OUR BLOG

17 jan 2020

Outlook 2020

2019 is een uitstekend beleggingsjaar geweest, met name voor aandelen. Na een flinke dip in het laatste kwartaal van 2018 zijn de beurzen wereldwijd in 2019 hoger dan ooit gesloten. Hierdoor maken beleggers zich wel zorgen over de beleggingskansen voor 2020. Zit er nog meer in het vat? Is een veel gestelde vraag. Analisten voorzien over het algemeen een lichte groei in 2020. De aanhoudend lage rente, de enorme hoeveel cash die continu richting de kapitaalmarkten vloeit en de wereldwijde economische groei zijn de ingrediënten voor een goed beursklimaat.

Wij delen deze mening en zijn dan ook positief gestemd. Wij willen echter wel wijzen op de enorme verschillen in rendement per sector in het afgelopen jaar en daarnaast de verwachting uitspreken dat dit voorlopig niet zal veranderen. Terugkijkend op 2019 valt duidelijk op dat bedrijven die technologisch niet voorop lopen, of zelfs ingehaald worden door technologie, op de beurs slecht presteren. Optisch lijken dit soort bedrijven vaak goedkoop, omdat winstverwachtingen te laat worden bijgesteld.

De steeds verdere digitalisering van de wereld zorgt voor grote verschuivingen in de economie. Zo is bijna 70% van het rendement in de S&P 500 toe te rekenen aan technologie-bedrijven. Hierdoor kunnen strategische keuzes in portefeuilles tot flinke under- of outperformance zorgen.

Sectorkeuzes
Zowel in de VS als in Europa trekken techbedrijven de kar. Kijk maar eens naar Nederland waar ASML, Adyen en Philips het erg goed deden. In Duitsland hadden chemie, auto en overige industrie het lastig maar liet een software bedrijf als SAP juist een enorme outperformance zien. In de VS scoorde technologie uitstekend, zwaargewichten als Apple, Microsoft, Alphabet en Amazon scoorden beter dan de markt. Daarnaast deden chipbedrijven en andere softwarebedrijven enorm goede zaken.

Wij zijn ervan overtuigd dat deze trend zich voortzet. Bedrijven die technologisch voorop lopen bieden ook in 2020 de beste kansen. Om bovenstaande te illustreren hebben we een aantal lijstjes per sector gegenereerd waaruit de grote verschillen blijken.

Wal-Mart en Amazon bouwden hun snel groeiende positie in E-commerce uit en dit werd op de beurs beloond. De traditionele retailers bleven ver achter. Al moet gezegd worden dat Ahold met Bol.com en Albert wel op het juiste pad lijkt te zijn.

Carvana is een online occassiondealer die razendsnel marktaandeel wint in de Verenigde Staten. Tesla pakt wereldwijde een steeds groter stuk van de taart. De Duitse fabrikanten hebben het daarentegen lastig, al leverde Volkswagen afgelopen jaar wel een mooi rendement op.

De advertentiemarkt staat op zijn kop. Traditionele media die zich richten op print, tv en radio worden ingehaald door partijen die zich richten op digital advertising.

De laatste is wellicht het meest extreem. Waar onze banken het op de beurs moeilijk hadden, floreerden de fintech bedrijven. Mastercard, Visa en Adyen profiteren van online transacties. Traditionele banken hebben moeite om zich aan te passen aan de nieuwe wereld en zien hun winsten niet langer stijgen.

Wij zijn ervan overtuigd dat ook in 2020 goed gekeken moet worden naar de juiste sectoren en trends om in te beleggen. En raden we aan om voorzichtig te zijn met cyclische bedrijven die op technologisch vlak uitgedaagd worden. Software, E-commerce, en fintech is waar we het meest van verwachten in 2020.

Geografische keuzes
Geografische keuzes zijn ook belangrijk dit beleggingsjaar. Wij zijn voorzichtig met bedrijven die het moeten hebben van de Europese economie. Wij zijn terughoudend over de economische kansen voor Europa. De grote ontevredenheid onder de bevolking in Duitsland, Frankrijk en ook wel in Nederland zorgt voor toenemende politieke spanning en dit kan de economische activiteit aantasten.

In de Verenigde Staten draait de economie op volle toeren en staan er verkiezingen voor de deur. Wij denken dat Donald Trump er alles aan zal doen om de aandelenmarkt te ondersteunen teneinde in november 2020 herkozen te worden.

Daarnaast is China in 2020 weer een belangrijke groeimarkt. De spanningen tussen de VS en China zijn afgezwakt en nieuwe importtarieven lijken voorlopig van de baan. Hierdoor verwachten wij dat de Chinese economie zijn groeitempo zal weten te versnellen.

Wees selectief bij de aankoop van Europese aandelen. In voeding, farmacie en software zijn mooie Europese aandelen voldoende te koop. We blijven liever weg uit de Europese industriële sector

Alternatieven voor aandelen
Valt er nog wel te beleggen voor defensieve belegger? Qua obligaties is de spoeling dun. De inflatie loopt op maar de rente wil maar niet stijgen. Naar onze mening zijn hierdoor inflation-linked bonds een aantrekkelijke beleggingscategorie. Amerikaans bedrijfsobligaties bieden ook kansen als hedge tegenover aandelen Mocht de Amerikaanse economie verzwakken, met dalende aandelenkoersen als gevolg , dan zal Trump er alles aan doen om de rente in de VS verder te verlagen. Het grote renteverschil met Europa is hem al langer een doorn in het oog.

Daarnaast zijn er een aantal aantrekkelijke hedgefunds te koop die een effectenportefeuille weerbarstiger maken. Mint Tower Arbitrage Fund is hier een mooi voorbeeld zijn. Door te arbitreren in convertibles en volatiliteit weet men met een minimale correlatie met de aandelenmarkten toch ieder jaar weer een positief rendement te genereren.

Onze strategische asset-allocatie voor een effectenportefeuille met een neutraal profiel is als volgt:

Aandelen 50%
Vastgoed 10%
Hedgefunds 10%
Obligaties25%
Cash 5%

wesley