OUR BLOG

16 jun 2020

Juni 2020

Sinds onze laatste nieuwsbrief hebben de financiële markten de in maart ingezette opmars onverminderd voortgezet. De massale steunmaatregelen van centrale banken, de verminderde angst voor het Coronavirus in combinatie met de versoepeling van de maatregelen en verbeterende macro-economische indicatoren liggen aan de basis van dit herstel.
De centrale banken drukken nog steeds ongekende hoeveelheden geld en houden de rente de komende jaren laag. Het steeds verder versoepelen van de lockdowns in veel landen leidt voorlopig niet tot meer besmettingen. Het warmere weer, goede ventilatie en de 1,5 meter regel helpt daar zeker. Ook de hoop op het relatief snel vinden van een medicijn of vaccin groeit door positief nieuws van verschillende farmaceutische bedrijven.

De economische groeicijfers van de VS en de eurozone over het eerste kwartaal lieten een forse krimp zien: 4,8% voor de VS en 3,8% voor de eurozone. De economische activiteit wereldwijd is hard afgenomen. Consumentenbestedingen en productiecijfers lieten de grootste afname zien sinds jaren. De snelheid van de crisis is heel duidelijk zichtbaar in de aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen in de VS. Deze zijn de afgelopen 6 weken bijzonder hard opgelopen, maar de meest recente cijfers vorige week vielen mee.

Financiële markten kijken 6 tot 12 maanden vooruit, na de enorme dreun in maart laten de markt alle negativiteit achter zich en gaat men uit van een fors herstel in de 2e helft van dit jaar en in de 1e helft van volgend jaar. Gemiddeld stegen de aandelenkoersen wereldwijd met ongeveer 25% vanaf het dieptepunt eind maart.

Onze portefeuilles hebben ook flink kunnen profiteren van het herstel. Waar in eerste instantie de defensieve sectoren, zoals voeding, farmacie en technologie de kar trokken, zien wij de laatste 2 weken vooral de cyclische waarden, zoals automobiel, financials en olie fors herstellen. In onze portefeuilles hebben wij daar goed van kunnen profiteren doordat wij begin mei een aantal cyclische namen hebben aangekocht. Zo werden Aalberts, SBM Offshore, BMW en Heineken in de portefeuille opgenomen toen er zicht kwam op een einde van de lockdowns.

Na een forse inhaalslag bij cyclische aandelen hebben wij besloten de winsten op deze posities veilig te stellen en onze cash-positie weer wat op te bouwen. De komende tijd zal de markt hoogstwaarschijnlijk volatiel blijven. Wij hopen daarvan opnieuw te kunnen profiteren door geregeld aandelen te ruilen naar cash en op slechtere dagen weer in te zetten. Onze lange termijn visie blijft gericht op voeding, farmacie en technologie en wellicht dat wij de vrijgekomen cash hiervoor zullen gebruiken.

Mutaties

Koop BMW
In het westen is de automobielsector geen groeimarkt meer, in China daarentegen wel. BMW is er het grootste premium merk en verkoopt er meer auto’s dan in Europa en de VS bij elkaar. Een mooie cyclische naam die nog fors was achtergebleven.  

Koop Aalberts
Aalberts is de laatste jaren getransformeerd van een traditionele technische toeleverancier tot een wat de onderneming zelf noemt een ‘focussed technology leader’, een nieuwe strategie met als segmenten installation technology, material technology, climate technology en industrial technology.
Nog een cyclisch aandeel met een geweldig trackrecord (slechts 1 winstwaarschuwing in de afgelopen 15 jaar). Dit aandeel was ongeveer gehalveerd vanaf zijn top. Reden voor ons om dit aandeel op te nemen in onze portefeuille op het moment dat wij een herstel van cyclische aandelen verwachtten.

Koop Heineken
Een bedrijf met een ijzersterke merknaam, veel belang in de corona gevoelige horecasector. Dit aandeel was fors afgestraft. Wij hebben het aandeel opgenomen in de portefeuille omdat lockdown maatregelen relatief snel werden versoepeld.

Koop Unibail Rodamco Westfield
Reeds bestaande positie in dit vastgoedfonds op lage niveaus uitgebreid

Koop AholdDelhaize
Wij waren eerder onze aandelen kwijtgeraakt doordat we er call-opties op hadden geschreven. Dit terwijl wij AholdDelhaize als een van onze kernposities zagen in tijden als de Coronacrisis

Koop Galapagos
Wij hadden Galapagos al langere tijd op onze watchlist staan. Wij denken nu op een aantrekkelijk koersniveau te zijn ingestapt. Galapagos is in onze ogen op dit moment een van de meest kansrijke aandelen in de farmaciesector.

Koop Just Eat Takeaway
Just Eat Takeaway doet een gedurfde overname in de Verenigde Staten. De koers van het aandeel daalde hierop met ruim 15% terwijl het bedrijf in onze ogen goed getimed de overstap maakt naar de andere kant van de oceaan. Mooie groeier voor de lange termijn. Wij hebben in een blog eerder al kort over de deal geschreven.

Jitse Groen troeft met zijn Just Eat Takeaway concurrent Uber af

Verkoop Heineken
De wereldwijde beurzen lieten een opmerkelijk snel herstel zien en wij konden in een tijdsbestek van ruim drie weken bijna 20% rendement maken op een defensief aandeel als Heineken. Soms is winst nemen aantrekkelijk zeker gezien de mogelijkheid van een langere periode van beperkingen voor wereldwijde horeca en evenementen door Corona.

Verkoop Aalberts
Wij vinden Aalberts een fantastisch mooi Nederlands bedrijf maar dit herstel van de koers ging wel erg hard. Wij realiseerden ruim 30% rendement binnen een maand. Wij wachten nieuwe instapkansen af.

Verkoop BMW
Wij vinden BMW de sterkste Europese automaker maar het herstel van de koers van het aandeel BMW ging eveneens erg hard. Wij realiseerden 30% rendement binnen een maand. Wij ook hier wachten nieuwe instapkansen af.

Verkoop SBM Offshore
Wij vinden SBM Offshore een aantrekkelijke naam om in te spelen op een herstel van de olieprijs. Dit herstel ging echter sneller dan verwacht en ook hier geldt dat wij met bijna 30% in 4 weken tijd winst hebben genomen.

wesley