OUR BLOG

19 mrt 2021

Maart 2021

Sinds onze laatste nieuwsbrief van begin februari hebben wij een flinke correctie achter de rug. Een abrupte rentestijging veroorzaakte nogal wat onrust op de financiële markten.  Vooral aandelen uit de technologiesector kregen er eind februari flink van langs, met een hogere rente zijn toekomstige winsten van technologiebedrijven minder waard, zo werd er geredeneerd. Tegelijkertijd zagen wij de koersen van met name banken en verzekeraars fors oplopen. Zij profiteren van een stijging van de lange rente omdat de rentemarge daardoor verbetert. Na de mededeling van de Europese Centrale Bank dat deze de komende drie maanden fors meer obligaties gaat kopen daalde de rente weer enigszins.

De financiële markten liggen er dus ijzersterk bij, zij sorteren voor op een sterk economisch herstel in de loop van het jaar. Gesteund door een (nog steeds) lage rente, minder strenge lock down maatregelen door vaccinatiecampagnes en goedkeuring van forse stimuleringspakketten van o.a. de regering Biden. Het gevolg hiervan is dat beleggers bereid zijn meer risico’s te nemen, wat zich ook uit in excessen zoals speculatie met aandelen van verliesgevende en wellicht weinig kansrijke bedrijven. Verder zien wij dat de koersen van veel economisch gevoelige aandelen een inhaalslag maken, al lijken technologieaandelen na een forse rit en de daaropvolgende recente correctie ook nog gewild te blijven. Zoals eerder aangegeven trokken vooral de financiële waarden de kar, hetgeen dus met name met de recente stijging van de (lange) rente te maken heeft. Het vooruitzicht van sterkere economische groei en een iets hogere inflatie wereldwijd hebben hiertoe geleid. Dit is zeker het geval in de VS, in Europa is de stijging nog bescheiden komende van zeer lage niveaus. De Duitse tienjaarsrente beweegt al geruime tijd in een nauwe bandbreedte tussen -0,4% en -0,6%. Zelfs de Italiaanse tienjaarsrente is de laatste tijd gedaald en ligt momenteel met 0,5% dichtbij de Duitse rente. Het nieuws dat oud-ECB-voorzitter Mario Draghi premier wordt van een Italiaans zakenkabinet, werd positief ontvangen.

Het is zeer realistisch dat de rente door de stijgende inflatieverwachtingen nog wat verder op zal lopen. Vooral in de VS, waar het steunpakket van de regering-Biden is goedgekeurd door het parlement, kan het leiden tot hogere renteniveaus. Een oplopend verschil tussen de korte en lange rente, vooral reeds in de VS zichtbaar, is gunstig voor de rente-inkomsten van banken welke lange tijd onder druk stonden.

 

Recente mutaties:


Aankoop Hellofresh
De coronacrisis heeft maaltijdbox bezorger Hellofresh goed gedaan. Men zag de omzet in 2020 ruim verdubbelen. Het aantal klanten nam met 78% toe. Het bedrijfsresultaat vertienvoudigde naar ruim 500 miljoen. De koers daalde door de ietwat voorzichtige vooruitblik, een mooi moment om een positie in te nemen.

Aankoop Alfen
De bouwer van onder meer laadpalen voor elektrische auto’s. Ondanks de coronacrisis groeit het aantal, hetgeen op de weg reeds zichtbaar is. Een trend die alleen maar (versneld) zal doorzetten. Wij keken al langer naar dit aandeel, maar door de fors opgelopen koers zaten wij even in de wachtkamer. De recente koerscorrectie vonden wij dan ook een mooi instapmoment.

Verkoop deel ING-Groep
De stijgende rente deed de koersen van banken fors oplopen. Na een stijging van bijna 40% sinds begin januari vonden wij het een mooi moment om een deel van de winst te verzilveren.

Verkoop JDE Peets
Wij sorteerden voor op teleurstellende cijfers, hetgeen later ook werd bevestigd. De sluiting van horecagelegenheden werd niet gecompenseerd door een hoger thuisverbruik.

Verkoop Galapagos
Aanhoudend teleurstellend nieuws heeft ons doen besluiten afscheid te nemen van dit beloftevolle verhaal, ondanks een positief persbericht omtrent beperkte bijwerkingen van hun belangrijke reumamedicijn Filgotinib.

Verkoop lening 4% Fresenius
Obligaties met een vaste rentevergoeding en een langere looptijd (duration) passen niet meer in onze portefeuilles (zie blog hieronder).

 

Vooruitblik:


Het lijkt erop dat wij de bodem hebben gezien in de dalende rentetarieven. De recente stijging was hier al een signaal van. De ontwikkeling van de rente is uitermate belangrijk voor onze beleggingsvisie. Reden voor ons om onderstaande blog te schrijven m.b.t. de effectenportefeuille.

Wat te doen met mijn effectenportefeuille nu de rente stijgt?

Precies 3 jaar geleden schreven wij trouwens ook al een blog over oplopende rentes, dit bleek uiteindelijk een tijdelijke hobbel.

Oplopende rentes een reden voor angst?

 

 

Disclaimer:
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is of je je inleg deels of zelfs helemaal verliest. De mate van risico verschilt per belegging.

wesley