OUR BLOG

11 jun 2020

Jitse Groen troeft met zijn Just Eat Takeaway concurrent Uber af

Just Eat Takeaway heeft zich voorgenomen te fuseren met het Amerikaanse Grubhub. Is het een meesterzet of wordt de US een grote deceptie voor Just Eat Takeaway? Het fusievoorstel van Jitse Groen wordt door ons in ieder geval wel met gejuich ontvangen. Waar de media doet suggereren dat er met miljarden gesmeten wordt is dit niet anders dan een fusie waarbij Just Eat Takeaway voor ongeveer 67% inlegt en Grubhub ongeveer 33%. De fusie tussen deze twee partijen zorgt er voor dat het grootste bedrijf ontstaat op het gebied van food delivery (althans buiten China).De markt voor maaltijdbezorging groeit enorm en deze trend is nog lang niet teneinde.

In de weken voorafgaand aan de fusie waren de twee bedrijven samen ongeveer €18,5 miljard euro waard. Afgaand op de huidige beurskoersen is dit nog steeds zo en wordt er (nog) geen waarde gehecht aan de toegenomen schaalvoordelen en de mogelijke synergievoordelen. Een bijkomend voordeel is dat de CEO en founder van Grubhub, Matt Maloney, de Amerikaanse divisie van het bedrijf gaat leiden. Maloney is, net als Jitse Groen, een pioneer op het gebied van food delivery en heeft een uitstekend track record. Hiermee heeft het bedrijf zowel in Europa als in Amerika een zeer sterk, ondernemend, managementteam.

Wij verwachten dat de koers van Just Eat Takeaway de komende weken zal herstellen naar het koersniveau van voor de voorgenomen fusie (€100). Just Eat Takeaway bleek in het verleden meermaals zeer goed in het presenteren van haar strategie. Wij verwachten dat zij dan ook snel zullen duidelijk maken welke voordelen deze deal biedt. Soms duurt het even voordat analisten en institutionele beleggers overtuigd zijn, maar als iemand overtuigend kan zijn dan is het Jitse Groen wel.

Wij hebben vandaag positie genomen in aandelen Just Eat Takeaway. Wij denken dat de deal op dit moment nog onvoldoende op waarde geschat wordt. Wel is er nog een kleine kans dat er alsnog een bieding overheen komt van de concurrentie en dan is het de vragen hoe Just Eat Takeaway zal reageren. Druipen ze af dan kan de koers alsnog terug naar oude niveaus, verhogen ze hun bieding dan kan de koers wellicht verder dalen. Noordam Vermogensbeheer heeft positie genomen in Just Eat Takeaway.

wesley