OUR BLOG

15 mei 2019

Mei 2019

De afgelopen maand zetten de beurzen de opmars van het 1e kwartaal vrolijk voort. Veel indices kwamen dicht in de buurt van de recordstanden van 2018. Het optimisme werd aangewakkerd door een voorlopig uitstel van de Brexit en hoopgevende berichten met betrekking tot een handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en China. Macro-economische cijfers lieten een gemengd beeld zie en de prognoses voor de wereldwijde economische groei werden veelal naar beneden bijgesteld. Matige economische cijfers en het uitblijven van inflatie heeft wel als gevolg dat de kapitaalrente in veel landen daalt. Deze rentedaling is, ondanks dat het een gevolg is van negatief nieuws, toch goed voor aandelen en obligatiekoersen.

Bedrijfseconomische cijfers vielen in het algemeen beter uit dan verwacht, mede doordat analisten hun verwachtingen de afgelopen tijd hadden teruggeschroefd. In het algemeen zie je dat bedrijven na mindere 1e kwartaalcijfers, herstel verwachten in de 2e helft van het jaar.

Totdat Donald Trump afgelopen weekend de duurste tweet allertijden verzond. Trump twitterde dat hij de bestaande import tarieven wil verhogen van 10% naar 25%. Als klap op de vuurpijl wil hij ook de nu nog onbelaste goederen uit China van een import-tarief van 25% gaan voorzien. De zo goed als afgesloten handelsdeal lijkt ineens weer op losse schroeven te staan. Moeilijk om daar iets zinnigs over te zeggen, is het bluf en onderdeel van de onderhandelingstactiek of komt er echt een handelsoorlog.

Opmerkelijk was verder de beursgang van Beyond Meat afgelopen week. Het aandeel werd aan de bovenkant van de prijsrange voor $ 25 naar de beurs gebracht. Het aandeel had een eerste notering van $46 en sprintte later zelfs richting de $ 70. Helaas kregen wij geen kans om aandelen te kopen tegen enigszins normale prijzen. Zie blog: https://www.noordamvb.nl/bedrijf-achter-de-beyond-burger-gaat-naar-de-beurs/

Mutaties
Koop Henkel
Henkel is begin dit jaar ruim 10% gedaald, nadat het net als een aantal andere Duitse bedrijven (o.a. Beiersdorf, SAP) de verwachtingen voor 2019 had teruggeschroefd. Na meevallende cijfers van diverse sectorgenoten hebben we besloten, nog voor publicatie van hun kwartaalcijfers, Henkel te kopen. Wij zien het als een mooie defensieve aanvulling in de portefeuille.

Koop Ahold Delhaize
De koers van Ahold Delhaize kreeg er recent flink van langs door een omzetwaarschuwing voor hun Amerikaanse Stop & Shop winkels als een gevolg van een staking. De reactie op deze eenmalige reeds opgeloste kwestie lijkt ons overdreven. Een prima instapmoment rond de €21 na een high van €24 eerder dit jaar. We hebben eind vorig jaar winstgenomen op Ahold en hebben nu de helft teruggekocht.

Koop Bristol Myers Squibb
Dit bedrijf heeft enkele maanden geleden de overname van Celgene aangekondigd. Doordat dit gefinancierd moet worden met een combinatie van cash en aandelen is er koersdruk ontstaan. De koers van BMY is gedaald van $60 naar een dieptepunt van $45. We hebben het moment afgewacht waarop de koers leek uit te bodemen. We zijn vervolgens rond de $46,- ingestapt. Wij vinden het strategisch een mooie (en goedkope) overname, die veel op kan leveren voor ons aandeelhouders.

Vooruitblik
Het sentiment op de beurs is sinds vorige week weer omgeslagen naar negatief. Gelukkig hebben we de afgelopen weken een cashpositie opgebouwd en positie genomen in Long/Short hedgefunds. Hierdoor zouden onze portefeuilles robuuster moeten zijn geworden. Nu de koersen dalen houden we onze ogen open voor kansen die ontstaan op de aandelenmarkt.

De eerste nieuwe aankopen hebben we reeds gedaan met Kon. Ahold-Delhaize en Bristol Meyers, maar nu is het even pas op de plaats.

De kans op handelsdeal tussen de US en China is kleiner geworden. Hierdoor komt juist Europa in de gevarenzone. Europa dreigt overspoelt te worden met goedkope producten uit China, waardoor onze industrieën in de problemen kunnen komen. Het is zaak dat men ook in Europa visie laat zien en handelend optreedt.

De impact van de opgelaaide handelsoorlog op de economie kunnen we nog niet goed inschatten maar het kan wel een game-changer zijn voor de komende tijd. Wij proberen met een overwogen cashpositie en meer hedgefunds door deze woelige wateren te laveren. Juist in dit soort markten ontstaan er mooie instap-kansen, wij wachten geduldig af.

wesley