OUR BLOG

17 aug 2018

Juli 2018

Ook de maand juli werd nog steeds gedomineerd door de dreigende escalatie van de handelsconflicten. Hoewel de macro- en bedrijfseconomische cijfers boven verwachting sterk zijn, blijft de internationale politiek voor onzekerheid zorgen.
De sterk bekoelde relatie tussen Trump en de Europese regeringsleiders leek halverwege afgelopen maand weinig te verbeteren. Tijdens de NAVO-top van 11 en 12 juli hamerde Trump opnieuw op het verhogen van de defensie uitgaven van de bondgenoten in de NAVO.
Enkele dagen later kwam de enorme boete van de Europese Commissie voor Alphabet, de moedermaatschappij van Google. De boete van EUR 4,3 miljard was het bedrijf op 18 juli opgelegd vanwege oneerlijke concurrentie met het mobiele besturingssysteem Android. Deze boete werd door Trump weer gezien als een bewijs dat de Europese Unie tegen Amerika is.

De verwachtingen waren daarom ook niet hooggespannen toen Europese Commissie voorzitter Jean-Claude Juncker eind vorige maand naar de VS afreisde voor een gesprek met president Trump over het handelsconflict. Eerder had Trump de EU al bestempeld als een vijand op handelsgebied en gedreigd met verdere heffingen op Europese auto’s. Onverwachts kwamen beide leiders toch overeen om te werken naar een situatie zonder handelsbarrières en de bestaande heffingen af te breken. De recente heffingen door de VS op Europees staal en aluminium en door de EU op enkele typisch Amerikaanse producten, zijn echter nog niet teruggedraaid.

Ondanks de politieke onrust laat de Amerikaanse economie overwegend sterke cijfers zien. Door de Amerikaanse belastingverlagingen in december 2017 hebben bedrijven in de VS de afgelopen maanden recordwinsten laten zien. Tevens is het consumentenvertrouwen, zoals gemeten door de consumentenvertrouwensindex van de University van Michigan, al maanden op niveaus vergelijkbaar met de hoogste niveaus gemeten in de afgelopen twaalf jaar. De U.S. inkoopmanagersindex, een goede indicator van toekomstige economische ontwikkelingen, daalde licht van 56,2 in juni naar 55,7 in juli. Dit niveau is nog altijd ruim boven het neutrale niveau van 50 en duidt op positieve economische verwachtingen.
Ook de inkoopmanagersindex voor het eurogebied blijft op een hoog niveau van 54,3 in juli, licht lager dan het niveau van 54,9 in juni.

Mutaties juli
In de maand juli hebben wij 2 transacties in de portefeuilles doorgevoerd.

Koop Econocom
Na een winstwaarschuwing werd de koers van dit aandeel gehalveerd. Aangezien zij vasthouden aan € 120 miljoen winst voor dit jaar, vinden wij de negatieve koersreactie overdreven en hebben wij het aandeel gekocht. Met € 30 miljoen inkoop eigen aandelen hervat Econocom een al 10 jaar lopend voor aandeelhouders fantastisch concept: uit de CF aandelen opkopen, intrekken. Op huidige bodemprijzen kunnen ze maar liefst meer dan 10 miljoen aandelen inkopen en intrekken. Ook hebben wij eind juli nog een mooi dividend van 0,12 gekregen, op de huidige koersen toch mooi ruim 4%.

Verkoop GrandVision

Nadat GrandVision’s Duitse concurrent met een flinke winstwaarschuwing kwam hebben wij eind juli besloten het aandeel te verkopen. Na een dieptepunt in februari, waarbij de koers onder de € 18,00 was gekomen, liet het aandeel in mei een mooi herstel zien. Dit herstel werd niet doorgezet en stokte rond de € 20,00. Uit bezorgdheid voor tegenvallende 2e kwartaalcijfers, hebben wij het aandeel voor de cijfers verkocht.

Vooruitblik

Ondanks alle politieke onrust, blijft de economie het goed doen. De meeste bedrijven presteren beter dan verwacht en zijn positief voor de komende periode. Zolang bezorgdheid over een eventuele handelsoorlog het ondernemersvertrouwen niet sterk aantast, zien wij genoeg redenen om ook positief te blijven. Wij verwachten dat China en de VS uiteindelijk zullen toewerken naar een oplossing van het handelsconflict, aangezien beide landen daar een belang bij hebben. Er zijn ook positieve ontwikkelingen op dit gebied te melden voor Europa. Terwijl de VS de handelsverhoudingen met de rest van de wereld op scherp zet, hebben de Japanse premier Shinzo Abe, de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, en de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, begin juli hun handtekeningen gezet onder een vrijhandelsakkoord en strategisch partnerschap. Dit akkoord creëert een vrijhandelsgebied voor 600 miljoen mensen en bijna een derde van de wereldeconomie.

Voorlopig blijft ook de rente op een laag niveau en geldt (zeker) voor Europa dat er weinig alternatieven zijn voor aandelen. Door deze lage rente liggen vastgoedprijzen weer op of zelfs boven het niveau van 2007. De openstaande vacatures staan ook op record niveaus. Dit alles zorgt voor een hoog consumentenvertrouwen, wat de economie goed zal doen.

Aan de andere kant zullen we onrustige periodes zien door spierballentaal van de verschillende politieke leiders (Trump, Erdogan, Poetin enz.) en de steeds dichterbij komende (harde) Brexit.

Dit alles vraagt om een actieve aanpak van de portefeuilles, zonder dat we ons laten leiden door emoties en de waan van de dag.

wesley