OUR BLOG

11 okt 2019

Oktober 2019

De financiële markten leven tussen hoop en vrees. De maand september voerde hoop de boventoon, na de dip in augustus herstelde de beurs weer naar richting de recordniveaus van eerder dit jaar. Hoewel de financiële markten in september minder volatiel waren dan in de maanden daarvoor hadden politieke gebeurtenissen wederom de overhand. Met name vanuit de VS en het Verenigd Koninkrijk kwam weer de nodige retoriek, de markten lijken hier momenteel wat minder van onder de indruk te zijn. Wel invloed had de drone-aanval op de olie installaties in Saoedi Arabië hetgeen echter van korte duur was; de productie werd na enkele dagen weer op nagenoeg hetzelfde niveau hervat. Ondanks deze verstorende ontwikkelingen sloten de beurzen deze maand dus duidelijk hoger af, waarmee ook het derde kwartaal positief is afgesloten. Zowel de FED als de ECB verlaagden zoals verwacht de rente, hetgeen de financiële markten reeds hadden in geprijsd. Redenen hiervoor zijn de groeivertraging, geopolitieke risico’s en de nog steeds lage-inflatie verwachting. De Amerikaanse economie ontwikkelt zich vooralsnog volgens verwachting, hoewel op de eerste handelsdag in oktober een fors tegenvallend productiecijfer werd vrijgegeven.
Europa blijft echter ‘voortmodderen’, het beeld blijft wisselend. Met name de Duitse industrie heeft het al maanden moeilijk hoewel sommige cijfers weer reden zijn voor optimisme. De werkgelegenheid verbetert zich licht terwijl de export verder is teruggevallen. De voor het land zo belangrijke auto-industrie (inclusief toeleveranciers) staat voor enorme investeringen in moeilijke marktomstandigheden.

Koop Prosus
Recent het “nieuwe” aandeel Prosus opgenomen in de portefeuille. Prosus is een afsplitsing van het grootste bedrijf van Zuid-Afrika, Naspers. Dit bedrijf heeft belangen in verschillende technologiebedrijven, zoals Delivery Hero, Mail.ru, Makemytrip en OLX. Maar het Chinese internetbedrijf Tencent is veruit het grootste belang. Bovenop een flinke discount, verwachten wij een behoorlijke vraag naar het aandeel, omdat het in verschillende indices moet worden opgenomen.

Verkoop/Koop ArcelorMittal
Begin van de maand werd hebben we na een forse stijging gedeeltelijk afscheid genomen van onze positie in ArcelorMittal. Kort na de verkoop, daalde het aandeel weer fors. Voor ons aanleiding om de verkochte aandelen weer terug te kopen.

Verkoop Boussard & Gavaudan
We hebben afscheid genomen van het beursgenoteerde hedgefund Boussard & Gavaudan. Na een behoorlijke periode in de portefeuille brengt het fund niet wat we ervan hadden verwacht. Teveel correlatie met de aandelenmarkt.

Vooruitblik
Recente indicatoren duiden op een afzwakking van de economie, hetgeen in grote mate wordt veroorzaakt door de huidige onzekerheid omtrent de onderhandelingen tussen de VS en China. Anders dan de verschillende indices doen vermoeden zijn veel aandelen zijn hard ‘afgestraft’ vooral als gevolg van de handelsoorlog. Als alles volgens planning verloopt worden 10 oktober de handelsbesprekingen weer hervat, mocht er echt duidelijkheid komen en er een definitieve overeenkomst in het verschiet ligt verwachten wij een beter sentiment op de financiële markten.

Verder willen wij u er op attent maken dat de kwartaalrapportages weer online staan.

wesley