OUR BLOG

12 nov 2019

November 2019

Begin oktober hadden we nog te maken met een behoorlijke terugval op de financiële markten, ingegeven door een oplaaiende vrees voor een recessie. De lucht klaarde gedurende de maand steeds meer op door het vooruitzicht van een gedeeltelijke handelsovereenkomst tussen de VS en China. China is akkoord om weer meer Amerikaanse landbouwproducten te kopen, bovendien zouden er afspraken gemaakt worden over het intellectueel eigendomsrecht en de koers van de Chinese munt. Na onverwacht uitstel is de verwachting dat een eerste fase akkoord binnenkort wordt ondertekend. Het Brexit verhaal gaat van uitstel naar uitstel en wellicht na een tweede referendum naar afstel. So to be continued…

Ook de FED liet weer van zich horen, voor de derde keer in drie maanden verlaagde de FED de rente teneinde de Amerikaanse economie op stoom te houden, waarbij Fed-voorzitter Powell liet doorschemeren dat dit voorlopig de laatste is ondanks de felle kritiek van Trump.
De Amerikaanse economie groeide in het derde kwartaal nog altijd met een acceptabele 1,9% op jaarbasis, meer dan economen hadden verwacht. De werkloosheid blijft daarbij zeer laag.
De groei in de eurozone over het derde kwartaal daarentegen blijft zeer matig met 0,2% hoewel hoger dan algemeen werd verwacht. Met name Spanje, Frankrijk, Oostenrijk en België verrasten positief. In Duitsland lijkt er een eind te komen aan de neergang van de maak industrie.

Het positieve sentiment op de beurzen werd ook ondersteund door de bedrijfsresultaten over het derde kwartaal. Het cijferseizoen is goed begonnen, ongeveer de helft van de 500 bedrijven uit de S&P hebben hun resultaten bekend gemaakt, waarvan het merendeel boven de verwachting uit kwam. Ook in Europa is het cijferseizoen losgebarsten, ook hier overtreffen bedrijven in algemeen de (verlaagde) verwachtingen. Opvallend is, dat de bestedingen van de Chinezen aan luxe goederen niet teruglopen, getuige de resultaten van LVMH en Kering (Gucci).
Dat deze economie met zijn enorme bevolking, die meer en meer te besteden heeft, een steeds belangrijkere stempel drukt op de totale wereldeconomie hoeft geen betoog.

Mutaties

Aankoop Amazon.Com
Het expansieverhaal blijft ondanks de beurshausse intact op langere termijn, met groei op de internationale markten en in nieuwe categorieën (kleding, voeding, B2B, apothekersactiviteiten). Grote investeringen in de distributie-activiteiten moet de omzet opkrikken én schaalvoordelen realiseren. Hoewel Amazon.com vooral bekend is als e-commercebedrijf, probeert het op meerdere manieren te groeien. Het is een gediversifieerde onderneming met leidende posities in meerdere consumenten- en zakelijke markten. Het breidt zijn advertentie-activiteiten uit, maar zijn aantrekkelijkste tak is Amazon Web Services, een platform dat clouddiensten aanbiedt. Dit gedeelte heeft een jaaromzet van 30 miljard dollar, groeit met bijna 50 procent en boekt hoge winstmarges. Amazon heeft nieuwe machine learning tools, waarbij algoritmes zichzelf slimmer maken door patronen te herkennen in data, toegevoegd om de leider te blijven in publieke clouddiensten. Dat segment staat nog in de kinderschoenen en heeft een groeiend marktpotentieel.

Aankoop Facebook
We hebben onze positie in Facebook uitgebreid. Het aandeel lag lange tijd onder druk vanwege allerlei schandalen en rechtszaken. Desondanks liet Facebook recent uitstekende resultaten zien. Facebook heeft nog een enorme potentie met mobiele groeikanonnen als Whatsapp en Instagram.

Aankoop Microsoft
Deze IT-reus domineert al vanaf het begin de technologische revolutie. Naast toonaagevende besturingsystemen, leveren ze natuurlijk de softwarepakketten als Word, Excel e.d.. Waar dit in het verleden eenmalige verkopen waren, wordt dit nu in abonnementsvorm verkocht (recurring revenu).
Analisten verwijzen vooral naar de clouddiensten als groeimotor, meer en meer partijen kiezen voor Microsoft als partner bij hun digitale transformatie naar een cloud omgeving. Niet alleen bedrijven, maar ook steeds meer particulieren, gaan hun informatica via een netwerk huren.

Aankoop Flow Traders
Flow Traders is een toonaangevende wereldwijd actieve liquidity provider gespecialiseerd in ETP’s (Exchange Traded Products). Het bedrijf werd in 2004 opgericht om in te spelen op de opkomst en groeiende populariteit van ETF’s in Europa. Doorgaans profiteert het aandeel als ‘verzekering’ in tijden van grote onrust met grote omzetten. Het aandeel is recent gecorrigeerd vanwege de relatief lage volatiliteit op de financiële markten. Het dividendrendement is zeer aantrekkelijk, dit aandeel zal met name profiteren van onrust op de financiele markten.

Aankoop Wirecard
De koers van dit Duitse online betalingsbedrijf is meerdere keren flink onderuit gegaan vanwege niet bewezen aantijgingen in de Financial Times. Recent doken de berichten weer op, wij hebben hiervan gebruik gemaakt om een belang op te bouwen. Recent is KPMG in de arm genomen teneinde de verhalen de wereld uit te helpen. De groei gaat onverminderd door, we denken dat het bedrijf zwaar ondergewaardeerd is op de huidige niveaus.

Verkoop HP
We hebben de positie in HP verkocht na tegenvallende resultaten en een matige vooruitblik, het vrijgekomen geld is geherinvesteerd in Microsoft en Amazon.com

Verkoop AMG
De positie in Advanced Metallurgical Group (AMG) verkocht. Het aandeel heeft geleden onder de forse val van met name de speciaal metalen lithium en vanadium. Een forse winstwaarschuwing was het gevolg, ondanks dat het management zich begin dit jaar nog positief had uitgelaten over de vooruitzichten. Na de recente opleving verwachten wij voorlopig weinig herstel. Reden om afscheid te nemen.

Vooruitblik
Ondanks dat de financiële markten reeds een forse stap vooruit hebben gezet, blijven we positief richting toekomst. Door de extreem lage, soms negatieve, rente blijven naar onze mening aandelen aantrekkelijk geprijsd. Naast de rugwind van stimulerende centrale banken, lijkt er ook een definitieve oplossing te komen in het handelsconflict. Donald Trump zal zich met het verkiezingsjaar in aantocht van zijn beste kant willen laten zien.

wesley