OUR BLOG

05 feb 2021

Januari 2021

Ondanks de huidige situatie in de wereld is het jaar 2021 voor de Noordam klanten goed begonnen. Vrijwel alle portefeuilles staan in de plus, ondanks het feit dat de meeste beurzen in januari in de min eindigden. Nog steeds is technologie in trek, ondanks verhalen over sectorrotatie. Na een sterke start kwam de omslag in de tweede helft van de maand grotendeels veroorzaakt door negatief nieuws omtrent de vaccinatieprogramma’s. Een pandemie op wereldschaal is niet eerder voorgekomen, dat er tegenslagen zullen zijn lijkt dan ook niet meer dan logisch.

In de eerste helft van de maand keken de financiële markten vooruit naar het post-corona tijdperk hetgeen het herstel van de winstgevendheid van de meeste ondernemingen zou moeten betekenen. Terwijl in de eurozone de dienstensectoren nog hard worden geraakt door de lockdowns, heeft de industrie de wind weer in de rug door de aantrekkende vraag vanuit het buitenland. Met name de export naar China ontwikkelt zich voorspoedig, hoewel sterk stijgende prijzen voor containervervoer door logistieke problemen een remmende werking hebben. In vrijwel alle landen is als gevolg van aanzienlijk lagere bestedingen veel spaargeld ‘beschikbaar’ om weer besteed te worden zodra Corona achter ons ligt. Financiële markten kijken vooruit, dit zal ook nu niet anders zijn. Bovendien vallen de macro-economische cijfers mee ten opzichte van de verwachtingen.

Het cijferseizoen is inmiddels losgebarsten, tot nu toe worden de winstcijfers positief ontvangen. De economie herstelt onder aanvoering van de industrie en met name in de VS lijken de economische indicatoren een positieve trend aan te geven. Het consumentenvertrouwen is over het algemeen nog laag, maar bijvoorbeeld in China al geheel hersteld.

Ondanks de snelle stijging van de meeste indices zien wij nog voldoende kansen. Veel kwaliteitsnamen zijn nog aantrekkelijk gewaardeerd en negatieve koersreacties kunnen juist aanleiding zijn om posities op te bouwen dan wel uit te breiden. Verder zullen wij niet aarzelen om op bestaande posities winst te nemen bij overreacties naar boven.

Koop UCB:
Na een in onze ogen ongefundeerde koersdaling kochten wij UCB. UCB is een Belgisch farmaceutisch bedrijf. Het is actief in de ontwikkeling, productie, commercialisering en distributie van innovatieve farmaceutische en biotechnologische producten op het terrein van ziekten voor het centrale zenuwstelsel (epilepsie, reuma en Parkinson), allergieën, immuniteitsstoornissen en oncologie. Wij zijn enthousiast geworden nadat UCB haar pijplijn heeft uitgebreid met de overname van het Amerikaanse Ra Pharmaceuticals (spierziekten).

Barrick Gold
In december hebben wij positie genomen in de op een na grootste goudproducent van de wereld Barrick Gold. Op het moment van aankoop waren wij nog afwachting van een groot Amerikaans stimuleringspakket om de economie te laten draaien. Het verruimen van de geldhoeveelheid zou in onze ogen moeten zorgen voor meer inflatie op termijn. De reactie van de goudprijs op het uiteindelijk goedgekeurde stimuleringspakket in de VS viel ons tegen. Hierop is ook de koers van Barrick Gold na aankoop gedaald. Recent hebben we, tien procent lager qua koers, de positie iets verder uitgebreid. Wellicht goed om te weten dat Warren Buffet ook positie heeft genomen in Barrick Gold. Hij stapte nog redelijk klein in waardoor wij er rekening mee houden dat hij dit op termijn zal uitbreiden.

Verkoop Just Eat Take Away en Netflix
We hebben het afgelopen beursjaar goed weten te profiteren van enkele beleggingen die juist excelleerden door de uitbraak van Corona. Met zicht op de eerste versoepelingen in de wereld en de uitrol van de vaccins hebben wij besloten onze belangen in Netflix en Just Eat Takeaway te verkopen. Wij hebben hier mooie resultaten op behaald. Wij vinden het nog steeds mooie bedrijven maar houden rekening met flinke koersdruk wanneer wij terugkeren naar het oude normaal.

Vooruitzicht
Wij zitten midden in het eerste kwartaalcijfer seizoen en het beeld is rooskleuriger dan velen hadden verwacht. Met name bij de grote technologiebedrijven zit de groei ingezet in Coronatijd er nog volop in. Hierdoor is ons gevoel dat koersen van aandelen in die sector te hard zijn opgelopen eigenlijk volledig weggenomen.
Verder zien wij recent en wereldwijd signalen van versoepelingen van maatregelen en wordt er voorzichtig gekeken naar het heropenen van winkels en horeca in de wereld. In Nederland voeren wij wat dat betreft nog een conservatiever beleid, maar ook hier verwachten wij in de loop van het jaar versoepelingen. De consequenties van het teruggaan naar een normale samenleving proberen wij vanuit beleggersoogpunt zo goed mogelijk in te schatten.

Naast aandelen zijn wij natuurlijk ook continu op zoek naar interessante defensieve beleggingen. Nu hebben wij recent positie genomen in een MKB-obligatiefonds waarover wij binnenkort meer uitleg zullen geven. Daarnaast hebben wij een nieuw Nederlands hedgefund in het vizier waarin wij willen beleggen zodra er AFM-toestemming is. Voor beleggers die nog op zoek zijn naar alternatieven voor sparen, hebben wij dan ook weer meer mogelijkheden. Mocht u alvast meer willen weten over het MKB-obligatiefonds of het betreffende hedgefund dan kunt u natuurlijk telefonisch contact met ons opnemen.

 

Disclaimer:
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is of je je inleg deels of zelfs helemaal verliest. De mate van risico verschilt per belegging.

wesley