OUR BLOG

11 jun 2021

Juni 2021

De meeste beursgenoteerde bedrijven hebben een prima eerste kwartaal achter de rug. Op de beurs werden de cijfers goed ontvangen, vanwege het snelle economisch herstel was dit voor de financiële markten echter geen verrassing. Opvallend is dat na tussentijdse koersdalingen telkens weer een snel herstel volgt, hetgeen een teken is van een sterk fundament voor het huidige niveau.

Nu een herstel van de economie en bedrijfswinsten lijkt te zijn ingeprijsd, krijgt de markt meer oog voor de risico’s. Vanwege de sterk oplopende grondstofprijzen en tekorten aan onderdelen en personeel bij bedrijven wordt een stijgende inflatie, welke verleden tijd leek, weer een thema. Wij denken echter dat tijdelijke elementen hieraan ten grondslag liggen, immers de vergelijkingsbasis ten opzichte van een jaar geleden met als voorbeeld een fors gedaalde olieprijs is ons inziens niet helemaal terecht. Maar er zijn ook structurele factoren zoals de monetaire en budgettaire stimuleringsmaatregelen. De recente snelle stijging van de lange rente lijkt niet door te zetten maar blijft wel een indicator voor de aandelenmarkten.

Aandelenkoersen zijn sinds maart 2020 fors hersteld. In eerste instantie waren het vooral de koersen van bedrijven die profiteerden van de coronacrisis die hard stegen, zoals veel technologieaandelen. Toen in november bekend werd dat er op korte termijn goedwerkende coronavaccins op de markt zouden komen, zetten de markten in op economisch herstel. Momenteel maken de achterblijvers zoals farmacie gerelateerde aandelen een flinke inhaalslag. Zoals wij in onze vorige nieuwsbrief al aangaven zien wij nog voldoende kansen, met name in deze sector die was achtergebleven door het nieuws van tegenvallende omzetten in de traditionele ziektegebieden. Verder blijven wij nog steeds positief over technologieaandelen. De technologische vooruitgang is ‘dankzij’ corona alleen maar versneld en dit zal niet veranderen in het ‘post’ coronatijdperk.

Aandelenwaarderingen lijken optisch hoog, althans als wij afgaan op sommige indices zoals de AEX. De samenstelling van deze index is echter niet te vergelijken met die van 20 jaar geleden. Waar destijds de financiële waarden de zwaargewichten waren zijn het nu de technologieaandelen.

Aantrekkelijke alternatieven voor aandelen zijn er nauwelijks. Zo zijn de rentes op (staats)obligaties nog steeds extreem laag of zelfs negatief. Door de tot een aantal maanden geleden aanhoudend lage inflatie ligt de reële rente (rente na aftrek van inflatie) in de VS en de eurozone al lange tijd rond 0. Door de zeer lage rente waren er niet alleen voor beleggers nauwelijks alternatieven voor aandelen, ook werd het voor bedrijven aantrekkelijker om schulden te maken. Sommige bedrijven gaven zelfs obligaties uit om met de opbrengst ervan eigen aandelen terug te kopen of dividend uit te keren; acties die gunstig zijn voor aandeelhouders.

Het beeld van aanhoudend lage rentes en inflatie is dus inmiddels iets aan het veranderen. De recente snelle stijging van de lange rente lijkt vooralsnog niet door te zetten. Als de stijging van de rente (sterk) afvlakt kan dit zelfs een ‘trigger’ worden voor een verdere stijging van de aandelenmarkten.

Verkoop Alfen
Door de oplopende rente raakten groeiaandelen uit de gratie, na aankoop was het aandeel substantieel gestegen. Moment om de winst veilig te stellen.

Verkoop Hellofresh
Na de sterke kwartaalcijfers is de koers van dit aandeel fors opgelopen, wij denken dat de snelle groei van deze onderneming momenteel voor een belangrijk deel is ingeprijsd.

Aankoop Aegon
Verzekeraars profiteren sterk van een (Amerikaanse) rentestijging. Bovendien heeft Aegon een nieuwe CEO, afkomstig van NN-Groep. De aanwezigheid in sommige markten wordt tegen het licht gehouden, het bedrijf moet efficiënter gaan werken en er komt een meer strategische focus. Wij verwachten hierdoor een veel betere performance na jaren van underperformance.

Noordam Pensioen

Met trots kunnen we u melden dat we naast Noordam Vermogensbeheer nu ook Noordam Pensioen aan onze dienstverlening hebben toegevoegd.

Meer weten over alle voordelen van Noordam Pensioen? Check onze gloednieuwe website!

Of zie onderstaande blog.

Noordam Vermogensbeheer lanceert Noordam Pensioen

 

Disclaimer:
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is of je je inleg deels of zelfs helemaal verliest. De mate van risico verschilt per belegging.

wesley