OUR BLOG

27 mrt 2019

Maart 2019

Het marktherstel ging de afgelopen weken (februari tot en met half maart) door. Aandelenmarkten laten de afgelopen weken duidelijke plussen zien. Wel is het duidelijk dat de wereldeconomie wat aan het vertragen is en de verwachting is dat het groeitempo voorlopig laag zal blijven. In februari werd duidelijk dat Centrale banken hun beleid hierop, zowel in de VS als in Europa, alweer aan lijken te passen waardoor renteverhogingen dit jaar van de agenda zijn verdwenen. De vraag is echter of het logisch is dat aandelenmarkten hier zo positief op moeten reageren.

In maart werd dit effect zelfs versterkt. De ECB stond voor een lastige opgave, namelijk de groeivooruitzichten verlagen zonder de markten de stuipen op het lijf te jagen. De ECB kondigde daarom aan een nieuwe ronde van monetaire verruiming niet uit te sluiten mocht dit nodig zijn. Hier reageerden beleggers wederom verheugd op.

In de VS is in de afgelopen maanden een verkrappend beleid gevoerd: de Federal Reserve (Fed) heeft de rente verhoogd en de balans verkleind. Maar ook hier zagen we een ommekeer. De Fed heeft laten weten dat verdere renteverhogingen voorlopig van de baan zijn en voldeed hiermee aan de oproep van Donald Trump om de economie van de VS te blijven stimuleren. Bovendien zijn ook in China beleidsmakers weer stimuleringsmaatregelen aan het doorvoeren.

Het effect van verschuivingen in het monetaire beleid wordt doorgaans pas later zichtbaar in de economische werkelijkheid. Die vertraging verklaart waarom de huidige groeivertraging zal aanhouden gedurende de eerste helft van 2019 en waarom de wereldwijde groei pas in de tweede helft van het jaar waarschijnlijk weer aan kracht zal winnen.

Wel zien we in China al tekenen van stabilisering. En het is eveneens goed nieuws dat consumenten in Europa en de VS nog altijd de binnenlandse vraag op peil houden. Arbeidsmarkten staan er ook goed voor. En er zijn geen signalen die erop wijzen dat de consumentenbestedingen op omvallen staan of dat er een flinke deuk geslagen is in het consumentenvertrouwen. Toch kiezen wij voor iets meer zekerheid en houden we macro-economische cijfers de komende tijd nauwlettend in de gaten
Wij hebben de kracht van aandelenmarkten gebruikt om winst te nemen in diverse beleggingen en onze cashpositie aanzienlijk te verhogen. Hierover meer in onze vooruitblik.

Mutaties februari
Verkoop/Koop/Verkoop Beiersdorf
Begin februari hebben wij voor de presentatie van de jaarcijfers Beiersdorf verkocht en daarmee onze winst veilig gesteld. Een week later kwam Beiersdorf met redelijke cijfers maar maakte bekend dat ze extra moeten investeren om hun groei vast te kunnen houden. Het aandeel werd daarop ca 10% afgestraft en hierop hebben we het aandeel teruggekocht, aangezien we de reactie erg overdreven vonden. Beiersdorf is na onze hernieuwde aankoop weer 6% hersteld, we hebben besloten hebben deze winst te realiseren, door toenemende spanningen op de aandelenmarkten.

Verkoop Relx
Het aandeel RELX heeft het sinds dat we het in portefeuille hebben opgenomen zo goed gedaan, dat het zelfs rond het hoogste niveau ooit noteerde. We hebben door verkoop de winst veilig gesteld, om het aandeel wellicht later op een lager niveau weer terug te kopen.

Koop/Verkoop Genmab
In december hadden wij het aandeel Genmab verkocht om risico af te bouwen. Daarna is het aandeel ook flink gezakt. We hebben de aandelen op een lager niveau weer teruggekocht. Kort na onze aankoop kwam er positieve berichtgeving omtrent hun belangrijkste medicijn Darzalex. Na een scherpe stijging van 20% hebben we eind februari de positie weer verkocht.

Verkoop 8,5% Teekay Offshore Partners 18/23
Aangezien wij ons obligatiegedeelte ‘steviger’ willen maken hebben wij besloten om obligaties met een lagere kredietwaardigheid en een beperkte verhandelbaarheid te verkopen. In de onrust van q4 droogde de handel in deze obligatie volledig op. We hebben toen besloten bij een goede mogelijkheid deze obligatie van de hand te doen. Nu kon dit zonder verlies.

Koop OCI
OCI is een Nederlands chemiebedrijf en is producent van ammoniak, melamine, methanol en kunstmest. OCI is dus ook uitstekend gepositioneerd in de landbouwsector. De jaarcijfers waren ver boven de verwachtingen en aangezien het aandeel de afgelopen periode flink was achtergebleven op de beurs hebben we besloten dit aandeel in de portefeuille op te nemen.

Afbouwen ING belang
We hebben ons belang in ING afgebouwd door de geschreven put opties in ING terug te kopen. We willen ons belang in financials meer spreiden en hebben daarom een positie opgebouwd in ABNAMRO.

Koop ABNAMRO met geschreven straddle
Op basis van goede cijfers van ING een positie ingenomen in ABNAMRO. In combinatie met geschreven opties. Door de aandelen te kopen rond €21.00 met een ontvangen premie € 3.20 voor de geschreven opties, plus een dividend van € 1.30 kunnen we een rendement realiseren van minimaal 25% als de koers van ABNAMRO € 21 of hoger staat in december 2019.

Ruil Skagen Kon Tiki/Robeco Emerging markets
We hebben besloten om onze belegging in opkomende markten te ruilen van Skagen Kon Tiki naar Robeco Emerging markets. Skagen Kon Tiki bleef over een langere periode achter bij Robeco Emerging Markets. Verder is Skagen niet langer zelfstandig en is overgenomen door de verzekeraar Storebrand Group. We blijven wel positief op opkomende markten door de stagnerende Amerikaanse rente.

Verkoop ASML
Ondanks dat het een van de mooiste Nederlandse bedrijven is, hebben we ook met deze belegging gebruik gemaakt van het positieve momentum. Na de enorme koersstijging in het eerste kwartaal het rendement even veilig gesteld.

Verkoop Unilever
Unilever hebben wij verkocht gezien de sterk opgelopen waardering. Dit koersniveau hebebn we tweemaal eerder gezien en nadien viel het steeds met meer dan 10% terug. We wachten met Unilever graag af op een nieuwe kans.

Verkoop Flow Traders
Dit aandeel hadden wij opnieuw gekocht rond de €27,- nadat we het begin dit jaar boven de € 30 hadden verkocht. Flow Traders vonden we al langer interessant aangezien zij normaliter profiteren bij sterke koersschommelingen. In het laatste kwartaal van 2018 heeft Flow Traders echter met name in de VS teleurstellend gepresteerd.. We hebben onze positie met een klein verlies gesloten gezien de lage volatiliteit in de afgelopen maanden. Dit biedt weinig hoop op een goede q1 cijfers

Verkoop Bayer
Bayer is een van onze grootste verliesposten van 2018, sinds begin dit jaar liet Bayer een duidelijk herstel zien. Hier kwam een abrupt einde aan nadat Bayer een rechtszaak verloor omtrent een van de belangrijkste kaskrakers. Deze uitspraak zet de deur open voor nog veel meer echtszaken en deze hangen nu als een zwaard van Damocles boven Bayer. Wij hebben besloten ons verlies te nemen in deze tijden van onzekerheid.

Vooruitblik
De beurzen laten sinds begin dit jaar spectaculaire koersstijgingen zien. De forse verliezen uit de tweede jaarhelft van 2018 zijn weer helemaal ingelopen. Kijken we naar koersgrafieken van wereldwijde aandelenindices dan lijkt de opwaartse trend zich voort te zetten en is er alleen een grote V ontstaan die eruit ziet als een vreemd incident. Gauw vergeten en door, op weg naar nieuwe toppen.

Maar is dit ook zo, kan de opwaartse trend zich nog langdurig voortzetten? De afgelopen maanden hebben we diverse signalen gehad dat de economische groeimotor lijkt te haperen. Met name in Azië en Duitsland kwamen er slechte macro-economische cijfers uit. In Amerika zagen we ook een eerste kleine verandering in het vertrouwen van het bedrijfsleven in de economie.

Positieve beleggers roepen dat dit slechts tijdelijk is, door de door President Trump gecreëerde onrust omtrent wereldwijde importtarieven. De beurzen lopen nu vooruit op een handelsdeal tussen de VS en China. Als er een goede deal komt, dan kunnen beurzen weer oude toppen bereiken.

Wij vinden echter dat beleggers wel erg op de muziek vooruit lopen en we hebben daarom winst genomen op diverse aandelenposities teneinde een cashpositie op te bouwen. Deze cashpositie geeft ons de mogelijkheid om weer in te stappen wanneer de beurs een stap terug doet. Natuurlijk blijven we alert op kansen in aandelen maar bij deze waardering van de beurs in combinatie met een volle politieke agenda (Brexit, verkiezingen, handelsdeal) achten wij het verstandig om ons opgebouwde rendement te verdedigen.

Een recent onderzoek uitgevoerd door de grote Amerikaanse vermogensbeheerder Invesco wijst uit dat een meerderheid van de professionele obligatiebeleggers verwacht dat de wereldwijde economische groei nog ongeveer twee jaar aan kan houden. 30% van de ondervraagden was pessimistischer en geeft de groei nog maximaal één jaar.

Wij geloven dan ook sterk, dat de komende jaren actief beleid op de assetverdeling cruciaal is om het vermogen van onze cliënten te beschermen. Dit betekent ook dat we onze portefeuilles verder zullen moeten diversifiëren. Er zal meer ruimte worden ingeruimd voor hedgefunds en misschien zelfs edelmetalen als goud en zilver.
Voor nu vinden wij het zaak om het flinke rendement wat we hebben opgebouwd in het eerste kwartaal van 2019 te verdedigen door cash op te hogen. Wilt u meer details weten over deze strategische keuzes dan willen wij dat graag persoonlijk toelichten.

wesley