OUR BLOG

17 nov 2017

November 2017

Na een positief september hebben de beurzen hun positieve trend in oktober voortgezet. Stijgende aandelenkoersen zowel in Europa als in de VS, een sterkere dollar, oplopende koersen van achtergestelde obligaties en Rabo Certificaten zorgden voor een flinke stijging van het rendement.

Waar we in onze vorige nieuwsbrief nog refereerden naar onze blog van 21 september en bang waren voor stijgende rentes, werden we op 26 oktober jongstleden positief verrast door Mario Draghi. Hij gaf aan het opkoopprogramma in Europa voort te zetten tot minimaal september 2018. Daarnaast gaf hij duidelijk aan niet uit te sluiten dat het hierna verder wordt verlengd. Whatever it takes….om de inflatie toe te laten nemen.

Hierop keerde de euforie terug op de markt, daarnaast hebben we veel mooie derde kwartaalcijfers gezien. Voornamelijk de technologie sector sprong daarbij in het oog. Aandelen als Amazon, Alphabet, SAP en Apple zetten recordstanden op de borden na fantastische cijfers.

Wij houden dan ook het volste vertrouwen in de technologiesector en hopen op een kans om hier onze belangen verder uit te breiden. Verder hebben we in de maand oktober de nodige wijzigingen in onze portefeuille doorgevoerd.

Mutaties Oktober

Verkoop SPDR Gold Trust
Wij hebben onze positie in goud verkocht. Gezien de rust op de wereldwijde markten verruilden we goud liever voor aandelen

Verkoop Nike
Na het 4e opeenvolgende teleurstellende kwartaal hebben we besloten ons verlies te nemen en een meer kansrijk aandeel op te nemen.

Aankoop Beiersdorf
Dit bedrijf in verzorgingsproducten met o.a. Nivea en Hansaplast als premiummerken hebben we in aanloop naar kwartaalcijfers opgenomen in de portefeuille. Defensief aandeel met een mooi dividend.

Aankoop Mondelez International
Dit bedrijf met notering in de Verenigde Staten en o.a. bekend van merken als Milka, Cote d’Ór, LU, Liga, Stimorol en Jacobs koffie. Na een koersdip in het 2e kwartaal, door onrust vanwege een hack, waren de resultaten in het 3e kwartaal boven verwachting. Een mooie kans om dit voedingsbedrijf op te nemen in de portefeuille.

Aankoop Grandvision
Dit defensieve aandeel na een forse correctie opgenomen in de portefeuille. De optiekmarkt blijft een groeimarkt, waar Grandvision zelfs kan uitgroeien tot een wereldspeler. Op de huidige koers zeer aantrekkelijk gewaardeerd.

Verkoop ASML Holding
Op deze positie hebben we na een forse koersstijging (ruim 20%) winst genomen. ASML blijft op de radar, om bij een eventuele koerscorrectie weer op te nemen in de portefeuille.

Aflossing 12.5% SHBC Worst of KPN/Unibail Rodamco en
Emissie 12.8% Multi Barrier RVCV (Post NL en Unibail Rodamco)

Onze reverse convertible is na een jaar afgelost met een mooi rendement van 12.5%. We hebben deze belegging gelijk doorgerold met als onderliggende bedrijven PostNL en Unibail Rodamco. Als deze aandelen niet meer dan 20% dalen, mogen we over een jaar weer 12.8% bijschrijven.

AholdDelhaize
Na onze positie in AholdDelhaize vergroot te hebben op het niveau van € 15, hebben we na de uitstekende resultaten de positie weer iets afgebouwd op het niveau van € 17. We blijven positie en vertrouwen houden in AholdDelhaize.

Verkoop Johnson & Johnson
Deze positie hebben we na een koersstijging van ruim 15% verkocht. Helaas werkte de EUR/USD koers niet mee. Toch bleef er nog een kleine 6% over. We zijn op zoek naar een nieuwe (Europese) belegging in de farmacie.

Vooruitblik

Gezien de sterke prestatie van de laatste weken verwachten wij richting het eind van het jaar wat winstnemingen, om het rendement enigszins veilig te stellen. De eerste week van november was hier nog weinig van te merken, maar de afgelopen week is de beurs toch licht teruggevallen.

Wij hebben deze weken enkele verkopen doorgevoerd met als doel liquiditeit vrij te hebben, om weer in te kunnen stappen bij een correctie. Hierover volgende maand meer. De vooruitzichten zijn macro-economisch onverminderd goed, we verwachten volgend jaar dan ook voldoende kans te hebben op weer een goed rendement.
Middels enkele blogs willen we de komende tijd onze visie per belegginscategorie met u delen.

Al met al zullen we de laatste anderhalve maand van 2017 scherp moeten blijven om het jaar met een mooi resultaat af te sluiten.

wesley