OUR BLOG

22 jun 2018

Mei 2018

De positieve trend van de aandelenbeurzen van afgelopen april werd vrolijk voorgezet in de maand mei. Op 22 mei jl. werd er zelfs een nieuw jaarrecord neergezet in de AEX-index op 572,05. Jammer genoeg werd dit record gevolgd met een relatieve scherpe daling, ingezet door de anti Europa geluiden en de onrust bij het vormen van een nieuwe regering in Italië. De premierswisseling in Spanje tijdens diezelfde periode deed de markt ook geen goed.

Herinneringen aan de eurocrises van 2011 deden de rentes in Italië omhoog schieten en financiële aandelen sterk dalen. Deze bewegingen drukten ook het rendement in onze portefeuilles. Positief voor onze portefeuilles was dat de dollar fors terrein won t.o.v. van de euro.

Eind mei benadrukte de nieuwe Italiaanse regering dat ze absoluut niet uit de euro of EU wilden stappen en herstelden de markten weer enigszins. Tot slot hadden we aan het eind van de maand te maken met wisselende berichtgeving over handelsbelemmeringen tussen de VS, EU en China.

Mutaties mei

Koop Cangaru Alternatives Fund
Gezien de stijgende rentes hebben we weer een alternatieve belegging voor obligaties in portefeuille opgenomen. Het Cangaru Fund is een fund of funds. Er wordt belegd in een aantal verschillende arbitrage strategieën. Het fonds is recent door Nederlanders opgericht en biedt ons een mogelijk om tegen relatief lage kosten te beleggen in een aantal grote hedge funds. Het fonds streeft naar een stabiel rendement en scoort normaal gesproken beter in onrustige tijden. Dus het is een mooie hedge in de portefeuille.

Koop AGN call dec 2020 € 6
Vorige maand hebben we winstgenomen op onze calls Aegon met een looptijd tot december 2018. We blijven positief op het aandeel en hebben nu op een lager niveau een nieuwe call gekocht met een langere looptijd.

Verkoop AMG
Winstpakken. We hebben ongeveer 30% rendement gemaakt in een maand tijd. We zijn niet negatief op het aandeel en zullen op lagere niveaus wellicht weer terugkopen.

Verkoop RELX
In februari hebben we deze belegging gekocht van geld dat vrij kwam uit belegging Anheuser-Busch Inbev. Sindsdien is het aandeel met meer dan 10% gestegen. In de tussentijd was Anheuser Busch Inbev juist verder gedaald ondanks sterke kwartaalcijfers en uitgesproken verwachtingen. We hebben besloten om winst te nemen op Relx en de vrijgekomen gelden te herbeleggen in Anheuser-Busch Inbev.

Koop Anheuser-Busch Inbev
Zie verkoop RELX

Verkoop AH call dec19
Al geruime tijd hebben we positie in Ahold-Delhaize. In de periode dat de koers wegzakte hebben we onze positie steeds verder vergroot, via aandelen en een optiepositie. Nu de koers van Ahold Delhaize fors is hersteld bouwen we de positie steeds wat af. Eerder al door een gedeelte van de aandelen te verkopen, nu dus door onze positie in opties te verkopen. We hebben overigens nog steeds een aandelen positie in Ahold Delhaize.

Vooruitblik
De cijferregen van het 1e kwartaal hebben we gehad en is verwerkt in de koersen. Gezien de zomerperiode zal het de komende tijd aan bedrijvennieuws ontbreken en zal de focus vooral gericht zijn op de centrale banken. Dat de rente gaat oplopen lijkt een zekerheid en economisch ook gezond. Het is echter wel belangrijk dat dit gecontroleerd en geleidelijk gebeurt om markten niet teveel te laten schrikken. Macro-economische cijfers kunnen daar misschien een antwoord opgeven, maar ook de verschillende uitspraken van centrale bankbestuurders zullen op een weegschaal gelegd worden.

De dreigende handelsoorlog zal zeker ook het sentiment bepalen de komende weken, waardoor we toch voorzichtig zullen zijn met nieuwe aankopen. Donald Trump en zijn handelsoorlog, onrust in Europa en oplopende rentes zijn voldoende ingrediënten voor een bewegelijke markt. Aan de andere kant draait de economie wereldwijd uitstekend door. Deze markt vraagt om een actieve benadering voor ons als beheerder. Profiteren van kansen bij eventuele correcties en winstnemen daar waar de rek eruit is.

wesley