OUR BLOG

28 jan 2020

Januari 2020

Het positieve sentiment van de afgelopen maanden kreeg een vervolg in de maand december. Het beursjaar 2019 werd daarmee, ondanks alle onrust door de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China en de wel of niet “harde” Brexit, een prachtig beursjaar. Wel moet worden opgemerkt dat er veel verschil in rendement was tussen de verschillende sectoren, meer daarover in onze blog.
De eerste week werd de richting bepaald door de moordaanslag op generaal Qassem Soleimani en het neerhalen van een Oekraïens passagierstoestel. De onrust in het Midden Oosten laaide op, er werd zelfs hier en daar gesproken over een Derde Wereldoorlog. Gelukkig is de spanning wat afgenomen maar het blijft een licht ontvlambaar kruitvat. De afgelopen dagen is het Corona virus leading news. China heeft al 2 miljoenen-steden min of meer in quarantaine geplaatst en neemt ondertussen steeds meer maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Beperkt openbaar vervoer, het annuleren van evenementen e.d. zijn allemaal van invloed op het koopgedrag van de consument. Vooralsnog reageert de markt mild, maar wij zijn voorzichtig met bedrijven die afhankelijk zijn van Zuid-Oost Azië. Denk aan luxe goederen, reizen e.d..

Verder valt de draai in de rentetarieven op. Net nu de negatieve spaarrente in het nieuws is lijkt de lange rente (10 jaars) uit te bodemen. Na een forse en lange rentedaling de afgelopen jaren tot beneden nul in een aantal Europese landen is deze recent wat aan het oplopen. De inflatie trekt in een aantal landen aan en de economie lijkt in Europa ook weer wat op te krabbelen. De 10-jaars Nederlandse Staat rente is opgelopen van -0,8 % naar -0,2%.
De komende weken barst het cijferseizoen los en weten wij of het optimisme van de afgelopen tijd gerechtvaardigd was. De lat ligt niet hoog, veel bedrijven waren voorzichtig na een moeizaam 3e kwartaal. Het sentiment is vooralsnog optimistisch.

Mutaties

Bijkopen Unilever
Wij hebben na licht teleurstellende omzetcijfers ons belang in Unilever met ongeveer 1/3 vergroot. Unilever is een defensief aandeel met een bovengemiddeld dividendrendement.

Koop Ned. Staat 2023
Vanaf 1 januari rekent InsingerGilissen een rentevergoeding over cashgeld reden voor ons om dit voorlopig te stallen in een kortlopende Nederlandse staatslening. De hoge mate liquiditeit en het defensieve karakter maakt dit een ‘voorlopig’ goed alternatief

Koop Diageo
Diageo is ‘s werelds grootste in de drankensector. Met name in het luxe segment zijn zij met hun whisky, cognac en een groot belang in champagnehuis Moet & Chandon sterk vertegenwoordigd. Op de beurs is Diageo recent gedaald van ongeveer £38,00 naar £31,00 zonder noemenswaardig negatief nieuws. Alleen de protesten in Hong Kong van het afgelopen jaar hebben daar voor mindere verkopen gezorgd, op het totaal is de invloed echter zeer beperkt. Een mooi instapmoment om een kwaliteitsnaam toe te voegen.

Verkoop ABN Amro
Het wil maar niet vlotten met bankaandelen en er verzamelen zich steeds meer bedreigingen voor onze banken. Denk hierbij aan toenemende concurrentie van fintech bedrijven, strengere wet- en regelgeving en een slecht renteklimaat. ABN Amro was 15% opgelopen in korte tijd waardoor wij de kans kregen om er toch nog redelijk gunstig uit te komen.

Koop Richemont
Wij hebben recent ons aandelenbelang uitgebreid door een belang te nemen in Richemont, een van werelds grootste spelers in de luxe goederen sector. Richemont kwam recent met uitstekende cijfers en is aantrekkelijk gewaardeerd, ondanks onze terughoudendheid ten aanzien van de sector.

Verkoop Flow Traders
We hebben eind vorig jaar Flow Traders op een laag niveau teruggekocht, na dit begin 2019 hoog te hebben verkocht. De achterliggend gedachte was om in aanloop naar het 4e kwartaal een belegging te hebben die zou profiteren van een toenemende volatiliteit. Nu is de beurs erg rustig gebleven en bracht de concurrentie matige berichten over de sector naar buiten. Reden voor ons om voorafgaand aan de cijfers eieren voor ons geld te kiezen.

Koop ASR
Waar we ons belang in bankaandelen hebben verkleind hebben we wel meer vertrouwen gekregen in verzekeraars. Voor hen zijn de omstandigheden in 2019 gunstig geweest. ASR wordt door diverse analisten als grote kanshebber gezien voor 2020.

Verkoop Wirecard
Wij hebben Wirecard verkocht omdat we een mooie winst konden realiseren, terwijl wij nog steeds zitten te wachten op openheid van zaken met betrekking tot eventuele frauduleuze handelspraktijken in Azië. Dit duurt in onze ogen veel te lang en we nemen het zekere voor het onzekere.

Vooruitblik
Ondanks dat we op korte termijn turbulentie kunnen verwachten door het Coronavirus, zijn wij positief gestemd voor aandelen in het komende beursjaar. Wij hebben recent onze visie op onze website geplaatst waarin wij dieper ingaan op de verschillende assetclasses. Zie hiervoor: https://www.noordamvb.nl/outlook-2020/.
Verder vindt u onderaan onze nieuwsbrief nog een recent blog over Netflix, geschreven door Laurens Ockhuisen van het Imagine Fund.

wesley