OUR BLOG

23 jan 2017

Het jaar van de Haan Xi Jinping

het-jaar-van-de-haan-xi-jinping-noordam

Het Chinese nieuwjaar begint 28 januari, 2017 is het jaar van De Haan. Het is ook het jaar van het 19e Partij Congres, dus ook een heel belangrijk jaar voor de Communistische Partij van China en haar leider Xi Jinping. Eenmaal in de 5 jaar presenteert de partij haar plannen, een belangrijke indicatie waar het nog altijd gesloten China naar toe wil.

Er zijn nogal wat twijfels over de betrouwbaarheid van de Chinese cijfers en het groeitempo van de Chinese economie.
China vertoont haantjesgedrag en wil dé economische macht worden in Azië en de wereld. Heel gestaag heeft China verschillende strategische belangen en overeenkomsten gesloten in de wereld.

Bij een economische wereldmacht hoort een sterke munt, het is opvallend dat China haar munt niet wil devalueren, terwijl dat op het eerste oog wel aantrekkelijk lijkt voor een economie die sterk afhankelijk is van haar export. Wij denken dat China steeds minder afhankelijk is van die export en steeds meer leunt op haar binnenlandse vraag. De groeiende schuldenberg in China wordt ook vaak als een dreigend gevaar genoemd, men moet echter wel beseffen dat kredieten grotendeels gedekt worden door binnenlandse deposito’s en niet door buitenlandse bankleningen die zomaar kunnen worden opgevraagd.

Wij geloven in een bovengemiddeld groeiscenario voor China de komende jaren. De middeninkomens stijgen gestaag in China, waar de gewone man een aantal jaren terug droomde van een mobieltje worden er nu op grote schaal Iphones gekocht. Deze stijging van inkomen zet door en de vraag zal veranderen naar luxere diensten zoals auto’s, toerisme en financiële dienstverlening. Wat ons betreft de kansrijke sectoren in toekomstig China.

Mogelijk groeiscenario’s voor China:

Hoge groei (Onwaarschijnlijk)
Sterke groei van de productie door investeringen in opleiding en infrastructuur.
Koop: energie, koper, grondstoffen

Boven gemiddelde groei (Waarschijnlijk)
Degelijk groei, mede door steun van de overheid en gestage groei van “rijkere” consumenten.
Koop: consumptiegoederen, financiële dienstverlening, toerisme e.d.

Beneden gemiddelde groei (Waarschijnlijk)
Lange trage groei, Japan scenario voor Chinese economie met deflatie. Steeds meer vergrijzing, stijgende schuld.
Koop: langlopende Chinese (RMB) staatsobligatie

Geen groei/Recessie (Onwaarschijnlijk)
Financiële crisis door massale kapitaalvlucht.
Koop: langlopende US Treasuries, Goud

wesley