OUR BLOG

19 okt 2020

Oktober 2020

De financiële markten hebben sinds onze laatste nieuwsbrief van begin september een kleine winst geboekt. Opmerkelijk, gezien de weer oplopende coronabesmettingen in Europa. Het was een aantal keren onrustig afgelopen maand, zeker toen bleek dat President Trump besmet was met het coronavirus. De verdeeldheid tussen de Republikeinen en de Democraten over een nieuw steunpakket doet de markt ook geen goed. Gelukkig kwam men in de EU wel tot een akkoord over een groot extra steunpakket van € 750 miljard.

De meest recente economische cijfers waren wat positiever en wijzen op een economisch herstel in het derde kwartaal. De steunmaatregelen van de overheid hebben hierin een belangrijke rol gespeeld. Opvallend is de verzwakking van de dollar, deze is tegenover de euro sinds mei 10% in waarde gedaald. Dit komt met name door de sterke rentedaling in de VS. Wij verwachten dat de dollar de komende maanden nog wat aan waarde zal verliezen.

Terug in de verdediging qua aandelen
De beurzen hebben wereldwijd na de enorme onrust in maart een opmerkelijk sterk herstel laten zien. In eerste instantie lieten de sectoren technologie, voeding en farmacie de wereldwijde indices herstellen, in een latere fase volgden ook de meer cyclische sectoren al zijn deze nog lang niet op de niveaus van begin januari. Logisch, aangezien de wereldwijde economie een flinke opdoffer heeft gekregen door Covid-19 en de tweede golf op dit moment aanwakkert.

De enorme stimuleringspakketten die wereldwijd door overheden zijn uitgegeven hebben voor een flinke toename van de geldhoeveelheid gezorgd. Wij verwachten dan ook, mocht Covid-19 verdwijnen, een enorme run te gaan zien op aandelen met flink hogere waarderingen als gevolg. Vergeet niet dat de rente negatief is en dat er weinig mogelijkheden zijn om je vermogen in te investeren met een goede kans op een aanvaardbaar rendement. Voor de lange termijn zijn wij dan ook heel positief over aandelen als beleggingscategorie.

Voor de korte termijn zien wij echter twee bedreigingen die tijdelijk roet in het zouden kunnen gooien. Ten eerste de tweede coronagolf die op dit moment op de beurs nog weinig invloed heeft. Wij denken dat het sentiment van het een op het andere moment kan omslaan wanneer er paniek ontstaat over de enorme aantallen besmettingen wereldwijd. De tweede bedreiging komt uit de Verenigde Staten. De komende weken staan in het teken van de Amerikaanse verkiezingen en het zal naar onze inschatting chaotisch worden. Donald Trump wil winnen, maar heeft een flinke achterstand op Joe Biden. Hij zal er alles aan doen om de verkiezingen alsnog te winnen en is bereid wild om zich heen te slaan.

Onrust en tumult zijn ingrediënten die door de aandelenmarkten over het algemeen slecht verteerd worden, tel daarbij op dat veel vermogensbeheerders en fundmanagers hun verliezen van begin dit jaar grotendeels hebben goedgemaakt: zij snakken naar het einde van dit boekjaar. Hierdoor denken wij dat er veel beleggers winst zullen nemen in de komende weken.

Misschien zijn wij iets te vroeg, maar wij hebben besloten om terug te gaan naar de strategie die wij ook in maart/april hanteerden. We draaien naar defensief door een aantal cyclische aandelen te verkopen. Zo hebben wij onze posities afgebouwd in Aegon, Aalberts, Medtronic en de 6.5% Rabo Certificaten.

Voorlopig houden wij wat extra cash aan op de rekening en wachten wij onze kansen af.

Wilt u meer weten over de 6.5% Rabo Certificaten dan verwijzen wij u graag naar een eerder blog hierover:

Noordam verkoopt 6.5% Rabo Certificaten: Meer downside dan upside

wesley