OUR BLOG

16 mrt 2018

Maart 2018

Februari was een turbulente beursmaand. Vooral begin februari gingen de beurzen hard omlaag door zorgen dat de Federal Reserve de rente sneller dan verwacht gaat verhogen. Er is nu een einde gekomen van tien maanden met winsten op rij voor de graadmeters in New York. Voor de S&P is het met een koersdaling van 3,9 procent de slechtste beursmaand in twee jaar.

De economische vooruitzichten zijn nog altijd goed en we zien dat de fundamenten positief blijven. De oplopende rente moet men ook perspectief zien, zie onze blog https://www.noordamvb.nl/oplopende-rentes-een-reden-voor-angst/

Vorige week verbaasde president Donald Trump vriend en vijand door fikse importheffingen op staal en aluminium aan te kondigen. Europa heeft direct geantwoord dat het hard zal terugslaan met belasting op Amerikaanse producten. Er is dus dreiging van een handelsoorlog. Zie onze blog https://www.noordamvb.nl/handelsoorlog-ja-nee/

Al met al genoeg redenen voor de onrust van de afgelopen maand. Toch willen wij blijven kijken naar de fundamenten. De meeste bedrijfsresultaten zijn volgens verwachting of zelfs boven verwachting. Ook indicatoren zoals het ondernemersvertrouwen en het consumentenvertrouwen blijven goed, zowel in Europa, Azië als in de VS.

Mutaties Februari

Verkoop DWS Top Dividend fonds
De lage rente is de afgelopen jaren een belangrijke drijfveer geweest voor de toenemende populariteit van dividendaandelen. Nu de rente licht oploopt worden dividendaandelen minder populair. Reden voor ons om dit fonds na een mooie performance te verkopen.

Verkoop Anheuser Busch
Wegens aanhoudende teleurstellende koersontwikkelingen hebben we besloten om dit aandeel te verkopen.

Aankoop RELX
RELX kwam met prima cijfers en boekte een onderliggende omzetgroei van 4 procent. Er wordt een dividend van € 0,448 voorgesteld en verder zal er dit jaar voor £700 miljoen aan eigen aandelen ingekocht worden. Wij verwachten dat de aanhoudende groei voor zal doorzetten en vinden dit defensieve aandeel op dit niveau koopwaardig.

Aankoop ASML Holding
ASML profiteert als geen ander bedrijf van de steeds maar toenemende vraag naar nieuwe technologie. Met hun geavanceerde EUV machines kan geen bedrijf in de sterk groeiende chipsector om hun heen. EUV is een technologie die chipfabrikanten in staat stelt op grote schaal krachtige, maar steeds kleinere chips te maken. Door de beursdip, vonden wij het een aantrekkelijk moment om dit aandeel weer in de portefeuille op te nemen.

Aankoop Imagine Fund
Februari zijn we officieel gestart met het Imagine Fund. Zoals we vorige maand al in onze nieuwsbrief hebben gemeld, wordt er met het fonds geïnvesteerd in technologiebedrijven. Technologiebedrijven waarvan wij denken dat ze in de nabije toekomst onze manier van leven drastisch gaan veranderen. Mocht u geïnteresseerd zijn in het Imagine Fund en de presentatie gemist hebben, dan sturen wij u graag extra informatie toe. Wij horen dit graag van u.

Aankoop Nokia
Natuurlijk kennen we het “oude” Nokia allemaal van hun populaire telefoons, maar door de komst van de iPhone daalde hun verkopen zo drastisch dat ze hun mobieltjestak in 2013 aan Microsoft hebben verkocht.

Het “nieuwe” Nokia met het aangekochte Frans-Amerikaanse Alcatel-Lucent, richt zich vooral op de netwerkinfrastructuur. Vandaag de dag is Nokia dus een netwerkfirma dat profiteert van de komst van 5G (vijfde generatie). 5G is nodig om alle data te kunnen behappen die ontstaat als IoT (Internet of Things) straks echt losbarst. Onder IoT vallen alle apparaten die met het internet verbonden zijn. Op dit moment zijn er ongeveer 20 miljard apparaten verbonden met het internet. In 2025 zouden dat er 75 miljard moeten zijn. Daarnaast is 5G bijvoorbeeld ook nodig om zelfrijdende auto’s efficiënt en snel met elkaar te laten communiceren. Wij verwachten dat Nokia hier een belangrijke rol in gaat spelen.

Onderstaande video geeft goed weer wat het snelheidsverschil is tussen 4G en 5G en wat voor mogelijkheden dat met zich meebrengt.

De daling op de aandelenmarkt blijft in onze ogen een gezonde correctie na een lange periode van positieve beurzen. We verwachten dan ook niet dat deze correctie invloed heeft op de economische vooruitzichten. De recente correctie is voor ons juist aanleiding om ons aandelenbelang verder uit te breiden. Verder zijn er een aantal interessante emissies de komende week op Euronext zie onze blog https://www.noordamvb.nl/drukke-week-voor-euronext-met-3-emissies-in-1-week/

wesley