OUR BLOG

15 jul 2020

Juli 2020


De situatie in de wereld is weinig veranderd sinds onze laatste nieuwsbrief. De aandelenmarkten bleven positief gestemd, al is de opmars af en toe met horten en stoten. Centrale banken en overheden blijven de economie volop steunen en cijfers met betrekking tot het Coronavirus blijven grillig. In China en Europa lijkt het redelijk onder controle, maar in Noord- en Zuid-Amerika stijgt het aantal besmettingen nog fors. Inmiddels staan wij voor de aanvang van het cijferseizoen (halfjaarcijfers) en noteren veel indices wereldwijd nog maar enkele procenten negatief dit jaar.

Steun centrale banken en overheden
De massale steunmaatregelen van de centrale banken geven de aandelenmarkten ongetwijfeld de meeste steun. Zij pompen enorme hoeveelheden geld in het financiële systeem door massaal (bedrijfs)obligaties te kopen, uiteindelijk vloeien deze liquiditeiten ook naar de aandelenmarkten. Het verlagen of extreem laag houden van de rente heeft als gevolg dat aandelen steeds aantrekkelijker worden ten opzichte van andere beleggingscategorieën. Er blijven immers maar weinig alternatieve beleggingen over die nog rendement opleveren.
Verder helpen de steunpakketten van de overheid het consumentenvertrouwen en daarmee de consumentenbestedingen voorlopig op peil te houden.

Hoop op coronavaccin
Het aantal Covid-19 besmettingen wereldwijd loopt nog altijd hard op, met recordaantallen per dag in de Verenigde Staten. Inmiddels zijn daar ruim 3,3 miljoen besmettingen. Natuurlijk wordt er veel meer getest dan in het begin van de pandemie en lijkt het virus een stuk minder dodelijk dan aanvankelijk werd gedacht. De hoop is, dat er snel een werkend vaccin of medicijn op de markt komt. Afgelopen week kwam Gilead Sciences met hoopvolle onderzoeksdata over het virusremmer Remdesivir. Ook het potentiële vaccin van de Britse farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford wordt als een van de meest veelbelovende vaccinkandidaten gezien.

Cijferseizoen
Zoals eerder gezegd staan wij voor aanvang van het cijferseizoen. Duidelijk zal worden hoe hard bepaalde sectoren en bedrijven zijn geraakt in het 2e kwartaal. In dat kwartaal waren de wereldwijde lock downs immers het heftigst. Nog belangrijker dan de halfjaarcijfers zullen de verwachtingen voor het komende halfjaar zijn. Als bedrijven hun omzet in het 2e halfjaar weer scherp zien stijgen (V-shape), zal dat de optimistisch stemming van de afgelopen weken bevestigen en zit er wellicht nog meer in het vat.

Het herstel van de portefeuilles heeft de afgelopen weken sterk doorgezet. De keuze voor hoofdzakelijk beleggingen in de sectoren Food, Healthcare en Technology lijkt zich uit te betalen. Verder konden onze beleggingen in Aegon en ASR profiteren van de mededeling van de
Nederlandsche Bank dat verzekeraars weer dividend mogen uitkeren. Het sterkt ons ook in de overtuiging dat verzekeraars minder hard worden geraakt dan de banken in deze crisis.

Mutaties

Koop Aalberts
Nadat wij begin juni op onze eerste positie Aalberts winst hadden genomen, kregen we de mogelijkheid om op een lager niveau opnieuw in te stappen.

Koop Unilever
Wij hebben onze positie in deze multinational verder uitgebreid. Wij denken dat grootste risico’s voldoende zijn in geprijsd. Verder komt er misschien wat fantasie in het aandeel, nu Unilever definitief heeft gekozen voor Groot Brittannië als vestigingsplaats en daarmee wat beschermingsconstructies komen te vervallen.

Verkoop Amundi Emerging Markets Bond
Om het risico in onze obligatiebeleggingen te verkleinen, hebben wij dit fonds wat belegt in obligaties uit opkomende economieën verkocht, tijdens de recente onrust door Corona is dit fonds te fragiel gebleken.

Vooruitblik
Voor de komende periode blijven wij voorzichtig, wij investeren voornamelijk in de eerder genoemde “corana-proof” sectoren, met op de juiste momenten een uitstapje richting meer cyclische bedrijven (Aalberts). Zoals besproken hebben we het Amundi Emerging Market Bond Fund verkocht, wij willen deze vrijgekomen gelden herinvesteren richting inflatie gerelateerde staatsleningen.

TV-debuut
Noordam Vermogensbeheer maakt haar TV-debuut. Wij zijn deze zomer namelijk te gast bij het TV-programma OndernemersLounge op RTL 7.

Dit programma is zes weken lang te zien op zondagmorgen van 10.00 uur tot 11.30 uur op RTL7. De 1e uitzending is komende zondag 19 juli.

Wij als Noordam Vermogensbeheer zullen ons in dit programma presenteren en onze visie op ons vakgebied geven.

wesley