OUR BLOG

20 jun 2019

Juni 2019

Zoals eerder gemeld hebben we uit voorzorg onze belangen in aandelen in aanloop naar de zomer wat afgebouwd, om meer ruimte te maken voor hedgefunds. Uit angst voor toenemende politieke spanningen en door een gebrek aan bedrijvennieuws leek het ons verstandig om defensiever gepositioneerd de zomer in te gaan.

Dat dit niet zonder reden was werd halverwege de maand mei bevestigd toen Donald Trump middels een van zijn befaamde tweets te kennen gaf, dat de handelsbesprekingen met China stroef verliepen en dat hij per direct de invoerrechten ging verhogen. Juist op het moment dat de wereld dacht dat beide leiders op het punt stonden een handelsverdrag te sluiten, verhoogden Amerikanen de invoerrechten van 10% naar 25% op USD 250 miljard aan Chinese goederen. Invoerrechten op nog eens USD 300 miljard staan op de agenda, maar hier moet nog een definitief besluit over worden genomen.

Daarnaast werden de pijlen van Donald Trump ook gericht op Chinese technologiebedrijven. Zo werd een van ’s werelds grootste technologiebedrijven, Huawei, volledig in de ban gedaan op verdenking van spionagepraktijken. China slaat terug met invoerrechten op USD 60 miljard handel, een importstop op soja, een dreigende importstop op tarwe en een dreigende exportstop op zeldzame metalen.

Amerikaanse handelsrelaties met de rest van de wereld worden ook elke keer weer op de proef gesteld, zoals die met Mexico en India. Europa en Japan worden voorlopig nog even ontzien, maar met Donald Trump weet je het nooit.

De handelsperikelen hebben de Amerikaanse reële economie vooralsnog niet geraakt, het consumentenvertrouwen ligt nog steeds op een hoog niveau en de belangrijke inkoopmanagersindex ligt nog steeds boven de 50, wat duidt op groei. In de Eurozone werden tussen de handelsconflicten, de voortslepende Brexit en de rebellerende Italianen door , ook nog de Europese verkiezingen gehouden. Men was bang dat de middenpartijen veel zouden verliezen, waardoor besluitvorming zeer moeizaam zou kunnen worden. Maar uiteindelijk beleef het verlies in het Europees parlement van de middenpartijen beperkt.

De economie in de Eurozone liet in het eerste kwartaal enig herstel zien. De Duitse economie groeide bijvoorbeeld het 1e kwartaal met 0,4% na een nulgroei in het 4e kwartaal van 2018. Het Europese consumentenvertrouwen liet ook een stijging zien.

Centrale Banken
Begin mei liet de FED, ondanks druk van president Trump, de rentetarieven ongewijzigd. Maar mede als gevolg van de oplopende handelsoorlog, komen er steeds meer berichten dat de FED de rente zal verlagen zodra de Amerikaanse economie verslechterd. Beleggers verwachten dat de Fed de rente een of meerdere keren gaat verlagen dit jaar.
Ook de ECB heeft aangekondigd dat het zijn ruime monetaire beleid nog enige tijd zal voortzetten en zelfs zal uitbreiden, als de inflatie weer afneemt. Het lukt de ECB maar niet om de inflatie op het gewenste niveau te krijgen van net onder de 2%. De Nederlandse tienjaars-rente is nu zelfs negatief geworden.

Resumerend kunnen we stellen dat er een wereldwijde handelsoorlog is uitgebroken maar dat de beurzen ondanks een tijdelijke dip in mei, hier weinig last van hebben gehad. De Amerikaanse beurzen noteren zelfs rond hun recordniveaus. In Europa ziet het er allemaal een stuk minder rooskleurig uit op de beurzen. Het lijkt er langzamer hand op dat Europa het grootste slachtoffer wordt van de handelsoorlog. Chinese bedrijven dumpen hun producten nu op onze markten waardoor het voor de Europese industrie steeds lastiger wordt om concurrerend te blijven. Onze Europese beleggingen hebben het dan ook moeilijk, met name onze investeringen in de Europese bankensector en de grondstoffensector drukken ons rendement. Europa is al lange tijd stukken goedkoper dan de VS, maar deze onderwaardering lijkt vooralsnog alleen maar groter te worden.

Mutaties
Koop Antaurus Fund
Begin mei is het Antaurus Fund daadwerkelijk geboekt in onze portefeuilles.
Zie onze blog: https://www.noordamvb.nl/beleggen-in-long-short-equity-hedgefunds/

Verkoop Philips
Het aandeel Philips bleef in de recente terugval redelijk liggen, een mooie kans om de winst op onze positie in Philips te verzilveren. En geld vrij te maken voor een andere belegging.

Verkoop Wirecard
Het aandeel Wirecard is de laatste tijd een prooi van speculanten. Veel geruchten en (valse) beschuldigingen doen het aandeel fors bewegen. We hebben dit jaar al eerder positie gehad in dit aandeel. Eind maart hadden we opnieuw een positie ingenomen, daarvan hebben we nu met een mooi rendement afscheid genomen.

Koop Facebook
Na een moeilijk 2e halfjaar in 2018, waarbij Facebook veel negatief in het nieuws kwam door privacy schendingen, verraste Facebook met mooie cijfers over het 1e kwartaal van 2019. Een andere reden om het aandeel Facebook op te nemen in de portefeuille is dat serieus bezig zijn met een eigen cryptomunt. Als je bedenkt dat deze munt beschikbaar komt met steun van partijen als VISA, Mastercard, PayPal, UBER en Booking.com aan 2,5 miljard gebruikers is dit een geweldige kans.

Koop Salesforce.com
Salesforce is wereldwijd de leider in cloudbased CRM software. Pakketten die weer uit te breiden zijn met specialistische software. Software in abonnement vorm, dit betekent elke maand per gebruiker cashflow (recurring revenu). De onderneming kwam met beter dan verwachte 1e kwartaalcijfers, door de aankoop van branchegenoot Tableau is de koers iets onder druk komen te staan. Een mooi moment om in te stappen.

Vooruitblik
Zoals al eerder aangegeven is de markt onrustig. Het sentiment slaat gemakkelijk om als er nieuwe ontwikkelingen zijn in de handelsperikelen. Zowel naar boven als naar beneden. Het blijft lastig om daar een voorspelling over te doen. Uiteindelijk zijn alle partijen gebaad bij een oplossing, maar hoe langer die uitblijft hoe meer het de wereldeconomie zal schaden. De voorslepende Brexit helpt ook niet mee voor de gemoedsrust van beleggers. Wat wel een bodem onder de markt legt, zijn de signalen van “alle” centrale banken. Zowel de FED, de ECB als de Chinese centrale bank zijn bereid om te blijven stimuleren en dit zelfs uit te breiden. Dit betekent lage(re) rentes de komende tijd en dit is uiteindelijk goed voor aandelen.
Bij kansen in de markt willen wij onze aandelenpositie dan ook voorzichtig uitbreiden.

Save the date! (we gaan tennissen!)
Na het succes van vorige edities hebben we besloten om ook dit jaar weer eens een gezellig tennistoernooi te organiseren. Dit keer in combinatie met de snel in populariteit toenemende sport Padel. Reserveer dinsdag 16 juli maar in de agenda.

Programma dinsdag 16 juli:
14.30 inloop
15.00 aanvang toernooi
16.00 Kennismaking met de sport Padel
18.00 borrel
19.00 BBQ

Adres: tennisvereniging “De Eemslag”, Bikkersweg 100,3752 WV Bunschoten Spakenburg.

Wilt u zich opgeven door een mail te sturen naar info@noordamvb.nl

wesley