OUR BLOG

12 okt 2021

Oktober 2021

In de afgelopen maand werden de financiële markten met name gedomineerd door een oplopende rente als gevolg van relatief hoge inflatiecijfers. Echter, er was meer waar beleggers zich zorgen over maakten: de noodlijdende Chinese projectontwikkelaar Evergrande, een tragere economische groei, de stevig oplopende energieprijzen en het naderende einde van de stimuleringsmaatregelen. Dit alles had tot gevolg dat er winst werd genomen na een relatief lange periode van aanhoudende koesstijgingen. Niet alleen de technologiesector werd geraakt, ook de wat meer defensieve namen kregen met koersdalingen te maken.

Dat een correctie zich aan zou dienen werd al langer voorspeld, de genoemde aanleiding kan zoals altijd ook iets zijn wat al langer speelt. Evergrande zat al enige tijd in de problemen, dat de stimuleringsmaatregelen ooit zouden eindigen kan ook geen verrassing zijn. Afgelopen zomer hebben wij onze portefeuilles reeds wat defensiever ingericht omdat wij al rekening hielden met een correctie. Wij zijn de afgelopen maand dan ook goed doorgekomen en hebben nauwelijks rendement ingeleverd.
Nog steeds zijn er eigenlijk geen alternatieven voor aandelen, de recente koersdalingen bieden dan ook weer kansen. Ons inziens is het fundament sterk, de winstontwikkeling nog steeds gunstig, de rente nog altijd laag en de innovatiekracht (ook in Europa) is duidelijk aanwezig. Aandelen blijven het beste risico/rendementsperspectief bieden. Bovendien verwachten wij dat zowel de Amerikaanse als de Europese economie blijft groeien.

Wij gaan ervan uit dat de aandelenmarkten voorlopig nog wel beweeglijk zullen blijven, er zijn nog steeds wat problemen welke tot enige nervositeit kunnen leiden. Zeker met een wat langere horizon zien wij weer kansen in kwaliteitsaandelen. Wij hebben de afgelopen maand enkele wijzigingen doorgevoerd om de portefeuille qua aandelen te versterken. Zo hebben wij een aantal van onze waarde-aandelen (ING-Groep en UCB)) verkocht ten faveure van groeibedrijven.

Verkoop ING-Groep
Een belang dat wij al lange tijd in portefeuille hadden. Wij zijn minder positief voor de traditionele banken. De lage rente, een verder toenemende regeldruk met bijbehorende kosten en doorlopend reorganiseren zullen blijven drukken op de winsten van de traditionele financials. De vrijgekomen middelen zijn geïnvesteerd in een zogenaamd Fintech bedrijf (Paypal), een technologisch gedreven financial waarin wij meer toekomst zien.

Koop Paypal Holdings
Paypal levert software voor online betalingen op basis van een eigen platform. Op dit platform zijn momenteel 370 miljoen consumenten en 30 miljoen retailers aangesloten. Vanwege de aantrekkelijke groeiperspectieven, de duidelijke strategie en de sterke financiële positie is dit aandeel recent in de portefeuilles opgenomen.

Verkoop UCB
Na een aanzienlijke koersstijging is winst genomen in UCB. Er is ons inziens veel goed nieuws in de huidige koers verdisconteerd.

Verkoop Johnson & Johnson
Wij hebben ook winst genomen op onze positie in Johnson & Johnson. De oplopende grondstofkosten zullen de onderneming naar verwachting bovengemiddeld raken.

Koop Intuitive Surgical
Uit bovenstaande verkopen zijn er weer middelen vrijgekomen om te herinvesteren binnen de sector healthcare. Wij hebben gekozen voor een hoogtechnologisch bedrijf. Intuitive Surgical is wereldmarktleider in robot-ondersteunende chirurgie. De hoge toetredingsdrempel maakt deze onderneming zeer concurrerend. Naast de leidende technologie en het uitstekende track-record, hebben de toenemende vergrijzing en het personeelstekort in de zorg ons doen besluiten een belang te nemen in deze onderscheidende en zeer winstgevende onderneming.

Koop ASML
De parel uit de AEX-index. ASML stond al langer op ons verlanglijstje. De onderneming is nagenoeg monopolist en mede door het forse chiptekort zijn de winst- en omzetverwachtingen voor de komende jaren fors naar boven bijgesteld. De recente koerscorrectie gaf ons een mooie gelegenheid om in te stappen.

Verkoop Nestlé
Menig concurrent van Nestlé heeft al gewaarschuwd voor hoge grondstofprijzen. Tot nu toe heeft Nestlé aan de omzet- en winstverwachtingen voldaan. Toch denken wij dat het een goed moment is om winst te nemen en wellicht later op een lager niveau weer te kunnen instappen in deze wereldmarktleider.

Verder willen wij u erop attenderen dat de kwartaalrapportages weer online staan.

 

Disclaimer:
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is of je je inleg deels of zelfs helemaal verliest. De mate van risico verschilt per belegging.

wesley