OUR BLOG

14 jan 2019

Outlook 2019

Aandelen
2019 wordt het jaar voor Europese aandelen. De Amerikaanse beurs is in verhouding veel duurder. Wij verwachten weliswaar een vertraging in de wereldwijde economische groei, maar denken dat een recessie afgewend zal worden. Een compromis tussen de VS en China zal de markt verlichting geven. In Europa wordt er verder gediscussieerd over de Brexit, maar ook hier zal uiteindelijk een akkoord komen waar de markt vrede mee zal hebben. De Amerikaanse aandelenmarkt is relatief sterk blijven liggen, waardoor bij een opluchtingsrally de Europese aandelen veel meer ruimte voor koersherstel hebben.

Wij verwachten dat het geen eenvoudig jaar zal worden. De ETF-belegger kan weleens van een koude kermis thuiskomen. We denken dat het dit jaar van groot belang is om de juiste strategische keuzes te maken. We denken daarbij aan drie belangrijke thema’s die verwerkt moeten worden in de portefeuilles.
1. Dividendaandelen (+/-60%)
2. Technologie (+/- 15%)
3. Europese cyclische aandelen (+/- 15%)

De laatste tien procent reserveren we voor Emerging markets, waarbij we bijzonder aandacht hebben voor de Chinese markt. Als gevolg van de handelsoorlog zijn de dalingen hier enorm geweest.

Obligaties
De voortdurende angst voor oplopende rentes zal wegebben. Twijfel over afvlakking van economische groei zal centrale bankiers terughoudender maken in het verhogen van de marktrente. De Amerikaanse 10-jaars ligt rond de 3% en de vooruitzichten voor de US Dollar zijn stabiel. Onze voorkeur gaat dan ook uit naar Amerikaanse Staats en/of bedrijfsobligaties. Verder blijven Inflation Linked Bonds favoriet in het vastrentende deel van onze portefeuilles.
De afgelopen jaren zijn we overwogen geweest in achtergestelde obligaties van financiële instellingen, hierin gaan we afbouwen. De afgelopen maanden hebben we gezien dat bij onrust in de markt, de liquiditeit in deze obligaties volledig opdroogt. Het lijkt enerzijds ten onrechte maar het is wel belangrijk dat je afscheid kan nemen van een belegging wanneer dit nodig is. We zullen deze obligaties vervangen door klassieke bedrijfsobligaties met een relatief korte looptijd.

Overig
Winkelvastgoed was in 2018 onze slechtst presterende beleggingscategorie. De waarderingen voor deze vastgoedaandelen zijn op de beurs absurd laag. De meeste retail beleggingen koop je op de beurs flink onder de intrinsieke waarde (NAV) en het hoge dividendrendement, tot wel 8% dividend per jaar, is erg aantrekkelijk. Hier moet een positieve herwaardering op komen in 2019.

Verder blijven we op zoek naar defensieve alternatieve voor obligaties in de hedgefund industrie.

Tot slot
Wij verwachten na het negatieve rendement in 2018 een bovengemiddeld rendement te kunnen behalen in 2019. Met name in aandelen en vastgoed denken we dubbelcijferige rendementen te kunnen behalen op beleggingen die veel te veel gedaald zijn in 2018.

wesley