OUR BLOG

18 dec 2020

Noordam Beleggingsvisie 2021

Bij een vooruitblik op een nieuw beleggingsjaar zijn wij geneigd alle bedreigingen op te sommen die mogelijk van invloed kunnen zijn op de beurzen. Ook als we vooruitkijken naar 2021 zijn er voldoende uitdagingen voor de financiële markten. Toch willen wij dit jaar meer de aandacht vestigen op alle positieve impulsen die er in onze ogen voor kunnen zorgen dat 2021 wel eens een uitstekend beleggingsjaar kan worden.

Door alle vaccins die nu over de wereld worden verspreid blikken wij vooruit naar het tijdperk na Covid-19. Sectoren die in 2020 qua omzet en winst hard werden geraakt kunnen naar onze verwachting in de tweede helft van 2021 weer terug naar het oude normaal. Met name cyclische sectoren als de industrie, de chemie en grondstoffen zullen een flink herstel laten. Op de beurs loopt men hier ook qua koersniveaus al flink op vooruit, reden dat wij in deze sectoren slechts beperkt zullen beleggen.

Ook de financiële sector kan opgelucht adem halen. Een faillissementsgolf lijkt uit te blijven waardoor wij hierin veel herstelpotentieel zien. Deze koersen zijn momenteel nog aanzienlijk lager dan begin 2020 hetgeen ons inziens dan ook veel ruimte biedt voor koerswinst in 2021. Een andere belangrijke sector waar wij voldoende potentieel zien is consumentenproducten als voedsel, drank en persoonlijke verzorging. Belegd zijn in primaire levensbehoeften heeft ons in 2020 gered ten tijde van slechte beursmaanden. Sinds het moment van uitzicht op een vaccin hebben wij echter een draai gezien van defensieve naar cyclische sectoren waardoor bedrijven als Unilever en Nestlé gemiddeld 10% hebben ingeleverd terwijl de beurzen in zijn algemeenheid juist flink gestegen zijn. Ook hier verwachten wij dan ook een inhaalslag.

Hetzelfde geldt voor de farmaciesector, ook hier verwachten wij in 2021 een inhaalslag. Wij denken dat beleggers die nu besluiten te beleggen zich het meest comfortabel voelen bij defensieve aandelen die een goed dividendrendement bieden. Sowieso denken wij dat dividend een belangrijk thema wordt in 2021. De aandelenmarkt verwelkomt de afgelopen maanden veel spaarders die weigeren negatieve rente te betalen. Deze ‘nieuwe ‘ beleggers hebben veelal een voorkeur voor inkomen genererende beleggingen.

Wij zullen bij Noordam ook meer ruimte vrijmaken in onze portefeuille voor dividendaandelen. Zeker ook in combinatie met opties zijn er mogelijkheden om met een beperkt risico een goed rendement te behalen. Wij verwachten hier in 2021 meer gebruik van te maken.

Tot slot blijven wij overwogen in de technologiesector. De enorme versnelling in digitalisering in 2020 zal wellicht iets in tempo afnemen maar zeker niet stoppen. Wij zien voor bedrijven als Apple, Microsoft, Alphabet en Amazon nog voldoende groei de komende jaren. Deze bedrijven hebben ons jaar in 2020 glans gegeven maar blijven in onze ogen ook in 2021 onmisbaar in een goed gespreide effectenportefeuille.

Belangrijk om te beseffen is dat er enorm veel kapitaal is in de wereld en dat de mogelijkheden om dit risicovrij te investeren steeds kleiner worden. Qua obligaties is dan ook weinig meer te verdienen, des te meer kapitaal vloeit er naar aandelenmarkten.

We maken hiermee een bruggetje naar het meer defensieve gedeelte van onze portefeuilles. Wij investeren voor onze cliënten natuurlijk breder dan alleen aandelen. Obligaties zijn door de jaren steeds minder gaan wegen in onze portefeuilles doordat het te verwachten rendement hierop steeds slechter is geworden. Wij hebben onze belangen in hedge funds het afgelopen jaar al flink uitgebreid met posities in Mint Tower Arbitrage Fund, Antaurus Europe Fund, Boussard & Gavaudan en Vontobel Open-end Tracker. In 2021 komt hier een nieuw fonds bij waarover wij u op korte termijn zullen informeren.

Daarnaast hebben wij altijd gelden gealloceerd richting vastgoed uit diversificatie overwegingen. Dit hebben we in het afgelopen jaar afgebouwd omdat wij in het verkeerde, lees winkelsegment exposure hadden. Wij investeren nu nog beperkt in retail vastgoed maar overwegen nu te investeren in datacentra.

Beleggen blijft voortschrijdend inzicht en de wereld kan er in een week volledig anders uitzien. Dit hebben wij in 2020 weer ervaren. Voor nu concluderen wij dat wij vol vertrouwen vooruit kijken naar 2021. Wij verwachten een goed rendement te kunnen behalen omdat er veel kapitaal beschikbaar is wat nog naar de markten vloeit. Bovendien zullen de economische vooruitzichten sterk verbeteren zodra Covid-19 achter ons ligt. Binnen de aandelenportefeuilles ligt de focus op technologie, farmacie en voeding. Bovendien hebben dividendaandelen onze voorkeur. Hedgefunds blijven belangrijk in de defensieve hoek en obligatieposities zullen verder worden afgebouwd.

We hebben recent een cameraploeg op bezoek gehad waarbij ons werd verzocht een bijgevoegde vooruitblik voor 2021 uit te spreken.

Alle goeds voor 2021 toegewenst, wij hopen er een mooi jaar van te maken.

wesley