OUR BLOG

27 nov 2020

November 2020

De in de vorige nieuwsbrief aangegeven draai naar een meer defensieve portefeuille betaalde zich in de laatste week van oktober al uit, die week verloren financiële beurzen flink terrein. De corona-epidemie laaide in veel landen ernstig op. Europa zat midden in de tweede golf met hoge besmettingsgraden, oplopende ziekenhuisopnames en helaas ook weer meer sterfgevallen. Ook in de VS kreeg en krijgt men het virus nog niet onder controle.

Het moge duidelijk zijn dat beleggen voortschrijdend inzicht is. Zeker dit jaar heeft het voor ons goed gewerkt om te switchen tussen verschillende sectoren. In de dip half oktober hebben wij op lage niveaus aandelen kunnen kopen, met name het bijkopen van Royal Dutch Shell was mooi getimed. Later in de maand hebben wij met mooie winsten onze defensieve namen iets kunnen afbouwen (Unilever, RELX en Prosus). De hieruit vrijgekomen liquiditeiten zijn gebruikt om bij te kopen in ING-Groep en om Prosus (twee dagen later) weer terug te kopen.

Halverwege november kwamen de beurzen volledig op zijn kop te staan. De aankondiging van de Amerikaanse farmaceut Pfizer over de hoopvolle resultaten van hun potentiële coronavaccin en de opluchting dat ondanks de verkiezingsoverwinning van Joe Biden de Republikeinen in de senaat de meerderheid hebben kunnen behouden, zorgden voor euforie onder beleggers. Deze euforie veroorzaakte een enorme sectorrotatie waarin beleggers massaal cyclische aandelen kochten.

De rally op de financiële markten lijkt dit keer lang aan te houden. In Amerika was het al zover maar nu bereiken ook in Europa aandelenmarkten weer de niveaus van begin van het jaar. Wie had dat gedacht halverwege maart. Er werd al langer gesproken over een herstel met een V-vorm in de economie en daarmee de beurzen maar dat het herstel zo snel zou gaan hadden weinigen verwacht.

Reden voor ons om behoedzaam te zijn. Enerzijds, en dat merken wij ook in de aanvraag van nieuwe rekeningen, is er een enorme instroom aan (spaar)geld in de aandelenmarkten. De negatieve rente die banken steeds meer in rekening gaan brengen, dwingen spaarders op zoek te gaan naar alternatieven. Wij verwachten dat dit voorlopig wel aan zal houden, op voorwaarde dat er geen onverwachte, nieuwe bedreiging voor de economie ontstaat.

De beurs kijkt vooruit en er is een overvloed aan kapitaal. Voor spaarders die nu nog in aandelen willen stappen, raden wij aan om ook naar alternatieve beleggingen te kijken. Wij breiden onze posities in (defensieve) hedgefunds verder uit en stappen meer en meer uit obligaties.

In december zullen wij in onze beleggingsvisie 2021 uitgebreid stilstaan bij defensieve alternatieven voor obligaties. Wij denken dat ‘nieuwe beleggers’ iets te gemakkelijk en enthousiast op aandelen duiken.

Mutaties in de effectenportefeuilles

Koop Royal Dutch Shell
Half oktober kochten wij Royal Dutch Shell bij, de olieprijs leek duidelijk uit gebodemd en wij hielden rekening met meevallende kwartaalcijfers. Tot nu toe heeft dit ons geen windeieren gelegd.

Koop HelloFresh
Met de terugkeer van Corona in de wereld rekenen wij op een verdere opmars van concepten zoals HelloFresh in ons dagelijks leven. HelloFresh maakt al winst en hun omzetgroei is enorm versneld gedurende de afgelopen twee kwartalen.

Koop SAP
Dat de bomen niet voor alle technologiebedrijven tot in de hemel reiken bewees SAP. In tegenstelling tot veel andere grote softwarebedrijven heeft SAP wel last van Corona. In Q2 had men dit nog niet voorzien maar in Q3 moesten ze hun lange termijndoelstellingen loslaten. Het aandeel zakte hierop 25% en dit lijkt ons zwaar overdreven. Sterker nog, SAP heeft een nieuwe CEO en het lijkt erop dat hij de lat omlaag brengt, om het voor zichzelf iets makkelijker te maken. Mooie gelegenheid om een kwaliteitsbedrijf te kopen.

Koop Novartis
De koers van Novartis was ons inziens te veel gedaald. Mooi niveau om bij te kopen in één van Europa’s grootste farmaciebedrijven.

Koop VISA
Wij geloven steeds minder in traditionele banken en kiezen liever voor fintech. VISA was voorheen een pure creditcard company maar heeft zich getransformeerd tot één van ’s werelds grootste online-betalingsverwerkers. Hier zit toekomst in.

Koop RELX
Mooi defensief aandeel dat weer daalde door de terugkeer van Corona. Slechts 15% van de omzet is afhankelijk van grote beurzen en tentoonstellingen. Dit onderdeel zal voorlopig last hebben, maar om het aandeel ruim 30% lager te zetten ten opzichte van begin dit jaar vinden wij opmerkelijk. Het gaf ons een mooie kans om dit aandeel weer in de portefeuille op te nemen.

Koop JDE Peets
JDE Peets is wellicht onbekend, maar het is de op twee na grootste wereldspeler in koffie. Als wij Douwe Egberts zeggen dan weet iedereen wel waar wij het over hebben. Onbekend leek onbemind. Na de positieve berichtgeving over het vaccin gingen de koersen van bedrijven in de koffiesector flink omhoog. JDE Peets werd in eerste instantie vergeten. Wij konden nog laag in de 30 euro kopen.

Koop ING-Groep
De uitzicht op een werkend vaccin doet beleggers vooruit kijken naar een wereld zonder Corona binnen 12 maanden. Hierdoor lijkt de situatie voor banken minder dreigend. Wij hebben besloten om nu dan toch ING-Groep bij te kopen.

Verkoop Prosus
In al het koersgeweld hebben wij winst genomen op Prosus. Zeker gezien de spanningen rond de bemoeienis van de Chinese overheid bij te dominante posities voor bigtech kozen wij eieren voor ons geld.

Koop Prosus
Twee dagen later en 12% lager hebben wij Prosus weer teruggekocht.

Gedeeltelijke verkoop Unilever, RELX en Eurocommercial Properties
Deze aandelen waren in zeer korte tijd tussen de 10 en 30% in koers opgelopen. Wij wilden daarom iets van deze winsten verzilveren.

Koop Alibaba
Dit bedrijf staat al langere tijd op ons verlanglijstje. Het grootste e-commerce bedrijf van China en zelfs geheel Azië mag eigenlijk niet in onze portefeuilles ontbreken. Zeker in aanloop naar de feestdagen, terwijl veel winkels beperkt open zijn. Wij verwachten een extreem goed laatste kwartaal voor e-commerce bedrijven. We konden Alibaba op een aantrekkelijk koersniveau kopen doordat het aandeel onder druk was komen te staan door waarschuwingen voor machtsmisbruik van de Chinese overheid.

Koop Barrick Gold
Wij rekenen erop dat er in de VS een omvangrijk pakket aan stimuleringen zal worden aangekondigd wanneer de verkiezingen ‘helemaal’ definitief beslist zijn. Normaal gesproken is dit gunstig voor de goudprijs. De laatste dagen zien wij echter een flinke daling van de goudprijs omdat de angst uit de markt verdwijnt. Wellicht stappen goudbeleggers over op Bitcoins.

Vooruitblik
In deze vooruitblik beperken wij ons tot de korte termijn. Wij verwachten vanwege de enorme instroom van nieuw kapitaal een stabiele tot licht oplopende aandelenmarkt. Wij zijn blij met de resultaten tot nu toe, gezien de achtbaan die we hebben moet doorstaan. Wij zullen onze huidige weging in aandelen als beleggingscategorie nog niet verminderen, maar zodra het momentum afneemt willen wij gaan afbouwen.
De rente lijkt vooralsnog laag te blijven en steeds meer van onze obligatieposities bereiken een koersniveau waarop het interessant wordt om te verkopen. De vrijgekomen gelden zullen wij meer alloceren richting hedgefunds.
In onze volgende nieuwsbrief zullen wij een aantal van deze hedgefunds uitgebreid belichten.

wesley