OUR BLOG

14 jan 2019

Januari 2019

Nadat eerder dit jaar de beurzen van Europa en de opkomende markten het zwaar te verduren kregen, verloren de afgelopen periode nu ook de Amerikaanse beurzen flink terrein. Dit was vooral opvallend aangezien begin oktober de S&P 500 en de Dow Jones index nog recordstanden bereikten. De uitverkoop in het vierde kwartaal was breed en in vrijwel alle sectoren. Al werden bedrijven met een cyclische blootstelling aan de economie agressiever verkocht dan de defensieve sectoren. Het lijkt alsof veel marktpartijen het standpunt hebben dat een recessie om de hoek ligt en niet langer willen beleggen in cyclische bedrijven. Verder zie je in een decembermaand met minder liquiditeit (veel partijen hebben de boeken eind december al gesloten) sneller heftige koersuitslagen.

De Dow Jones verloor het afgelopen kwartaal bijna 12 %. Europa bleef in dezelfde periode niet achter, de Eurostoxx 50 daalde met bijna 12% % ook fors.

Een korte opsomming van de resultaten van diverse aandelenindices over heel 2018 leveren wel een veel somberder beeld voor Europa op:
AEX: -10%
DAX: -18%
Eurostoxx 50: -15%
Dow Jones: – 5%
S&P 500: – 6%

Naast de bekende zorgen over het FED beleid, het handelsconflict tussen de VS en China en de onzekerheid over de naderende Brexit, nemen nu ook de zorgen over de groei van de bedrijfswinsten en die van de algehele economie in 2019 onder beleggers toe. Dit ondanks dat het derde kwartaalcijferseizoen zeker niet slecht was. De teleurstelling van de markt zat hem vooral in het feit dat veel bedrijven terughoudender werden in hun vooruitzichten. Dit leidt er weer toe dat analisten hun winstverwachtingen voor 2019 naar beneden aan het bijstellen zijn.

Ondanks dat de economische data de laatste maanden wereldwijd een afzwakking laten zien, wijzen de meest indicatoren nog steeds op groei. Een afzwakking van deze groei is na 10 jaar herstel van de kredietcrisis best begrijpelijk maar daardoor is een recessie in 2019 nog steeds niet aannemelijk. In de VS is het vertrouwen van zowel producenten als consumenten nog steeds hoog en nemen de investeringen zelfs toe. Deze positieve indicatoren zijn uiteraard kwetsbaar voor politieke ontwikkelingen. De Brexit blijft zolang er geen duidelijkheid komt een bron van zorg, evenals de handelsbesprekingen en acties van president Trump. Nog duidelijker voelbaar is het effect van de handelstarieven, met name voor landen die afhankelijk zijn van de industrie (o.a. Duitsland) en Azië. Al deze ontwikkelingen kunnen uiteraard wel ten koste gaan van het vertrouwen van producenten en consumenten.

Mutaties december

Verkoop Genmab
Vanwege het zeer onrustige beursklimaat in december hebben we onze positie in Genmab verkocht. Biotech aandelen zijn extra kwetsbaar in onrustige tijden. Aangezien het aandeel redelijk was blijven liggen, en wij onze liquiditeitspositie wilde vergoten hebben we besloten Genmab te verkopen.

Koop Philips
Wij hebben onze positie in Philips vergroot gezien de goede kansen die de medische sector zal bieden ongeacht het economisch klimaat. Wij hebben eerder een kleine eerst positie ingenomen en konden nu in het negatieve beursklimaat bijna 15% lager bijkopen.

Koop ArcelorMittal
ArcelorMittal, wereldwijd marktleider in de staalindustrie is in het beursgeweld gedaald van ruim € 30 gedaald naar een dieptepunt onder de € 18. Arcelor Mittal is een goed gepositioneerd bedrijf en met een door ons verwacht handelsakkoord moet het aandeel hard kunnen herstellen. We hebben dit aandeel bijgekocht.

Koop ASML
ASML kwam na de prima 3e kwartaalcijfers met een uitstekende middellange outlook. De niet te stoppen technologische revolutie gaat kan simpelweg niet zonder de machines van ASML. Mede door het negatieve beurssentiment ging het aandeel hard omlaag. Wij denken dat dit tijdelijk is en hebben onze positie in ASML uitgebreid.

Doorrol ING
De ING put december 2018 € 14, die we vorig jaar hebben geschreven/verkocht, hebben we doorgerold naar juni 2019. Wij blijven positief over ING. Met een dividend rendement van ruim 7% moet dit de winnaar van 2019 worden.

Vooruitblik
Omdat wij op korte termijn geen recessie verwachten, achten wij een langdurige negatieve beurs niet aannemelijk. De groei van de wereldeconomie houdt vooralsnog, weliswaar in een lager tempo, aan. Hierdoor zal ook de winstgroei doorzetten. Afgelopen jaar was de winstgroei erg hoog, maar toch zijn de waarderingen van de bedrijven enorm gedaald, waardoor er dus al veel slecht nieuws ingeprijsd lijkt.
Zelfs de koers-winstverhouding van Amerikaanse aandelen ligt nu onder het historische gemiddelde. De waardering in de VS ging door de hoge winstgroei van ruim 18 x de winst begin 2018 naar ruim 15 x de winst nu. Voor de aandelen uit de andere regio’s liggen de waarderingen nog veel lager. Met 11 de winst voor de opkomende landen en een ruime 12 x de winst voor de Europese aandelen. De Europese aandelen prijzen nu een winstdaling in van rond de 10% in 2019, tegenover analistentaxaties van een winstgroei van 10%. De winsttaxaties zijn wellicht te optimistisch, maar een forse winstdaling lijkt ons weer te negatief.

Voor 2019 hebben enkele duidelijke strategische keuzes gemaakt in onze portefeuilles waarover u meer kunt lezen in ons blog Outlook 2019:

De huidige correctie op aandelenmarkten biedt uitstekende koopkansen. Beleggers die eerder overwogen om wellicht meer te gaan beleggen die zouden deze fase moeten aangrijpen om laag bij te kopen. Het doel voor dit jaar is om de verliezen uit 2018 zo snel mogelijk in te lopen zodat we uw vermogen weer kunnen laten groeien

wesley