OUR BLOG

12 mei 2017

Mei 2017

Het was deze maand kwakkelen in Europa. Met spanning werd uitgekeken naar de verkiezingen in Frankrijk, deze onzekerheid bevroor de Europese markten. De AEX bewoog zich bijvoorbeeld tussen de 510-519. Tot opluchting van velen heeft Emmanuel Macron de Franse verkiezingen gewonnen. De markten reageerden uiterst positief en braken eindelijk uit naar nieuwe jaarrecords.

De rente op Duits staatspapier (vluchthaven) liep weer op en de rente op Frans staatspapier daalde. De Euro is wel sterker geworden tegenover de US dollar en andere valuta’s.

De wereldwijde winstontwikkeling bij bedrijven blijft sterk en is positief in alle regio’s. Het bedrijfscijfer seizoen is goed begonnen, waarbij meer dan 75% van de S&P 500-bedrijven de winst voorspellingen hebben overtroffen en ongeveer 64% de omzetprognoses. Sinds 2009 hebben we niet zo’n sterke groei van omzet (+5% vanaf 1 januari) en inkomsten (+12,5% vanaf 1 januari) gezien. Met name de energie- en financiële bedrijven hebben bijgedragen aan de winstgroei in Q1, dankzij de sterke jaar-op-jaar stijging van olieprijzen en hogere rentetarieven.

In de eurozone gaat het goed. De vertrouwensindicatoren vertonen sinds medio 2016 een opgaande lijn. Zo ging de gezag hebbende Duitse Ifo-index van het ondernemersvertrouwen voor de derde opeenvolgende maand omhoog, van 112,4 in maart naar 112,9 in april. De bredere stemmingsbarometer van de Europese Commissie voor het economisch sentiment in de eurozone steeg van 108,0 in maart naar 109,6 in april en is nu drie maanden op rij min of meer constant. Hoger dan nu stond deze index alleen korte tijd in 2007, en daarvoor in 2001.

Mutaties april

Avantium
Een voor ons teleurstellend verlopen beursintroductie van Avantium , zie blog https://www.noordamvb.nl/emissie-avantium-aantrekkelijk-genoeg-om-schrijven/ , hebben wij de positie voor een groot aantal klanten met een klein verlies verkocht.

Anheuser-Busch Inbev
Als nummer 1 bierbrouwer in de wereld past dit aandeel goed in onze portefeuille . Na wat teleurstellende 4e kwartaal cijfers, mede door de overname van SAB Miller, denken we dat deze sterke naam met een dividend rendement van 3,70% de weg opwaarts in komende tijd weer zal terugvinden.

Johnson & Johnson
Deze Amerikaanse onderneming is een van de allergrootste farmaceuten van de wereld. Johnson & Johnson is actief in medische producten als in consumenten producten. De laatste kwartaalcijfers waren wederom overtuigend en beloofden veel goeds voor de rest van het jaar. De waardering van Johnson & Johnson is t.o.v. andere farmaceuten laag terwijl er juist meer winstgroei wordt verwacht.

Geschreven calls ING
Met een verwacht dividend van € 0,66 en een ontvangen premie van € 0.70 maken we 9% rendement tot september op onze ING aandelen. De stijgende koers van het aandeel heeft ons doen besluiten om wat (extra) winst te nemen op onze aandelen via een optie positie.

6,50% Rabocertificaten
Ons enthousiasme in januari over de Rabo Certificaten ( zie blog https://www.noordamvb.nl/kopen-inschrijven-op-nieuwe-certificaten-rabobank/ ) was niet onterecht. Vanwege de grote positie in de meeste portefeuilles nemen wij voor een deel winst op uit emissie verkregen Rabocertificaten.

Calls Ahold Delhaize
Volgens ons onterecht achtergebleven de laatste maanden (zie blog https://www.noordamvb.nl/ahold-delhaize-hamsteren/) . We hebben de bestaande aandelen positie uitgebreid met langlopende calls.

Vooruitblik
Zowel macro-economisch als bedrijfseconomisch verbeteren de cijfers, vooral in Europa. Het medicijn van extreem lage rente in de eurozone begint zijn vruchten af te werpen. ECB-voorzitter Draghi heeft aangegeven dat hij het huidige beleid blijft voortzetten. De oplopende inflatie is nog niet overtuigend en structureel. Verder zijn de verkiezingsuitslagen in Nederland en Frankrijk gunstig voor de EU. De angst dat de EU uit elkaar zal vallen door populisme, lijkt kleiner te worden. De rotatie van dure Amerikaanse aandelen (oplopende rente) naar goedkopere Europese aandelen (lage rente) kan voor extra vraag op de Europese markten zorgen. Onzekerheid blijven het Brexit-proces en de oplopende spanningen met Noord-Korea

wesley