogere rentes zodat hun verdienmodel normaliseert. Wij hebben onze exposure naar deze sector tot het minimum verlaagd doordat we het cyclische karakter te risicovol vonden in combinatie met de hoge stand van de aandelenmarkten in de zomer. Nu de rente begint te stijgen moeten we wellicht deze sector heroverwegen wanneer we daar een goede instapkans voor krijgen. 

Energie- en mijnbouwbedrijven profiteren vanzelfsprekend ook van de hoge grondstofprijzen. Op Shell na mijden we deze hoek al jaren. Nergens kan het sentiment zo snel omslaan als op de grondstoffenmarkten,  toch wordt er nu enorm veel geld verdiend in deze hoek. Bij Noordam houden we de belangen in cyclische sectoren echter minimaal, ondanks het aantrekkelijke korte termijn perspectief houden wij vast aan onze keuze voor bedrijven met een duurzaam bedrijfsmodel. 

Een andere sector die goed gedijt bij inflatie is de vastgoedsector. Mensen vluchten in harde assets en kopen graag vastgoed. Bovendien worden veel huurcontracten jaarlijks gecorrigeerd voor inflatie. De prijzen van woningen, kantoren en logistiek vastgoed zijn al flink opgelopen in de afgelopen jaren. Winkels daarentegen blijven op de beurs extreem laag gewaardeerd doordat men hier nog flinke afwaarderingen voorspelt. Na jaren van afwaarderingen verwachten wij in de loop van dit jaar juist de eerste positieve herwaarderingen voor commercieel vastgoed en dit zal deze sector wel eens tot de verrassing van 2022 kunnen maken. 

Rente 

Pas op met obligaties. We roepen dit al jaren maar nu begint de markt echt in beweging te komen. Wij beperken ons tot inflation linked bonds en houden de markt van floating rate notes in de gaten. Loopt de rente verder op dan zijn in deze hoek wellicht ook goede uitwijkmogelijkheden te vinden. 

Markt neutraal fondsen 

We zijn de afgelopen jaren verwend met bovengemiddelde rendementen op aandelen. Beurzen staan op hoge niveaus en ook wij denken dat het einde hiervan nog niet in zicht is. Toch is het wel belangrijk om in je portefeuille rekening te houden met een omslag. Een koersdaling gaat vaak vele malen sneller dan een koersstijging. Wij kiezen er bij Noordam bewust voor om groot ruimte in onze portefeuilles te maken voor hedgefunds. Het afgelopen jaar wisten we hier ook gemiddeld meer dan 8% mee te realiseren, maar wel met een veel lager risicoprofiel (en volatiliteit) dan met aandelen. Daarnaast hebben wij een aantal fondsen in de portefeuilles die juist goed gedijen bij een hoge volatiliteit. Wij raden iedere belegger aan om zijn belangen in traditionele obligaties te verkleinen en misschien ook wel zijn aandelenbelangen wat terug te brengen en hier hedgefunds voor te kiezen. Hiermee maakt u uw totale effectenportefeuille robuuster in tijden van sterk oplopende rentes en koersdalingen van aandelen. 

Aandelen in combinatie met opties 

Een andere manier om uw portefeuille defensiever te maken is om gebruik te maken van opties. Op dit moment is de volatiliteit in veel aandelen historisch hoog waardoor er mooie combinaties gemaakt kunnen worden van aandelen met geschreven call-opties. 

Zeker na zo’n pittige daling zoals de laatste weken ontstaan er mooie instapkansen. Aandelen als Shell , AB Inbev en Unibail Rodamco lenen zich hier goed voor. Dit zijn voorbeelden van bedrijven die veel beweeglijkheid hebben gekend en daarnaast in de meeste gevallen een bovengemiddeld dividend uitkeren. 

Een andere sector waar nu relatief veel te verdienen is met optiepremies is de technologiesector, door de forse bewegingen zijn de optiepremies hier erg aantrekkelijk geworden en de koersen zijn sommige gevallen met meer dan 20% gedaald. Mooie voorbeelden hiervan zijn nu ASML, Salesforce.com, Prosus en zelfs Alibaba. 

Slot 

Na een aantal jaren van bovengemiddelde rendementen en soms flinke koersbewegingen lijkt ons een behoudende koers een logische keuze. Uiteindelijk worden de koersen bepaald door de richting van de economie, waarbij emotie af en toe een belangrijke rol speelt. Door goed te spreiden en fundamenteel te investeren vermindert het beleggingsrisico. Een beleggingshorizon van meerdere jaren is hierbij essentieel. 

 

michiel