OUR BLOG

10 jan 2017

Januari 2017: Eindelijk rust voor beleggers

blog-januari-beleggers-noordam

Na een mooie decembermaand kunnen we alsnog terugkijken op een goed beleggingsjaar. Wie had dat gedacht na dat beroerde 1e kwartaal. Het is voor het tweede jaar op rij zeer volatiel geweest. De macro-economische agenda heeft vol spannende kwesties gestaan. Na Donald Trump, de Brexit, de Italiaanse verkiezingen en de verlenging van het ECB rente-beleid lijken we nu dan eindelijk in rustig vaarwater gekomen te zijn.

De maand januari is stabiel van start gegaan met kleine plussen op de aandelenmarkten en een licht dalende rente. Voor de korte termijn verwachten wij dan ook geen extreme uitslagen, al is dit slechts gebaseerd op de macro-economische agenda. Het enige belangrijke event op de agenda is de inauguratie van Donald Trump. Sceptici maken zich zorgen over de speeches die komen gaan. Wij denken echter dat het juist voor een positieve impuls kan zorgen. Via zijn Twitter-account houdt Donald Trump beleggers bijna dagelijks bezig met berichtgeving over Amerikaanse bedrijven die ervoor kiezen om meer te gaan investeren in Amerikaanse productiecapaciteit.

Het wachten is nu op de belastingmaatregelen die hij heeft beloofd tijdens verkiezingscampagne. Wij achten de kans groot dat hij hier op korte termijn meer over gaat roepen. De 20.000 puntengrens lijkt dan ook snel doorbroken te gaan worden. Op de lange termijn zal er wel getwijfeld gaan worden aan zijn protectionistische aanpak, maar op dit moment lijkt hij weinig verkeerd te kunnen doen.

We hebben de afgelopen weken wel wat winst afgeroomd van onze aandelenbelangen in Europa. Daarnaast hebben we recent een positie in Goud opgenomen in onze portefeuilles. We blijven ondanks deze ingrepen licht overwogen in aandelen, overwogen in alternatieve beleggingen en onderwogen in obligaties.

Donderdag 19 januari aanstaande, geven wij gedurende onze presentatie in de Mandemaaker, meer prijs over de actuele strategie in de portefeuille. Wilt u hier bij zijn? Meld u dan snel aan!

wesley